Reklama

Reklama

5 centimetrů za sekundu

(festivalový název)
  • Japonsko Bjósoku 5 centimeter (více)
Trailer

Obsahy(1)

Tři volně propojené příběhy vyprávějí o vztahu chlapce Takakiho a dívky Akari. Na škole si byli blízcí, a i když se museli odstěhovat daleko jeden od druhého, i nadále udržovali vzájemný vztah, psali si dopisy a drželi se myšlenky, že se jednoho dne opět setkají. Tak nejdříve sledujeme Takakiho, cestujícího na schůzku s Akari, poté vidíme Takakiho očima zamilované spolužačky Kanae, nakonec se opět k vyprávění dostává Takaki, tentokrát už jako mladý muž. Celým filmem, který si kompletně naanimoval Makoto Shinkai sám na počítači, proplouvají pomalým tempem ozvěny lásky, které nebylo souzeno se naplnit. (Natascha)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

kitano 

všechny recenze uživatele

Po jeho stvrtom filme som sa utvrdil v tom co som si myslel. Makoto Shinkai je pre mna taky maly Miyazaki. Skromnejsi, zasnelejsi, ale dokaze rovnako opantat moje zmysly. Byousoku 5 senchimeetoru je ta najkrajsia animovana romanca pod slnkom. Dojima krasnymi, minimalisticky pojatymi momentami, v ktorych neuveritelne citlivo dokaze zachytit tie najprirodzenejsie krasy zivota. Nadherna, vysoko stylizovana animacia sa posunula znova o krok dopredu a spolu s reziserovou poetikou vytvara neuveritelne atmosfericky a citlivy celok. Animovana basen. (10/10) ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Vizuálně naprosto neuvěřitelné a všem jsem moc přál, ať to nějak dopadne. Jenže, jak je to krátinké, tak to ze mě i po chvilce vyprchalo a už druhý den jsem si pamatoval jen, že to hezky vypadalo. A ta vychválená závěrečná píseň je doprovázána perfektní střihem, ale samotná skladba to alespoň pro mě zabila. ()

Reklama

zlabus 

všechny recenze uživatele

Přenádherný vizuál vs. velice plytký obsah. Těžko hodnotit. Ale většinu filmu jsem se nemohl zbavit dojmu, že mě to povídání nějak ruší od kochání se skvostnou animací. A to je pro mě špatně, takže lépe bohužel hodnotit nemohu. 70% (závěrečný song je skvělý a jako jediný ve mě vzbudil nějaké emoce). ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Srdce mě bolí, že láska nebyla opětovaná. A těžko někomu nadržovat, obě dívky si získaly mé sympatie. Film mě vedl k zamyšlení, k zavzpomínání na časy. kdy jsem se ploužila po školních chodbách s cílem spatřit mého idola, kdy jsem spřádala šílené plány jak se "omylem" potkat...kdo zapomněl na ten pocit...ted si vzpomene ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Film jímavé krásy, která si mě zcela podmanila. Zprvu se mi zdálo, že je to jen sled nádherných obrázků (místy na hranici fotorealističnosti), volně pospojovaných v lyrickém duchu do melancholického vyznění, které v posledku přechází do ušlechtilé nudy, ale není to pravda. Tento film je v první řadě výletem do hezčího světa, z něhož se nechce vracet a kde možná nahlédnete některé aspekty svého života v jiném světle. Výjimečný zážitek, který si chci uchovat v paměti co nejdéle. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (4)

  • Toto je první film, na který si jeho autor Makoto Šinkai přizval tým animátorů a umělců a úzce s nimi spolupracoval. (Honza135)
  • Film získal cenu Nejlepší celovečerní animovaný film na Asian Pacific Screen Awards v roce 2007. (Shley)
  • Animátorské studio Liuzhou Lan Hai Technologies Ltd. v roce 2009 přiznalo, že bez souhlasu zkopírovalo do svých seriálů několik obrazů právě z tohoto snímku. (Hromino)

Reklama

Reklama