Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 2

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (251)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou rozhodne nešliapol vedľa. Tak, ako sa Klan lietajúcich dýk výrazne líši od Hrdinu, tak je celkom iným typom historického spektáklu aj Zlatý kvet. Hneď na úvod treba pristúpiť na fakt, že sa nejedná o akčný kung-fu film s preskakovaním striech (hoci aj na také veci dôjde) a že tá úchvatná davová bitka, na ktorej sú postavené trailery, je až celkom na konci. Kliatba je predovšetkým antickou tragédiou v pompéznych (fakt POMPÉZNYCH) čínskych kulisách. Nie je to príbeh plný šermovania a kopania, ale intríg, sprisahaní, zrád a čajov plných jedu. Yimouov jasný zámer dať do kontrastu všetku tú vizuálnu nádheru a palácový prepych s temnými prúdmi, ktoré tečú pod povrchom, je zvládnutý dokonale a asi najlepšie ho vystihuje záverečné "upratovanie po bitke" (geniálna scéna). Na jednej strane chladné, strohé tváre, v ktorých sa pocity odrážajú len minimálne (Gong Li je v tom skvelá), na strane druhej divoká krútňava vášní, ktorá vyvrcholí strašným masakrom. Splete vzťahov a motivácie postáv sú napriek tomu zámernému emocionálnemu minimalizmu vykreslené dokonale. A najlepšie je, že sa celá tá vyhrotená dráma vôbec nestráca pod opulentnou a fascinujúco pestrofarebnou vizuálnou stránkou. Obe majú v príbehu svoje jasné miesto, niet tu jedinej samoúčelnosti. Skvelý film. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Většině se to tu nelíbí, ale mě to přišlo jako naprosto úchvatná tragédie s nejperfekcionističtějším výtvarným zpracováním, co jsem kdy viděl. Zhang Yimou se zde soustředí na život a intriky v paláci a dovolí nám nahlédnout i do systematických procedur služebnictva a opět musím napsat, že je to úchvatné. Herecky velice zdařile obsazené. Co se týče akčních scén, nejvíce se mi líbily ty, kde se vyskytují císařovi ninjové. Bohužel celkový konec byl pro mne až moc hořký. ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Kletba je všechno možné, jen ne Hrdina 2 - proto snad ta nízká hodnocení. Ano, je to MEGAOPULENTNÍ záležitost, ale v Číně nikdy nebyli troškaři. Teď už vážně - jako drama funguje film skvěle. Chow Yun-Fat je neskutečně odporný a proti němu intrikující Gong Li je naprosto úžasná, z každého jejího výrazu lze vyčíst, co cítí. Kde se polemizovat dá, je výtvarná stránka filmu. Upřímně řečeno, souhlasím s většinou, že nebylo asi třeba tolik tlačit na pilu. Celkově pozitivní dojem z filmu to ale určitě nezabilo, do děje jsem byl vtáhnutý od úvodních minut a gradující příběh velmi nešťastné pomsty si pořádně užil. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Po dokonalém Hrdinovi a něžné romanci o Klanu létajících dýk vyslyšel Yimou Zhang volání vlasti a na zakázku natočil vizuálně krásný, ale komunistickou ideou "Vládce je všemocný" skrz na skrz prolezlý film. Ještě jeho tradermarky jako krásné bojové sekvence či slastný obraz zůstaly. Příběh je ale nehorázná kokotina. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Jedná se o nejhorší z novodobých čínských velkofilmů. Trošku to připomíná oslavy komunistických režimů… Velké, pompézní, ale bez obsahu. Krom toho, že tento filmový projekt působí megalomansky, nemá co nabídnout. Najde se zde sice pár líbivých záběrů, ale vesměs se jedná o přebubřelý kč. Akční scény a choreografie, základní kameny Hrdiny, či Tygra a draka, jsou zde úplně hluché, podprůměrné. Gong-li zde podává nejhorší herecký výkon své dosavadní kariéry. Šíleně totiž přehrává, což působí v tak bezduchém příběhu jako pěst na oko. Na filmu lze ocenit jen kostýmy a výpravu. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Filmové kostýmy byly dobově věrné. Herci na sobě nosili až šest vrstev oblečení. (Rodriguez)
  • Celý interiér zlatého paláce vznikal ve filmových studiích v Pekingu. (Rugero)
  • Císařova zlatá koruna vážila 5,5 kg. (HappySmile)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama