Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Keld je instalatér a po pětadvaceti letech jej opouští manželka, otrávená letargií jeho duše i těla. Mlčenlivý muž se náhle ocitá před nelehkým úkolem - překonat apatii, která beze zbytku zaplnila jeho osiřelý byt. Náhoda jej přivede do čínského bistra, kde se seznámí s rozvětvenou rodinou majitele. A právě nový kamarád Feng po několika týdnech požádá Kelda o službu za patřičnou finanční náhradu. Má se oženit s Fengovou mladší sestrou a umožnit jí tak zůstat s rodinou v Dánsku. Slovo melodrama sice dnes už zní poněkud staromódně, ovšem druhý celovečerní snímek Henrika Rubena Genze dokazuje, že lze naplnit jeho žánrové schéma i bez hysterického týrání divákova nitra. Jemně laděnému a v náznacích vedenému vyprávění do značné míry napomáhá mlčenlivá intenzita hereckých výkonů hlavních představitelů. Keldova odzbrojující citová neobratnost tiše souzní s půvabnou křehkostí mladé Číňanky, ztělesněné greenawayovskou herečkou Vivian Wuovou. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (54)

Garson 

všechny recenze uživatele

Melancholicky propálené jako film Láska mezi regály a kam se to hrabe na film Šíleně bohatí Asiati.Nechápu to vysoké hodnocení ostatních uživatelů.Tento film je o instalatérovi který se jmenuje Keld,uteče od něho manželka a rovnou požádá o rozvod.Keld začne chodit jíst každý den do čínské restaurace a tam se spřátelí s majitelem Fengem kterému pomůže opravit vodovodní trubky které už dosluhují.Při jedné z debat se Feng zeptá Kelda jestli by si za finanční odměnu nevzal jeho mladší sestru Ling která je na návštěvě u něj tedy v Dánsku,ale brzy jí končí vízum a tak aby mohla zůstat napořád a nevracet se zpátky do Číny.Keld je zprvu zaskočený,ale protože po něm manželka v rozvodovém řízení požaduje jako vyrovnání 8 tisíc dolarů tak souhlasí a řekne Fengovi že přesně za tuhle sumu se s jeho mladší sestrou Ling ožení.Je vystrojena svatba a Číňanka Ling se nastěhuje ke Keldovi.Vaří mu a tak nějak do jeho bytu zapadne jako kytka do rohu pokoje.Ling se chová noblesně,ale protože umí jen čínsky tak je její soužití s Keldem takové spíš srandovní.Po čase Kelda navštíví jeho bývalá manželka a chce se vrátit k němu zpátky,ale má smůlu,protože Keld už má nový život s novou ženou a i když si zpočátku myslel,že je to jen formalita za finanční odměnu tak teď už to bere vážněji.Bývalá manželka nedostane druhou šanci a tak začne vyhrožovat,že pokud nedostane do druhého dne svých 8 tisíc dolarů tak ho udá za fiktivní manželství s Číňankou.Keld zajde za švagrem Fengem a ten mu ty peníze pro bývalku dá.Ling nakonec v bytě upadne a v Keldově náručí umírá na srdeční selhání,protože měla srdeční vadu o které Keldovi neřekla,ale její příbuzní z restaurace o tom věděli,ale tajili to.Z bytu se odstěhují její věci a Keld zůstane sám.Takové konce nemám rád i když to je sám život. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jestli něco skandinávskou kinematografii, a obzvlášť dánskou, povyšuje, tak jsou to jednoznačně lidské emoce a přirozená deprese z jejich příběhů, které Vás vtáhnou do děje tak, jako kdyby se to životní úskalí dělo Vám. V případě filmu Číňan to není jinak. Dánovi do života vstoupí jeden Číňan, který mu nabídne něco, co lidsky smýšlející postava utápějící se v samotě pravděpodobně neodmítne. Koho by ale napadlo, že to způsobí kolotoč emocí, ze kterých není cesta ven. V závěru filmu mi hlavní postavy bylo neskutečně líto a musel jsem nad ní přemýšlet i po zbytek večera. ()

