Reklama

Reklama

Kletba zlatého květu

  • Čína Man čcheng ťin taj chuang ťin ťia (více)
Trailer 3

Imperátor Ping, hlava dynastie Tang, vládce Číny desátého století, spalován neskonalou láskou i nenávistí vůči své ženě Phoenix rozehrává tragédii, která zasáhne každého člena královské rodiny. Panovník ví o skrývaném vztahu své ženy a jeho syna z prvního manželství prince Wana. Pronásledován stínem nevěry, panovník pomalu zabijí svou ženu jedem. Schyluje se k finálnímu boji. Na jedné straně císař, ovládaný pomstou, na druhé straně císařovna, bojující o holý život. Mezi nimi stojí tři synové, tři princové, kteří se musejí rozhodnout na čí stranu se přiklonit. Bolest a ztráta milovaných však čeká na každého z nich... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (251)

Madison 

všechny recenze uživatele

Čakali by ste po Hrdinovi a Klane lietajúcich dýk, že urobí režisér tak zvučného mena takýto neskutočný režisérsky prešľap? Ešte stále sa mi to zdá neskutočné, no napriek tomu pre mňa tento film predstavuje najväčšie ázijsko - kinematografické sklamanie, aké som zatiaľ prežila pred filmovým plátnom. Síce v Hrdinovi dominuje vizuálny perfekcionizmus a v Klane lietajúcich dýk sa režisér trochu polepšil a nechal prehovoriť aj ústredné postavy, v Kliatbe zlatého kvetu sa nedočkáte ani Yimovej technickej pôsobivosti, ktorá napriek jeho potenciálu vyznieva úplne do prázdna, a už vôbec nečakajte nejaké scenáristické okorenenie, pretože všetci dobre vieme, že obsahové pomery sa v Zhangovom prevedení s vizuálnou stránkou nedajú porovnávať. Tak z tohto dielka vznikla šáblonovitá a prepísknutá takmer dvojhodinová skoro-nuda, začo je predovšetkým zodpovedné nezmyselné pobehovanie ústrednej postavy z jednej izby paláca do druhej. Je mi naozaj ľúto, že táto snímka uzrela svetlo sveta, pretože celučičké to zachraňuje jedine Li Gong, hoci jej postava nešťastnej kráľovnej je maximálne nedomyslená. Jej herecký talent sa však nezaprie. Dúfam, že toto je režisérovo prvé a posledné dielo, ktoré ma po vizuálnej i obsahovej forme sklamalo na plnej čiare. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zhangův nový velkofilm je jako z nějaké reklamy: Ještě větší, ještě lahodnější!! Samotný příběh se nám prokresluje až později, nejprve tu máme řadu „rituálů“, několik přehlídek vojenství, kolektivních činností a až následně nám tvůrci předkládají příběh jedné císařské rodiny, toliko propletené intrikami, nenávistí a rebelantstvím. Režisér četně používá materiál s vysokou odrazovostí, aby i ty méně blyštivé odstíny vynikly. Dokonalá práce byla odvedena i s honosnými kostýmy, tvary i barvy do sebe srůstají, postavy na sobě mají i několik vrstev oblečení, s pečlivě provedeným vyšíváním, opět těch nejzářivějších barev. Hrdinové jsou sešněrováni v pestrobarevných kostýmech, které je nedusí pouze sami o sobě, ale i tím, že se nechtějí chovat podle císařských norem. Zhang se ze svého nejnovějšího snímku skutečně rozhodl udělat „svátek pro oči“. Bohužel na mě ale ty dlouhé pohledy do očí a rozmáchlá gesta příliš nepůsobí!! ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Zhang Yimou rozhodne nešliapol vedľa. Tak, ako sa Klan lietajúcich dýk výrazne líši od Hrdinu, tak je celkom iným typom historického spektáklu aj Zlatý kvet. Hneď na úvod treba pristúpiť na fakt, že sa nejedná o akčný kung-fu film s preskakovaním striech (hoci aj na také veci dôjde) a že tá úchvatná davová bitka, na ktorej sú postavené trailery, je až celkom na konci. Kliatba je predovšetkým antickou tragédiou v pompéznych (fakt POMPÉZNYCH) čínskych kulisách. Nie je to príbeh plný šermovania a kopania, ale intríg, sprisahaní, zrád a čajov plných jedu. Yimouov jasný zámer dať do kontrastu všetku tú vizuálnu nádheru a palácový prepych s temnými prúdmi, ktoré tečú pod povrchom, je zvládnutý dokonale a asi najlepšie ho vystihuje záverečné "upratovanie po bitke" (geniálna scéna). Na jednej strane chladné, strohé tváre, v ktorých sa pocity odrážajú len minimálne (Gong Li je v tom skvelá), na strane druhej divoká krútňava vášní, ktorá vyvrcholí strašným masakrom. Splete vzťahov a motivácie postáv sú napriek tomu zámernému emocionálnemu minimalizmu vykreslené dokonale. A najlepšie je, že sa celá tá vyhrotená dráma vôbec nestráca pod opulentnou a fascinujúco pestrofarebnou vizuálnou stránkou. Obe majú v príbehu svoje jasné miesto, niet tu jedinej samoúčelnosti. Skvelý film. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Mladá číňanka vybíhá z paláce za ohromného řevu, který vyluzuje z úst. Její matka nebo "matka" je jí v patách a podobně jako její dcera řve, co jí hrdlo zmůže. Obě vyběhnou na gigantické prostranství poseté květinami a pak to příjde... Kamera se konečně odprostí od táhlých záběrů a neřízenou rychlostí běží za svěřenkyněmi. Konečně se cítím být ve společnosti královské rodiny. Kameraman mete, kamera se klepe. Neb trvá tento záběr zhruba 5 sekund, já byl přesto úplně hotovej. Je to jako když usínáte a najednou někdo práskne dveřma.... Škoda, že se film neodehrál v tom duchu -práskání dveří- dál. A i když jsem doufal, že mě finále posadí na zadek, jediné co mě v tu chvíli napadlo bylo: "Ty vole, mám si připadat jako brouk narvanej v jahelníčku?". Obrovská přeškoda. Zhangův talent se utopil v mašlích a donebevolajících dialozích. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Antická tragédie v čínském podání chce se mi říct. Příběh , jeho gradace a vyvrcholení to je vskuktu podáno mistrně, postupy jakoby vypadly z antické tragédie. Tři synové, jeden otec jeden trůn a jedna královna, kdo dosáhne svého a za jakou cenu? Chow-Yun fat byl ve své roli císaře výborný, Gong-Li mě také dostala svým výkonem, výborná audiovizuální stránka je samozřejmostí. Bitevní scéna z útoku na palác je jeden z momentů, který se vám vpálí od paměti. Je tu samozřejmě spousta dalších. Režisér opět prokázal svůj úžasný cit pro práci s barvami. ()

Galerie (87)

Zajímavosti (6)

  • Niektoré z dobových kostýmov vážili aj viac ako 40 kíl. (MikaelSVK)
  • Celý interiér zlatého paláce vznikal ve filmových studiích v Pekingu. (Rugero)
  • Závěrečná bitevní scéna byla natáčena rovných dvacet dní. Bylo v ní použito více než 1000 reálných bojovníků. O zbytek se postaral počítač. (Rodriguez)

Související novinky

Josh Brolin od Matky boží

Josh Brolin od Matky boží

07.08.2013

Brolina, kterého brzy uvidíme v remaku korejského OldBoye, si zřejmě užíval maskování během natáčení westernového propadáku Jonah Hex. Brzy podstoupí ještě náročnější proměnu – zahraje si totiž… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama