Reklama

Reklama

Faktótum

  • USA Factotum (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Literární alter ego amerického undergroundového spisovatele Charlese Bukowského Henry Chinaski je hlavním aktérem filmu Faktótum, jehož scénář vycházel ze stejnojmenné knihy i z dalších próz dotyčného autora. Zaznamenává denní stereotyp ještě neznámého literáta, který psaní povídek prokládá bujarou alkoholizací a erotickými hrátkami s nevázanými ženami. Občas si najde příležitostné zaměstnání, kde brzy zklame a je vyhozen. Střídání pracovních míst je podobné jako střídání partnerek. I delší vztah, který naváže s dívkou Jan, žijící v obdobném "volném stylu", se rozpadne, stejně jako známost s výstřední Laurou z lepší rodiny. Chinaski neuspěje ani u svých rodičů, které navštíví. Rozhořčený otec ho vykáže jako asociálního povaleče. Filmové vyprávění provází Chinaského sarkastický komentář s jeho humornými aforismy a sebeironickými sentencemi. (MFF Karlvy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (244)

ZuzkaZ 

všechny recenze uživatele

Tak ne, že by to bylo vyloženě špatné, ale celé mi to přijde takové možná až příliš učesané a konformní. Není tu ani moc chlastu, ani moc sexu, ani moc trefných hlášek nebo opileckých scének. Zhýralý velikán Bukowski by si jistě zasloužil více. Ale přiznám se, že jsem ho nečetla, takže možná, že si ho představuju chlípnějšího, než ve skutečnosti byl. ()

Pishin 

všechny recenze uživatele

Sledovat pribeh Loosera Henryho Chinaskiho, ktery se utapi v chlastu a v nahodnych znamostech ktere utahnul na nejakou tu sklenicku me celkem bavil. Ale co me vylozene vadilo bylo, ze film nenacichnul dobou ve ktere se pribeh odehraval. Napr.scena kdy si pro Chinaskyho dojede sef do mistniho baru ve zlatem nejnovejsim Chrysleru me vazne nesedelo. Celkove pomerne slusny filmek s prijemnym vykonem Matta Dillona a cernym humorem. ()

Reklama

decouble 

všechny recenze uživatele

Ve Faktótu sice platí, že hlavní hrdina = vypravěč, takže bychom měli zažít pocit podobný čtení Bukowskiho knih. Ale film vypadá spíše jakoby byl vyprávěn z pohledu třetí osoby, takže výsledek je nakonec taková pomalá melancholie nad destruktivní sílou chlastu. Bukowskiho postřehy však nepostrádá. Takže jo:-) ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem si už děj knihy moc nepamatoval, není nic co by mi ve filmu chybělo! Ono, stejně se dalo vynechat tak možná nějaké jiné zaměstnání, jiná "mrdna" nebo jinej chlastací kumpán! Dillon byl perfektní, úplně jsem na něm viděl, jak je mu blbě po chlastačce a jak ho to v té či oné práci sere! To samé Lili Taylor, ta už na to ale vypadá od přírody! Každopádně Rourkeův Henry v Barfly je o třídu výš. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ máte už dosť nablýskaných a naleštených filmov z hollywoodskej produkcie, kde sa všetko trbliece a ligoce americkým snom, treba si pustiť práve takýto štýl filmu, kde americká spoločnosť nastavuje svoju pravú tvár. Matt Dillon sa už po niekoľkýkrát ocitol v roli muža, ktorý sa ocitol na dne spoločenského postavenia a akoby sa stal hereckým hovorcom tohto typu ľudí. Hlavnou devízou filmu je pestrý scenár. Nespočetne rozmanitá spleť rôznych situácií, ktoré sa stretávajú na hranici tvrdej realistickej drámy a zároveň sú každú chvíľu v kontraste s drsným čiernym humorom. Spočiatku jednoduchý pohľad na život skrachovanca, plný protikladov sa postupne (hlavne záverom) mení na jemné moralizovanie, ale stále si drží štýl drzého a nekonvenčného príbehu s množstvom zaujímavých scén a hlavne skvelých hereckých výkonov. 85%. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Premiéra filmu 14. 4. 2005 se zapsala do technologické filmové historie Norska, protože Faktótum byl první film na světě, který promítali digitálním projektorem 4K. (imro)
  • Adaptace knihy Charlese Bukowského stála producenty rovný milion a například v Anglii vydělala 186 400 a ve Španělsku 45 873 dolarů. (imro)

Reklama

Reklama