Reklama

Reklama

Kupředu levá, kupředu pravá

VOD (1)

Obsahy(1)

Jsou mladí, zapálení pro ideály, politiku... a jednou nám možná budou vládnout. Oceňovaný dokument režisérky Lindy Jablonské o členech levicového Komunistického svazu mládeže a pravicových Mladých konzervativců.  Kdo jsou mladí lidé, kteří nám mohou za pár let vládnout? Režisérka Linda Jablonská sleduje činnost mladých konzervativců a komunistů v období před parlamentními volbami v roce 2006. Co najdete v knihovničce mladé levice a co u mladé pravice? Dovedli by si jedni představit, že by chodili s člověkem, který kope za druhou stranu? Jaké mají rodinné zázemí, co je k politice přivedlo? A hlavně – co se stane, když se sejdou všichni dohromady, třeba na 1. máje?
David z Komunistického svazu mládeže by po vyhraných volbách nejradši odjel s traktorem budovat kolchoz, s Veronikou se seznámili na zájezdu po stopách Slovenského národního povstání. Jirka by bral post ministra vnitra, Honza se klaní památce sestřeleného sovětského letce, Marek obětuje veškerý volný čas kandidatuře na předsedu Mladých konzervativců a druhý Honza dal mamince k Vánocům plakát Václava Klause. Ve filmu se tak obrazně potkávají Stalin, Che Guevara a Miroslav Grebeníček s Georgem Bushem a Václavem Klausem, panelákové 1+1 stojí proti luxusnímu darovanému bytu a revolta proti rodičům kontrastuje s pokračováním v otcovské tradici. Ať už se šestice hrdinů dokumentu Kupředu levá, kupředu pravá dívá nalevo nebo napravo, všichni si k problémům, které věk kolem dvacítky obnáší, přibrali navíc starost o věci veřejné.
Mohla by to celé být jen zábavná hra na politiku, kdyby někteří z hrdinů filmu už teď skutečně nefigurovali na kandidátkách parlamentních stran. Pokud chcete vědět, jakým způsobem hodlají ovlivňovat věci, které se týkají nás všech, Kupředu levá, kupředu pravá vás s nimi seznámí. Za deset let by totiž mohlo být pozdě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Radko 

všechny recenze uživatele

Mladí ideologickí papagáji alebo Náhľad do života politickej vaty. Juniori, poskytujúci hopsaním s transparentami mediálne krytie straníckym bossom. Zúfalo sa snažia prebiť nedostatok vlastnej voľnočasovej invencie zaobalením do rôznych farieb politickej dúhy. S nádejou, že ak budú poslušnými mopslíkmi, raz budú riadiť. Takéto figúrky však vrcholovú politiku zväčša netvoria (príkladom je matka mladej komunistky z filmu, celý život aktívne politicky činná, no výzorom utiahnutej myšky a sociálnym postavením na hony vzdialená biznisu vedenia strany). Výsledný súbor bizarností miestami pôsobí, akoby základná situácia bola vymyslená len pre účely filmu, čím sa stráca dojem autentickej výpovede. Túžba žiť pod kuratelou sovietskej armády, vylepenie plagátu Václava Klausa v matkinej obývačke alebo ladenie bytu vo farbách milovanej strany sú na hranici pochopenia, ale čo už čakať od ľudí, ktorí vymenili spektrum možností oddychu za plávanie v politických sračkách. Kultúrna úroveň, siahajúca od nadšeného tanca v rytme diskotékových popevkov o Husákových deťoch k zaľúbenému tancu pri druhotriednej dychovke napovie viac ako otrepané politické frázy. ()

ybuko 

všechny recenze uživatele

Zabavny, ale velmi povrchni dokument, ktery hleda a nachazi panoptikalni postavicky a divacky vdecne situace. Prijde mi ze autorka moc nepatrala a problematiku dlouho a podrobne nezkoumala, ale prisla k nataceni s predem definovanym negativnim postojem k pravicove a levicove politicke angazovanosti, a podle tohohle klice si uz jen dohledavala lidi, kteri by ji jeji presvedceni potvrdili a zapadli do jeji sablony. Z obou taboru by se urcite dali vytahnout inteligentnejsi lide, kteri by svoje postoje dokazali vysvetlit rozumeji a pochopitelneji. Ale pak by to byla samozrejme mensi zabava... Jako o dokument o zvlastnich jedincich mezi nami - v poradku, ale pokud to mel byt pokus nahlednout do dvou politickych komunit, tak to ucel moc nesplnilo. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Dokument natočený se zcela jasnou vizí. Díváme se, s tichým nestranným odstupem, na soukromí mladých, politicky angažovaných lidí. Do ničeho jim nemluvíme, nic jim nenutíme, nic po nich nechceme. Zabředávat totiž do nějakých diskuzí s lidmi, kteří jsou otroky jakési všespasitelné pózy, by byla cesta do pekel. Nechme jim tu iluzi, že je potřebujeme. Je velmi málo pravděpodobné, že se tito lidé politicky prosadí. Doufám. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Dám krk na to, že většina Mladých konzervativců by za minulýho režimu dělala kariéru v SSM. Na druhou stranu z toho kudrnatýho revolucionáře jsem opravdu neměl dobrej pocit. Pohled opravdu dobře vyvážený. Ale zejména mě hlodá otázka, proč se u nás politicky angažujou především takovéhle typy povah. ()

Terter 

všechny recenze uživatele

Freak-show, ve které hrají hlavní roli prázdné hlavy vyplněné prázdnými frázemi. Při sledování tohoto kaleidoskopu, jenž se obešel bez jediného komentáře režisérky, neboť hlavní aktéři ze sebe zvládli udělat blbce sami, jsem si říkal, že tyhle děti asi doma málo mlátili. Na jedné straně mladý komanč, jehož snem je žít v normalizaci (a když ho pak člověk vidí, jak se slzami v oku komentuje neúspěch komunistů ve volbách, skoro má chuť dát mu pětikorunu na boršč), na straně druhé konzervativec, který své matce dává k Vánocům plakát Václava Klause, nutí ji politicky se angažovat a své druhy ve zbrani nabádá, aby se na demonstracích chovali "hlavně konzervativně". Tenhle dokument mě utvrdil v tom, abych se přestal rozčilovat nad desolátním stavem současné politické scény, protože to, co teď prožíváme, není nic proti tomu, co teprve přijde. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama