Reklama

Reklama

O chytré kmotře lišce

(seriál)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1983, 1 h 40 min (Minutáž: 7–8 min)

Režie:

Eduard Hofman

Předloha:

Josef Lada (kniha)

Scénář:

Jindřich Vodička

Kamera:

Emil Strakoň

Hudba:

Miloš Vacek
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Josef Lada napsal pohádku o chytré lišce, která svůj důvtip dokázala využít vůči nepoctivcům a nabubřelcům. Ve své snaze podobat se lidem sem tam něco zamotala. A jak to dopadlo? (Česká televize)

Recenze (42)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Také jedna s těch kreslených pohádek tuším snad od Lady co se mi v dětství tak strašně moc líbila a na kterou jsem se vždycky tak moc těšil. Chytrá liška mě vždycky udivovala a okouzlovala svou chytrostí a sympatickou lstivostí, vždycky napálila lidi kteří si o sobě mysleli že jsou všemohoucími pány tvorstva. Inu ať si každý povídá co si povídá naši dětští ilustrátoři a režiséři opravdu uměli udělat animovaný film pro děti který chytil dětského diváka za srdíčka a hlavně uměl potěšit. Nejlepší byla ovšem samotná liška a její vždy moc chytré vyprávění kterému jsem vždycky tolik nerozuměl už se mi moc nevybavují ty jednotlivé díly ale vím že liška vždy nějak chodila k místnímu řezníkovi Špejlíkovi na šunku kterej ji pak vždycky honil. Ó jak já jsem při tomto večerníčku vždycky měl chuť na tu její šunku ! A jinak roztomilá byla také hlavně ta její nora, houpací křeslo, jitrnice položená na stolku. To všechno byly vážně moc kouzelné rekvizity. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Moje první knížka a nádherný večerníček, který tu byl "odjakživa", Chytrá kmotra je předobrazem všech mých dalších oblíbených literárních hrdinek. Obdivuji ji celý život, na rozdíl ode mě nemá ani problém s telefonováním. Chytrá kmotra je prostě dokonalá. A ráda bych zdůraznila, že tady jsem, navzdory svému zvyku, při hodnocení naprosto objektivní. ()

Reklama

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Krásná Ladova pohádka o "emancipované lišce", která nejprve uteče z lidského zajetí, aby se zařídila po svém. Umí už ale číst a psát a samozřejmě také mluvit a chodit po dvou, tak proč těchto dovedností s trochou liščí chytrosti nevyužít k získání pár šunek od řezníka Špejlíka? No, a tak se liška vlastně vrátí mezi lidi, ale zůstává svá :-) Zajímavé také je, jak se liška vyrovnává s různými "moderními" vynálezy: gramofonem, telefonem apod. Příjemným úkazem je kníže, který se umí od plic zasmát sám sobě :-) To vše sráží zvláštní animace, která Ladovy obrázky opravdu rozpohybovala zvláštně, ale pro mě to na hodnocení neubírá. Na to, jak to s těmi šunkami a liškou dopadne, jsme s napětím čekali celá rodina :-) Zajímavé komentáře: Jezinka.Jezinka, duklak2, Karlos80. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ladovy malebné kresby, skutečně pohádkové příběhy a dokonalý hlas Jiřiny Bohdalové. Na tento večerníčkový seriál si moc dobře pamatuji a přestože úplně nepatřil k mým nejoblíbenějším, je to učebnicová ukázka toho, jak by měla vypadat pohádka na dobrou noc pro děti. A dospělé to vrací do dětství strašně milým způsobem. ()

P. J. D. 

všechny recenze uživatele

Josef Lada byl nejen schopný malíř futurismu (tam jeho díla řadíme), ale také dobrý básník a spisovatel (dodnes pamatuji na knížku o ptácích, na jejímž obalu sedí papoušek vyobrazený jako učitel). Právě jemu je tenhle pořad zasvěcen a nebýt jeho tak je taky o ničem. Mohl bych kritizovat tvůrce, že toho moc neudělali, ale to se mi nechce. Tohle se totiž musí líbit nejenom dítěti, ale i dospělému. Za mě plný počet. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama