Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

solskjaer 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem něco zábavného, progresivního a zvláštního, dostalo se mi jen té progrese (na tehdejší dobu) a rozhodně té zvláštnosti. Zábavné to zas až tak nebylo, i když sledovat jak se dříve muselo žít je na dnešní dobu velmi interesantní. Rozhodně mi však v Audienci něco chybělo, nějaká ta třešinka, či dějový zvrat, abych mohl být spokojený, takhle mi to přijde sice malinko nadprůměrné, ale na 4 ani náhodou. Mimochodem vožrala a iňťouš byli fakt dobrý! ()

lskala 

všechny recenze uživatele

Herecký koncetr Pavla Landovského. Prvně jsem to viděl jako adolescent a nemohl jsem pochopit a uvěřit, že je někdo schopen vypít tolik piv. :-))) 90% - 5***** ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě paráda, tomuhle se nedá nic vytknout.. Abrhám se občas málem smíchy neudržel, ale herecky, textově i režijně je to na výsost skvostné :-) Má nejoblíbenější Havlova hra... ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zajímavá vzpomínka na začátek 90. let a překotné lezení do zadku Václava Havla. Hra, stejně jako všechny tyhle aktovky nasraně napsané v kotelně na koleni, je poměrně dost absurdní a celkem mimo realitu. Lanďák je výbornej, a je fakt škoda, že jeho talent byl u filmu prakticky na 20 let utnut. Z Abrháma jsem měl pocit, že pokaždé, kdy se směje do rukávu, tak to nuceně dělá jen proto, aby se stal miláčkem publika a ospravedlnil před Landovským své vydatné normalizační angažmá (nemůžu uvěřit tomu, že takto protřelý herec by se na scéně odboural tolikrát za večer). ()

jarmik 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování skvělé hry. Při čtení jsem se smál neustále, tady tomu nebylo jinak. Dokonalé! Kdo to nechápe, časem pochopí. Někdo bohužel ani časem, ovšem takoví lidé nechápou spoustu jiných věcí... ()

LBsmoke 

všechny recenze uživatele

naprosto nejlepší havlova hra.. už dlouho moje oblíbená..(komentář jsem se opovážil napsat teď) reflektuje v sobě spoustu věcí.. ať pomíjivých jako naštěstí třeba komunismus, politickou dobu, nebo bohužel pomíjivých.. autobiografická hra s krásnou výpovědní hodnotou.. ten kontext na cenění hry obrovsky přidá.. ale naštěstí je tam spousta věcí jak pro čechy tak pro celé lidství a jeho vlastností typických.. navíc pro divadlo(i dobře podané ve filmu) miluju rozhovor, komorní drama, tu absurdní, a o to přesnější.. skvělé reálné vrstvení omýlaných slov.. je to paradox.. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná divadelní hra Václava Havla, který do ní zakomponoval své skutečné zážitky, když makal jako dělník v pivovaru. Hra o dvou hercích s famózními Abrhámem a Landovským. Ačkoliv Hvlovi hry pro mne byly vždy hrozně složité a často k těžko pochopení, tak tahle komedie je vyjímkou. K zapamatování mi pomohlo, že v pořadu Šaráda udělali Šíp s Abrhámem ještě zábavnější pokračování. ()

Brejlil

všechny recenze uživatele

Pro kiddo a některé další. Absurdní dramata nevznikají kvůli prokreslené psychologii postav a nějakému jejich "vývoji". Na neustále se opakujících dialozích, které se od sebe liší jen mírnými změnami se ilustruje absurdita doby s vyprázdněnou komunikací a nic neříkajícími frázemi. Audience možná není nejlepší Havlova hra, ale tento model je v ní dokonale ilustrován. Abrhám a Landovský jej jen skvěle předvádějí, jiný úkol vlastně ani nemají. ()

hellequine 

všechny recenze uživatele

Konečně uplatním své výpočty: Hra má cca 70 minut čistého času. Zasmála jsem se všehovšudy 14 krát. To vychází na jednou za 5 minut. Oproti tomu, jak se smálo publikum (které se chechtalo přímo ďábelsky) slabý odvar. ()

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

Tak jak hry Václava Havla zrovna nemusím, tahle se vyloženě povedla. A to nemluvím o hereckém obsazení. Pavel Landovský je prostě vynikající a Josef Abrhám mu bezvadně přihrává, hlavně gesty. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"To jste celý vy! Páni inteligenti! Jenže vy si to můžete dovolit, protože vy jste nahoře, i když jste dole! Ty se vrátíš mezi ty svý herečky a budeš se vychloubat, jak si chválil, jak si válel, koulel s cikánama sudy ve sklepě, budeš hrdina a co já?" ()

Nail 

všechny recenze uživatele

Dobře jsem se pobavil. Co se panu Landovskému musí nechat, tak umí parádně lít pivo z lahváče do kryglu, exovat je. Doufám, že v této hře pili nealko lahváče páč jinak by měl Landovský za chvíli po pár představeních játra jako kámen :-D ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Když toto ztvárnění viděl VH, rozčílil se, že mu z toho Lanďák udělal úplně něco jiného.A to byl prosím střízlivý, protože jen deb.il může uvěřit tomu, že těch piv vypil tolik.V těch půllitrech byla samozřejmě obrácená sklenička, takže dohromady vypil ta piva asi tři.On byl totiž jako herec opravdu klasa, jinak by se těžko uchytil jak v Činoherním studiu, tak ve Vídeňském Burgtheatru.Je velká škoda, že Václav Havel je uznávaným spisovatelem a dramatikem od New Yorku po Tokio, jen češi jeho hry vůbec nechápou, protože jejich mentalitě je bližší humor Švejka a Cimrmanů, těm s IQ pod 90 Kameňáku a Babovřesk. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Vděčný a věčný střet dvou nesourodých lidí (zde intelektuál v konfrontaci s  profesně nadřízeným a "dozorujícím" ožralou s funkcí) jehož úspěch přisuzuji neznalosti obyčejného diváka dramatům Ionesca, Becketta a dalších a především postavě nekriticky přijímaného autora. Dvě hvězdičky za všechny herce a třetí za nostalgii s jakou na dobu, kdy jsem záznam poprvé shlédl, vzpomínám. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Havlova Audience je jednoduchá hra, se složitým problémem. Jde spíš o situační komedii, plnou tragických skutečností, která je v podstatě založená na sládkově monologu, do kterého Vaněk jen přizvukuje. Musím velmi ocenit herecký výkon Pavla Landovského, protože zahrál sládka tak perfektně, že jsem úplně zapomněla na to, že je to pan herec, a soustředila jsem se pouze na perfektně zahranou postavu. Navíc se mi líbilo jak celý příběh vypadal jedním způsobem, a skončil druhým. Průběh to má sice veselý, a místama i velmi vtipný (I když si úplně nepotrpím na princip "opakovaný vtip začíná být vtipem") ale konec je velmi smutný, a pro aktéry deprimující. Pravá hořko-sladkost, která Vás zdánlivě vtipným způsobem rozesmutní. ()

e(l)a 

všechny recenze uživatele

Havel. Absurdní drama. Genialita. Když spojíme tyto tři pojmy, vychází nám Havlovy hry - například Audience. Úžasné drama ukazující absurditu komunistické éry. Co dodat? ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Tohle mě, bohužel, nebavilo. K Havlovým hrám mám všeobecně poněkud vlažnější vztah, ovšem pokud srovnám tento záznam s audiem čteným Havlem a Landovským, prohrává filmové zpracování na celé čáře. ()

Reklama

Reklama