Reklama

Reklama

Devátý den

  • Německo Der neunte Tag (více)
Trailer

Obsahy(1)

Abbého Henryho Kremera propustí nacisté jednoho dne roku 1942 ze živoucího pekla z koncentračního tábora v Dachau a pošlou ho domů do Lucemburku. Po pár dnech na svobodě ale zjistí, že od německých katů nedostal milost, ale že má devět dní na to, aby přesvědčil lucemburského biskupa ke spolupráci s německými okupanty. Mladý důstojník Gestapa Gebhart se snaží přimět abbého Kremera, aby vyvolal rozpor mezi lucemburskou církví a Vatikánem. Za nesplnění tohoto úkolu mu hrozí převelení do některého z vyhlazovacích táborů. Začíná devítidenní válka mezi těmito dvěma muži, pro jednoho boj o moc, pro druhého boj o přežití. Gebhart, vysvěcený diákon, se ho nejprve snaží přesvědčit teologickými argumenty, když ale vyjednávání zklamou, musí nastoupit ráznější prostředky. Zvítězí v abbém hlase svědomí nebo hrůza z návratu do koncentráku? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

Filmkabi.net (Jan Hlubek)

"Skoro se mi chce napsat, že Devátý den by byl daleko zajímavější (a přínosnější) coby literatura faktu než jako dramaticky vyprávěná podívaná. Takhle se totiž pořád vtírá otázka: kolikrát už jsem něco podobného někde viděl? Namísto daleko důležitější: Jak bylo něco takového možné? Tím…"

Filmpub.cz (Kateřina Svatoňová)

"Poslední film německého klasika je nejen obdivuhodnou hloubkovou sondou do duše jedince, ale nově zobrazuje válečnou situaci a její další aspekt, dokumentuje úlohu církve v dané době. A to vše ve stejně uzavřeném prostoru v jakém se odehrává děj filmu a se stejnou koncentrací, s kterým řeší hlavní…"

Filmweb.cz (Matej Šišolák)

"Herecké výkony jsou rozporuplné, já obecně polohu „pochybnostmi zmítaného kněze“, kterou zvolil Ulrich Matthes příliš nemusím. I když, je možné, že takto napsaná role se ani jiným způsobem ztvárnit nedá. Druhý z protagonistů, Untersturmführer Gebhardt v podání Augusta Diehla, zase připomene Ralpha…" více

Tiscali.cz (Milan Líčka)

"Pro rozporný náhled sekularizované společnosti na církev je příznačné, že se v Německu ozvaly ideové výhrady k filmu. Týkaly se toho, že Jean Bernard byl mj. konzultantem papežské komise pro film, že v jeho knize jsou události oněch devíti dnů zachyceny jen obrysově, že vznik filmu byl iniciován…"

4men.cz (Vojtěch Rynda)

"Devátý den svou trojí jednotou a malým počtem postav připomíná divadelní hru. K témuž dojmu svádí místy vypjaté, teatrální herectví. Pokud však divák na zvolenou poetiku přistoupí, skrz ústřední dilema se ze sevřeného půdorysu povznese do výšin základních etických kategorií. Kromě rámujících…" více

Reklama

Reklama