Reklama

Reklama

Recenze (17)

Topco 

všechny recenze uživatele

Cinefilský dokument – slovami jedného zo strihačov – o tom, že za to, čo robí film filmom, môže strih. Máme tu trošku histórie (Francúzov, sovietsku montážnu školu), ale väčšinu minutáže sa k nám prihovárajú strihači a režiséri a na pretras prídu scény z Križníka Potemkina, Breathless, Bonnie a Clyde, Easy Rider, Čeľustí, Zúriaceho býka, Apokalypsy, Body Heat, Terminátora 2, Základného inštinktu či Cold Mountain. Rád si to zopakujem. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

veľmi dobrý dokument, ktorý ľuďom mimo filmovej praxe približuje jedno z najdôležitejších povolaní, jeho právomoci, povinnosti, zodpovednosť, problémy a nástrahy, približuje históriu, niektoré veľké mená a školy, niektoré prístupy, smerovanie vývoja v tejto oblasti; namietať a polemizovať by sa dalo nad striktným pro-hollywoodskym zameraním dokumentu, výberom ukážkových filmov a autorov a snahou o postihnutie celého fenoménu strihu, čím sa ale nutne mnoho vecí simplifikuje a redukuje; aj tak to je ale veľmi dobrý vhľad do povolania, bez ktorého by film ako umenie nemohol existovať, ktorý ocenia hlavne nefilmári a filmárom to môže slúžiť v začiatkoch ako učebná pomôcka; ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Fascinujúci pohľad za oponu, kde tajomné šedé eminencie filmu cvak-cvak-cvakajú ilúziu z ilúzie, vševidúcim okom hľadajú kontinuitu v chaose a príbeh v hluku, udávajú rytmus a smer. Šperkári. Strih je remeslo v tom najpoctivejšom slova zmysle a Cutting Edge ho pred vami poobracia vo všetkých (historických, technických, i čisto autorských) polohách. A to celé vo vyberanej spoločnosti a s plejádou žánrovo pestrých ukážok. Jednoducho, výnimočný dokument, ktorý, pevne verím, zaujme tak bežného, ako i trochu hĺbavejšieho diváka. ((poznámka bokom: vyššie spomínané ukážky sú, pochopiteľne, sem-tam spoileroidné, napr. Easy Rider (brutálne), Brazil, Schindler’s List, Titanic, Bonnie and Clyde (zatváral som oči, ale počul som), Reservoir Dogs, alebo Cold Mountain; na druhej strane, zaregistroval som tu kopec zaujímavých, no pre mňa doposiaľ neznámych filmov, čiže je to tak päťdesiat na päťdesiat, napr. Places In the Heart (silno), Grand Canyon, The Pledge (asi koniec), Home for Holidays, Lenny (koniec, naostro), či vtipne vyzerajúci Election)) ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Největší paradox střihu tkví v tom, že ve filmech nesmí být vidět. Proč? Aby divák dokonale splynul s příběhem a s postavami a nebyl ničím rušen. To vede k tomu, že střihači jaksi nejsou v povědomí, byť jsou to právě oni, kdo rytmizují filmy a kdo vylaďují natočený materiál ze surové podoby do té finální. Je zkrátka dobré si uvědomit, že režisér je jen mezičlánkem ve výrobě filmu, byť mu bývá mylně přisuzována veškerá zásluha. ____ Dokument začíná objasněním křížového střihu, který odhaluje Martin Scorsese. Poté následuje slavný match-cut z 2001 Kubricka (metaforický střih z letící kosti na letící vesmírnou raketu). Dále vysvětluje Spielberg, proč by „ukázání“ žraloka v Čelistech o jedinou milisekundu navíc dovolilo divákovi monstrum prozkoumat víc, než je záhodno, a zkazilo celou iluzi. Pokračuje se otcem kinematografie, Griffithem, který zavedl většinu filmové gramatiky... ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Ale ano, pocta "ukrytému" filmovému povolání to je. A stejně jako jakákoliv jiná profese z továrny na sny si zaslouží být zmíněna častěji než jenom při oscarovém ceremoniálu. Toť pravda jest. Trocha historie, pár mluvících hlav vám přiblíží co všechno s natočeným materiálem dovedou, co nedokázali před 20 lety, jak moc jsou důležití a že všichni na ně zapomínají. Nic víc, nic míň - a otázka života, vesmíru a vůbec zůstává stále nezodpovězena... 50 % ()

Zajímavosti (2)

  • Práce na natáčení dokumenty probíhaly v Londýně. (Terva)
  • Dokument je součástí bonusu na DVD k filmu Bullit (2005). (Terva)

Reklama

Reklama