Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh kohouta Alektrya, rodového dědictví hraběcí rodiny, o které se nechtěla dát připravit, je plný překvapivých dějových peripetií, kouzel i zvratů. Hybnou silou je v něm ovšem lidská závist, intriky, ale také věrnost a láska. Kohout Alektryo, krutě a neprávem ztrestaný hrabětem, dokáže přesto hraběcí rodinu obdarovat svým čarodějným prstenem, a tak jí vrátit důstojnost a domov... Podle scénáře E. Košlerové, který vznikl na motivy pohádky "O Kokrháči a Kdákalce" německého autora Clemense Brentana, natočila televizní inscenaci režisérka S. Simonová. Jako kohouta Alektrya uvidíte B. Hybnera, hraběcí dvojici hrají S. Stašová a I. Řezáč, krále a královnu L. Županič a V. Zawadská, mladý pár Z. Vejvodová a O. Brousek, myšku Sisi D. Morávková a čaroděje P. Rychlý. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

otík 

všechny recenze uživatele

Námět této pohádky mohl vymyslet jedině totálně namol opilý a na kreku sjetý scénárista. Tahle podivná pohádka je dobrá v jediném - jsou v ní parádní kostýmy. Možná ještě stojí zato herecký výkon Ivana Řezáče v hlavní roli hraběte, jehož erbovního kohouta si umíní mít čaroděj za využití krále Županiče (už toto samotné by mohlo pohádkově zkušeným stačit!). Jenže hlavně ten námět je pohádková tragédie - tady si nemůžete vůbec vybrat, komu držet palce, protože každý je tak hamižný, že by zasloužil odnést do pekla a tam nechat dusit v kotli. Kromě prince mladého Brouska, který hraje cca 5 min max, je skutečně každá postava vysazená na majetek a netouží po ničem jiném než mít co nejvíce, mít se co nejlépe a rozhodně lépe než ti druzí. Dokonce i mladá dívka hlavního hrdiny podlehne kouzlu jakési šílené hrací skříňky s panenkou (přičemž se toho využije pro dobro zvířecí postavy) a ukradne svému tatínkovi kouzelný prsten. Ten sám je kapitolou samou pro sebe, protože on koná dobré i špatné věci a vůbec se jeho moc nevyčerpá. A na závěr samozřejmě přichází onen šílený kohout Borise Hybnera s hlasem Oldřicha Víznera, kterého raději ani nezmínili v titulcích. Vůbec prolínání živých zvířat v lidské herce s maskami mi dělalo problém a vlastně živé zvíře tu vůbec nespatříte. Děs, hrůza a ruce pryč od této pohádky, nebo si nakazíte děti mamonem. ()

honajz odpad!

všechny recenze uživatele

Vlastně nevím, za co bych téhle pohádce udělil byť jen jednu hvězdičku. Naprosto pomotaný a zmatený příběh, kde neexistuje dobro, všichni se chovají jak smyslů zbavení, a do toho sem zasahuje mluvící kohout, dokonce se tady objeví i mluvící kočka a mluvící myš a kdovíco ještě za paskvily, odnikud nikam to nejde, postavy nesympatické, dialogy jak - to by urazil pomocné školy. ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je skutečným vrcholem toho, co ČT natáčí za peníze lidí v Česku. Už z toho, že v ní hrají jen seriáloví herci z Kameňáku a jemu podobných seriálů, například Ordinaci v růžové zahradě, anebo ti, které nechtějí ani v těchto seriálech, je vidět, jaké kvality pohádka pobírá. Scénář je prakticky víc než průměrný. Průměrná je i hudba. To vše by ale děti odpustili, protože těm jde především o pohádkovou zábavu. I absence humoru by se dala možná akceptovat, ale strašná dramaturgie už se pominout nedá. Film je neskutečně splácaný, takže děti musí více než nudit. Zajímavostí je, že zatímco kohout jde s dámami na houby, v pozadí kokrhá další. Studio až tak příšerné není, ale celé to pojetí pohádky ve smyslu děje je opravdu příšerné. ()

Karlos80 odpad!

všechny recenze uživatele

Viděl jsem Petra Rychlého a Danu Morávkovou, v nedělním popoledni a to prosím na ČT 1 a bylo mi blbě.! Strašně nevydařená přímo odstrašující pohádka, ledabylí scénář i námět, a ještě navíc s opravdu pitomým názvem, na kterou se ihned po natočení navěky zapomene. Jinak jen tak náhodou už druhá taková ne-li podobná po pohádce Čáry báby Cotkytle aneb Tři zlaté zuby děda Vševěda z minulého týdne která stála během čtrnácti dní na České televizi za prd. Tak tady asi není zřejmě něco v pořádku ne..? ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Totální dno české televizní pohádkové tvorby. Hybner se oblíkl do příšerného kostýmu kohouta a poskakoval v něm jak nějakej úchyl na večírku transvestitů. Tím alespoň dal od ostatních herců o sobě vědět, jelikož to ostatní kolem byla pouhá šeď, včetně samotného příběhu. [198. hodnocení, 12. komentář, 18%] ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama