Reklama

Reklama

Hrdelní zločiny: Když vraždí ženy

(TV film)

Obsahy(1)

Třídílný dokumentární cyklus Hrdelní zločiny představuje příběhy skutečných zločinců a vrahů, kteří byli za své činy v bývalém Československu popraveni. Autoři se věnují nejen pohnutkám, které pachatele ke zločinům vedly, ale také osudům jejich obětí a okolnostem vyšetřování. Filmy jsou plné rekonstrukcí, autentických materiálů, vzpomínek kriminalistů, lékařů, svědků, příbuzných obětí a dokonce i obětí, které útoky přežily. Je to vpravdě originální dokumentární počin, jehož sledování však vyžaduje pevné nervy: smrt se tu vyskytuje ve své extrémní podobě.

Druhý díl Když vraždí ženy představuje dva příběhy:
- Irena Čubírková, matka 7 dětí z Boleráze u Trnavy byla popravena v září roku 1966 za vraždu svého druha Ambrože Ščepky, jehož tělo rozřezala, spálila v peci na chleba a hlavu odložila ve vlaku na trati Trnava - Bratislava. Při vyšetřování vyšlo najevo, že 13 let před tím zavraždila i svého manžela Jána Čubírka. Režie: Zora Cejnková
- Olga Hepnarová - 10. července 1973 krátce před 14 hodinou na Strossmayerově náměstí v Praze úmyslně najela nákladním autem na nástupní ostrůvek tramvaje, usmrtila 8 lidí a dalších 11 těžce zranila. Byla popravena v roce 1975. Hromadnou vraždu učinila z nenávisti k lidstvu. Režie: Eva Kadlčáková (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

ClimbVibe 

všechny recenze uživatele

Výborný cyklus České televize. Stejně jako „Najvacsie kriminálne prípady Slovenska“ obsahují cenné výpovědi kriminalistů, psychologů, sexuologů, kteří se přímo podíleli na vyšetřování jednotlivých případů. A stejně jako ve slovenské sérii – jde o rekonstrukce zločinnů, které se vryjí do paměti a jen těžko se dají zapomenout. Čubírková, Mrázek, Běloch, Hepnarová… Pořad s hvězdičkou, jednoznačně. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

I po opakovaném zhlédnutí jsem se pak dlouho ohlížela, jestli za mnou po chodníku nikdo nejde. A taky už neposlouchám hudbu ze sluchátek při chůzi. Myslím, že tenhle projekt se České televizi hodně povedl. Je škoda, že ČT nešla do nějakého podrobnějšího zpracování jako slovenské Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Na obdobné úrovni jako předchozí díl co se celkové kvality týče. Pokud jde o dva konkrétní případy zpracované v tomto dílu, tak osobně mě Čubírková zase až tak nebere, ale Hepnarová to je jiný kafe. To je opět jedna z mých velmi oblíbených kauz které mám patřičně prostudované. Jsem zvědavý jak dopadne filmové zpracování, které už je snad konečně natočené a už zbývá si na něj jenom počkat.85% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najlepšia časť trilógie, ktorá pritom vykresľuje len dve vrahyne. O Hepnarovej sa konečne natočil aj film, bol to tragický prípad, ale Čubírková to myslím celé dáva na absolútny piedestál. Jej vraždenie je analyzované tak autenticky, že si prajete, aby takých prípadov ste videli ešte viac. Samozrejme len v seriáli. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Rozsahom menší, ale námetom i spracovaním podobný cyklus, akým je o päť rokov neskôr nakrútený seriál Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Na takýchto dielach sa nedá veľa pokaziť, pretože autenticita prípadov je dostatočne atraktívna na to, aby zakryla aj prípadné chyby tvorcov. Dôležitá je aj edukatívna stránka týchto prípadov, vďaka ktorej môže mať divák vyhranený názor na problematiku trestu smrti v osobitne odôvodnených prípadoch. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama