Reklama

Reklama

Svatební košile

  • USA The Spectre's Bride
Animovaný / Krátkometrážní / Horor / Poetický
Československo, 1978, 11 min

Obsahy(1)

Poetický horor podle stejnojmenné básně z Erbenovy Kytice. (oficiální text distributora)

Recenze (65)

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice podařené. Zvláště zde musí každý oceznit přesnou hudbu skladatele Fišera. Je hrůzostrašná, tak něžně romantická. Animace je přesná. Geniální ukáka čs. animované školy, kdy někdy méně, znamená více-to co chybí nám dnes. A přednes veršů Bohdanové a Holého je svědectvím jejich talentů. Skrátka Svatební košile od režiséra Kábrta je polozapomenutý drahokam nejen našeho animovaného filmu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Spíš než dynamický animovaný film jsou Svatební košile sledem pěkně vystylizovaných obrázků, přičemž na dynamičnosti tomu přidává děsivě ponurá hudba a dobře namluvený hlas vypravěče. Dokonce i po těch dlouhých letech od vzniku Kytice má tato báseň sílu a jen při pouhém přednesu přebíhá mráz po zádech. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Tohle je formálně umělecky znamenité (vzpomínám rovněž, že jsem tuto Svatební košili kdysi viděl jako předfilm a bylo to pro nás adolescenty příjemné překvapení), avšak obsahově to komunisti (Kábrt) trestuhodně vykuchali. Odstranili modlitby a maximálně zastřeli náboženský prvek (vynechání odhození modlitební knihy a růžence). Namátkou tu chybí naprosto zásadní sloky: Ach běda, běda děvčeti! Umrlý vstává potřetí a velké, kalné své oči na poloumrtvou otočí. "Maria Panno, při mně stůj, u syna svého oroduj! Nehodně jsem tě prosila: ach odpusť, co jsem zhřešila! Maria, matko milosti, z té moci zlé mě vyprosti." A slyš, tu právě nablízce kokrhá kohout ve vísce; a za ním, co ta dědina, všecka kohoutí družina. ... Dobře ses, panno, radila, na Boha že jsi myslila a druha zlého odbyla! .... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Josef Kábrt upravil námět K.J.Erbena, krátký snímek režíroval, podílel se na výtvarné stránce. A podařilo se mu navodit až hororovou atmosféru. Tvůrci věrně kopírují Erbenovu předlohu a výstižně vykreslují venkovské prostředí, postavu dívky toužící po milém, která se zlu brání vírou. Umně je zakomponován symbol lišaje smrtihlava. Svižně odvyprávěný příběh barvitě doprovází hudba Luboše Fišera. V některých pasážích jsou motivy srovnatelné s částmi z Babičky, ale během zlomku vteřiny dokáže vygradovat temnotu, že by se krve nedořezal. Blanka Bohdanová a Jiří Holý dokázali svými hlasy postavy oživit (i toho umrlce). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama