Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Market Garden to byl odvážný plán Winstona Churchilla a britského nejvyššího velení, na jehož základě měla skončit válka do začátku vánočních svátků. 35 000 britských vojáků bylo vysazeno za nepřátelskou linií v Nizozemsku okupovaném německými vojsky. Uprostřed největší letecké invaze v historii se ukrývá i malá jednotka s kódovým označením Matchbox, která má své zvláštní úkoly. Když je Matchbox sestřelen jen kousek od místa přistání, naděje na úspěch se zdají být minimální. Sedm rozdílných britských vojáků se nachází mimo oblast spojenecké invaze a navíc se musí bránit trojici německých dezertérů, kteří na ně mají také políčeno. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tento film mě opět ujistil o pravdivosti přísloví, že "člověk se nemá těšit na nic dopředu". Byla jsem tak nepříjemně překvapena, že jsem konstatovala, že KAREL RODEN už je jako smrt, že bere všechno. Je možné, že nepříjemný výsledek tohoto filmu (námět nemusel být špatný) má na svědomí režisér, protože v březnu 1944 v Nizozemí byl ve všech filmech z tohoto prostředí sníh, jenom tady bylo dle listů na stromech tak počínající léto. To byla první volovina. Druhá volovina byla jak se velitel SS projížděl ve stoje v otevřené limuzíně, kdy hrozil 100% útok od snipra US armády anebo hollandského partyzána. Opět režisér udělal z německého velitele akce kardinálního pitomce a z vojáků kolem něj dezorientované idioty. Blbé kopírování scén na mostě (dva Němci v džípu,kteří neumí blafnout anglicky) bylo neuvěřitelně trapné. V německých školách byla totiž povinná výuka angličtiny již od r.1935. Celkově musím říci, že film smrděl amatérismem na hony. Celkový výsledek - obrovské zklamání. Dám 2* jenom kvůli RODENOVI. Billy ZANE byl též nemastný -neslaný jako v TITANICU z r.1997. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání, čekal jsem vtipnou válečnou parodii nebo válečnou akční podívanou, ale vše se tak nějak zastavilo na půli své cesty. Zajímavé herecké postavy nemají co ukázat a když už ukazují, nestojí to za řeč. M. Madsen, asi největší hvězda filmu hraje zkouřeného amerického velitele, který snad ani neví, že je ve válce a chová se jako totální idiot. Nejspíš to tak mělo být, ale vypadá to strašně. Zajímavé téma vyústí v konečnou a špatně natočenou bitvu, která postrádá napětí, smysl pro válku a je bohužel nejméně zajímavou částí filmu. Nemastné, neslané, ale přesto koukatelné. Možná je to tím, že čekáte, čekáte a ono se pořád nic kloudného neděje. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poslední výsadek v žádném případě není válečným filmem a už vůbec není o operaci Market Garden. Válka a operace jsou jen rádobyefektní kulisy pro dobrodružnou akčňárnu, ve které jde o zmocnění se nacisty nakradených pokladů a osobní pomstu, která navíc má jen mělce osvětlené důvody. První minuty filmu se snaží diváka mást a nějakou tu válečnou scénu mu předhodit, žel je to už řádně ohlodaná kost. Komorní přestřelka s jedním skopčáckým kulometem o němž dík nepřehlednosti (dané schopnostmi režiséra) divák jen matně tuší, kde se nalézá. Další přestřelky ve filmu jsou obdobné kvality. Výjimečné jsou hlavně tím, že největší palebnou sílu v nich nepředstavuje kulomet či minomet, ale nekryjící se důstojník s pistolkou. Jakoby si scénárista uvědomoval, že jeho nepodarek skončí v rukou druhořadého štábu, vše odlehčil suchými hláškami, které postavy vypouštějí z úst v těch nejnevhodnějších situacích. Velká část dialogů spadá do kategorií patetický, namachrovaně chlapácký, napjatá situace či vyhrožování podlézavému srabovi. Herectví je pak těžko soudit - role nemají žádný charakter. A kameraman? Tomu nejspíš řekli: "Tímhle koncem miř tam, kde si myslíš, že se něco děje." Slabé **. ()

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak začíná nám to jako "válečné", pak se to změní na asi tak céčkovou akci, pak je to chvíli komedie a nakonec už asi tvůrci nevěděli, co s tím patvarem vlastně dělat. Rocková hudba v roce 1944 mě už ani nepřekvapovala po všech těch nelogičnostech a scénáristických kličkách, o historických pitomostech ani nemluvě. Nebýt Rodena, asi bych to ani nedokoukal. ()

slovan1 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že válka tu je jen jakesi pozadí... Celý tenhle příběh by se mohl v pohodě zakomponovat do jakekoliv doby v historii. Leckdy film působi hodně parodicky. Americký "serža" s doutníkem v hubě a s bambitkou... A nejlepší je jeho zátaras na mostě, s 50 vojáky a přesto bez škrábnutí přes něj projedou dva náckove v otevřeném džípu... No, samozřejmě členové SS tu jsou za velké drsoně ale působí to spíš úsměvně než věrohodně.. Taková parodie na válku. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (13)

  • Při scéně, kdy startují letadla s kluzáky, táhnou kluzáky britské Lancastery. Ve vzduchu už ale kluzáky táhnou americké C-47. (Maulincio)
  • Když Voller (Alexander Skarsgård) a Beck (Karel Roden) převlečeni za Američany vezmou džíp, jedná se o poválečný Willys M38 (vyráběný v letech 1949–1952), ale jakmile zastaví a následně utíkají, najednou se z něj stane Willys MB (výroba: 1941–1945). (Maulincio)

Reklama

Reklama