Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

evangelik 

všechny recenze uživatele

Vůbec jsem netušil, že takovéto zpracování klasiky existuje. Včera jsem ho náhodou shlédl na CS filmu a musel jsem si ho hned zopakovat na You Tube. Pustit to v dobách vzniku školnímu dítku, o rodičovskou bezesnou noc je asi postaráno. Dnes už je mládež školou povinná patrně podstatně otrlejší, takže hodnocení "horor" by se mohla cynicky vysmát - nevím. V každém případě skvělé připomenutí klasika české literatury a dob, kdy rouhání Bohu či Panně Marii bylo těžkým hříchem, jenž bylo záhodno odčinit těžkou životní zkouškou a soubojem se záhrobními bytostmi. Docela by mě zajímalo, o jakých lidských proviněních by Erben psal dnes.O rouhání těžko, to je jisté..... ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice podařené. Zvláště zde musí každý oceznit přesnou hudbu skladatele Fišera. Je hrůzostrašná, tak něžně romantická. Animace je přesná. Geniální ukáka čs. animované školy, kdy někdy méně, znamená více-to co chybí nám dnes. A přednes veršů Bohdanové a Holého je svědectvím jejich talentů. Skrátka Svatební košile od režiséra Kábrta je polozapomenutý drahokam nejen našeho animovaného filmu. ()

Reklama

MovieKings 

všechny recenze uživatele

V české kinematografii existuje opravdu málo animovaných filmů, které by člověku utkvěly v paměti. A snad v jednom z mála případů se to podařilo právě Kábrtově Svatební košili. Jedenácti minutový horor inspirovaný baladou K. J. Erbena je dokonale podbarven hudbou L. Fišera a doplněn přednesem paní Bohdanové a pana Holého. K obsahu se, myslím, netřeba vyjadřovat. Není na škodu, že jsou některé verše vypuštěny, jejich absenci bohatě nahrazuje animace noční krajiny. Pro někoho drsný horor, pro někoho jiného "pouze" mrazivý příběh. Tak jako tak je film zážitkem, který se vám vryje do podvědomí. Jediná nevýhoda je, že snímek byl odvysílán zatím pouze dvakrát Českou televizí. Poprvé v rámci pořadu "Dnes večer s kouzlem českého hororu" a podruhé v cyklu "Večer na téma...Hrobové se otvírají". Dle mého názoru by bylo dobré, aby se nejen Svatební košile, ale i jiné krátkometrážní filmy staly komerčně dostupnými. Existuje jistě spousta filmových nadšenců, která by vydání DVD ocenila. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tohle je formálně umělecky znamenité (vzpomínám rovněž, že jsem tuto Svatební košili kdysi viděl jako předfilm a bylo to pro nás adolescenty příjemné překvapení), avšak obsahově to komunisti (Kábrt) trestuhodně vykuchali. Odstranili modlitby a maximálně zastřeli náboženský prvek (vynechání odhození modlitební knihy a růžence). Namátkou tu chybí naprosto zásadní sloky: Ach běda, běda děvčeti! Umrlý vstává potřetí a velké, kalné své oči na poloumrtvou otočí. "Maria Panno, při mně stůj, u syna svého oroduj! Nehodně jsem tě prosila: ach odpusť, co jsem zhřešila! Maria, matko milosti, z té moci zlé mě vyprosti." A slyš, tu právě nablízce kokrhá kohout ve vísce; a za ním, co ta dědina, všecka kohoutí družina. ... Dobře ses, panno, radila, na Boha že jsi myslila a druha zlého odbyla! .... ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Skvelá strašidelná, napínavá hudba, hrôzostrašné obrazy, výborná animácia, čo dáva postavám nadprirodzené, snové pohyby, reč vo veršoch. Výrazy tvárí, s ktorými sa nedalo tak špičkovo pracovať ako dnes, prekvapia svojou presnosťou v podávaných emóciách. Vhodne zvolení herci a mrazivá atmosféra len umocňujú perfektný zážitok filmovej básne. Jeden z vrcholov stiesnenosti. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama