Reklama

Reklama

Racek Jonathan Livingston

  • USA Jonathan Livingston Seagull (více)

Obsahy(1)

Filmová bajka podle proslulého románu Richarda Bacha prostřednictvím titulního racka rozvíjí téma nelehkého prosazování osobní svobody a seberealizace. Jonathan Livingston nechce být jako ostatní racci v hejnu, kteří jen slepě následují konformní zásady a přehrabují se v odpadcích na přímořských skládkách. On naopak touží volně létat do výšek, kde rackové dle pravidel hejna nemají co pohledávat. Neochota zařadit se do společnosti vyústí v Jonathanovo vyhnanství. Osamocený nachází útočiště ve skupině racků vyznávajících stejné hodnoty jako on. Ambiciózní filmová adaptace sestává výhradně ze sekvencí s ptáky a důmyslných speciálních efektů, díky čemuž zachovává rozměr bajky. Uhrančivé přírodní scenérie a záběry na létající ptáky bravurně podkresluje povznášející hudba amerického folkaře Neila Diamonda. Snímek byl při svém uvedení v USA strhán kritikou, ale v normalizačním Československu se při uvedení v kinech stal kultem, neboť s diváky žijícími v represivní společnosti silně rezonovaly zdejší motivy touhy po svobodném životě a odhodlání šířit zvěst o možnosti seberealizace i za cenu vlastního života. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (94)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Audiovizuální čarokrásno s jednoduchým podmanivým příběhem, podaným skrze náhled do života racků v zaoceánské přírodě, obsahuje i několik pěkných tvůrčích nápadů v rámci podobenství. Ptačí proces s odsouzením „zpátečníka“, stejně jako ptačí štvanice na „záškodnícký“ gang hejna Psanců, žijícího si ve znamení tichého prostestu ve svém alternativním životě, mohly působit za jiných okolností jako nechtěná fraška, ale uprostřed poetické atmosféry nádherných uměleckých záběrů krajiny a stejně krásné hudby Neila Diamonda jim bylo ze strany tvurců dopřáno v správnou a krátkou chvíli velmi vhodné zázemí pro působivost. Nevycházím z údivu, když si čtu v komentářích, že se tenhle film promítal i za socialismu v Československu. Dokážu si to vysvětlit jen tak, že cenzor byl jednoho dne poněkud líný, v případě filmu tvářícího se na první pohled jako přírodopisný dokument svou činnost podcenil a během pracovním vytížení pak nepostřehl všechny ty narážky na totalitní režim. Musel to být zážitek a pocit zázraku vidět RACKA přímo v té době... ale pro mě, ač jsem mnohem mladší ročník, byl to velký zážitek rovněž, vzhledem k tomu kolik deviz tento nenápadný filmík v sobě ukrýval. Příběh s úžasným poselstvím navíc ústřední tvůrci obdařili atmosférou, která může v správné náladě dosáhnout i relaxačních účinků. 95% ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Veľmi vkusne natočené, jeden by povedal, že sa to ani nedá, fakt klobúk dole. Výborne sa na to pozerá. Myslím, že skrátenie o časti, ktoré v knihe neboli, by tomu veľmi prospelo .. veľa zbytočných rečí, ten samotný príbeh a posolstvo z knihy potom trošku zaniká. Hudba nie je zlá, ale spievané časti mi kazili celkový dojem. Gýč? .. v žiadnom prípade. 3,5* ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, od kterého jsem znala dlouhá léta jen líbivou muziku. Vcelku chápu názory obou táborů - těch, co pokládají film za krásně natočenou nudu na hranici kýče i ty, kteří to považují za mistrovské dílo. Podle mě je dobré si Richarda Bacha přečíst. Na film není špatné se podívat, ale původní příběh v něm není zcela čitelný. Máte-li rádi folkovou muziku a romantické záběry, dá se předpokládat, že se vám film bude líbit. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Poetická pecka, v níž uvidíte hlavně racky, nebe a moře, uslyšíte pár myšlenek samotných ptáků a hudbu Neila Diamonda, zároveň však poznáte krásu cílevědomého boje, cesty za svým sny, touhy, moudrosti a života. Málokterý snímek dokáže dát své knižní předloze nový rozměr, avšak tomuto se to daří perfektně - Bachovu povídku znám téměř nazpaměť a je až fascinující, jak dokonale jsou její jednotlivé věty vyjádřeny Bartlettovými obrazy. ()

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Co vím, tak je Racek Jonathan Livingstone ojedinělá filmová bajka. Akorát podobenství o seberealizaci a odmítnutí diktující společnosti je tak naléhavé, až je mi to nepříjemné. Kamera svou práci odvádí skvěle - velice rozlehlé záběry, zpomalené tříštění vody o skály, barevné rozostření, tlumení světla, pohledy z racčí perspektivy, po této stránce jedinečně působící film. Překvapilo mě, že Neil Diamond by potřeboval vypnout, jeho hudba vybudovaná na třech motivech rozhodně není kvalitní, ale zůstává konzistentní jeho tvorbě, čili hardcore fanoušci nemusí zoufat. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o jeden z mála filmů, který filmový kritik Roger Ebert nedodíval. (Cheeker)
  • Film bol uvedený v roku 1978 v knihe "Päťdesiat najhorších filmov všetkých čias" ("The Fifty Worst Films of All Time (and How They Got That Way)") od Harryho Medveda a Randy Dreyfussa. (Arsenal83)
  • Tento film byl zařazen mezi "50 nejhorších filmů všech dob (a jak se tam dostali)" dle Harryho Medveda a Randyho Lowella. (Cheeker)

Reklama

Reklama