Reklama

Philippa 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem si nemohla vzpomenout na název filmu jež mi zůstal mnoho let v paměti. Tak dlouho, dokud jsem nebyla obdarována filmem Italština pro začátečníky. Číňan je kupodivu stejně jako Italština filmem dánským a stejně rozkošně milým potěšením. Tahle romantika je podle mého gusta. Ta co příliš netlačí na pilu ,ta která je uvěřitelná a i lehce tragická... Myslíte, že by jste při sjíždění jídelního lístku v čínském bistru nemohli potkat lásku? Ale mohli....a jakou! ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Jak je vidno, i zdánlivě otřepanou zápletku s fingovanou svatbou (namátkou Kolja, Mlčení Lorny, Zelená karta atd.) lze stále podat nově a originálně, s patřičnou dávkou vtipu i emocionálního náboje. Číňan je film, který posouvá ústřední motiv imigračního švindlu do zajímavé polohy: Životem poněkud otupělý instalatér Keld je člověk s klesajícím, nebo už naprosto vyprchaným zájmem o svou práci a s manželstvím dosahujícím mezního limitu funkčnosti. Zprvu to vypadá (nebo alespoň mně se tak z prvních záběrů zdálo), že na vině je Keldova letargie a nulová životní motivace. Je to však jeho žena, která nese značný díl odpovědnosti za ne příliš harmonický vztah (milenec; podvod s podpisem a přehnané nároky jako důsledek jejího charakteru). Jejich rozvodu "využije" čínský majitel bistra, který Keldovi v této obtížné situaci navrhne formální sňatek se svou sestrou. Toto samo o sobě je vděčným komediálním prvkem (který je zde do značné míry umocněn rozesmátostí majitele bistra), jenže v tomto filmu se jemná komedie mění ve velmi dojemné melodrama, odhalující stále silný tep Keldova srdce a nesporný cit, který je jen vnějškově zakryt studeným vzezřením a nemotorným chováním. Nejde zde o něžnou romantiku, neviděl bych zde ani v souvislosti s jazykovou bariérou jakousi metaforu univerzálnosti lásky - to by byla příliš kýčovitá a neoriginální interpretace. Významnější je pohled na Keldovu proměnu apatického muže ve středním věku v člověka, který chce žít (i když zprvu neví jak, neumí se zbavit své strnulosti a neohrabanosti). Naprosto nečekaná událost ve vztahu Kelda s jemnou půvabnou Číňankou tento obrat naprosto dokoná.__ Velice pěkný civilní film 4 a 1/2* ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Promiň, že to tak říkám, ale naše manželství…to byl pohřeb.“ Tohle není zrovna to, co byste chtěli slyšet od vaší ženy po 25 letech manželství. A prodejem jejích věcí situaci moc nezlepšíte. Ale naštěstí se můžete během rozvodu jít alespoň dobře najíst ke kamarádskému Číňanovi. Ten vám nabídne krom jídla a opravy svých „tip-ťop“ trubek také peníze za falešný sňatek s jeho sestrou, která sice umí jen čínsky a svatbu nechce, ale kvůli hrozbě vyhoštění ji potřebuje. A když vy navíc musíte tučně vyplatit vaši ex… Jen 3 roky před Ukrutně šťastni natočil Genz film z jiného soudku, ale znovu mě bavil, přestože humor není to hlavní, na čem staví. Jde o postupně se rozvíjející křehkou romanci na pozadí střetu dvou odlišných kultur, která je úsměvná i smutná, a každopádně mě dokázala emočně docela dost zasáhnout, včetně konce. I díky němu dám silné 4*. „Každý den by měl být rozdělený. V pondělí a pátek chodím jíst do bufetu na hlavním nádraží. Ve středu a sobotu je to pizzerie, ale v úterý a čtvrtek jsem tady.“ - „A co v neděli?“ - „To improvizuju.“ ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Mette Horn měla původně hrát sousedku Keld (Bjarne Henriksen). Její postava byla nakonec z filmu vymazána a k vidění jsou její scény na DVD ve vystřižených scénách. Zmíněna je také titulcích v poděkování. (Cheeker)

Reklama

Reklama