Reklama

Reklama

Den sovy

  • Itálie Il giorno della civetta (více)
Trailer

Obsahy(1)

V malém sicilském městečku je chladnokrevně zavražděn šéf stavební společnosti. Vyšetřování případu se ujímá kapitán Bellodi a jeho podezření padá na Mafii. Vyšetřování však naráží na silnou zeď mlčení a strachu vyslýchaných svědků zastrašených jasným vzkazem: další vraždou. Bellodi se sám stává objektem pečlivého pozorování. Režisér D.Damiani dokáže udržet napětí přímým vypravěčským způsobem bez odbíhání od hlavní linie příběhu a také bez zbytečného násilí. (Levné knihy)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (40)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Policajti a mafiáni se dívají na sebe přes náměstí, dalekohledy do oken. A také o sobě mnoho ví, možná že všechno. A kdo vyhraje? Jako obvykle ten, kdo má podporu (pracujícího) lidu. Nejsou ta šedesátá léta v Itálii nějak podobná devadesátým v Česku. Pozn.: V té době jsem jel s "politiky a podnikateli" do Frankfurtu jako tlumočník, dojednávat půjčku na stavbu odpočívadla pro kamiony na D1. Policajti u toho nebyli. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Kriminálka průměrná, ale sonda do fungování italského jihu téměř bezchybná. Sympatické je, že se tu neřeší náklady drog a zbraní, ale materiálové náhražky při stavbě silnic. Bezchybně zvolené lokace plus Claudia Cardinale dotvářejí kolorit patriarchálně založené Sicílie. I když, je jasné, že velkou ženskou roli musela hrát velká hvězda, CC mi ale v celkovém kontextu neseděla jako výjimečně krásná ženská, která živoří na polorozbořeným statku a nechá sebou vláčet svévolí mafie i policie. Podobně jako ve Ctihodných mrtvolách Max von Sydow, tak i tady skvělý Lee J. Cobb prezentuje svéráznej náhled na nezměnitelný stav věcí. A beru na milost Franca Nera, ten tady sbírá tisíc bodů za charisma. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Souboj italského práva s faktickou mocí sicilské mafie je mrazivě trefný a snad i předem rozhodnutý. Kapitán Bellodi přitom skvěle kličkuje mezi paragrafy, don Mariano si dosyta užívá svého tlachání o cti a mne potěšilo každé "cornuto", které se často ozývalo z davu, který vůbec nic neviděl a rozhodně nic neslyšel. Uctivá poklona done Mariano, zde je můj dům, moje auto a moje manželka. Učiníte mne velice šťastným, pokud je užijete pro svou potřebu. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Strhující entrée a pak už jen pomalá projížďka realitou sicilského venkova. Spalující vedro, stékající pot a vražda místního stavaře. Policejní vyšetřování postupně odkrývá pozadí celého případu a vzhledem k tomu, že jsme v Itálii, můžete hádat, kam nás zavede. Ano, všemocná mafie přichází na scénu. Kdo by však čekal nějakou "chobotnici" či ozbrojené hajzlíky na motocyklech, bude zklamaný. Damiani opravdu nikam nespěchá a škvaří své hrdiny v až možná příliš rozvláčném příběhu. Vyšetřování se, bohužel téměř bez napětí, posunuje kupředu jen drobnými krůčky , a tak se můžeme kochat jen pohledy na krásnou Claudii Cardinale a těšit z vynikajícího výkonu Lee. J. Cobba jako nesmiřitelného, ale čestného dona Mariana. Nezklamal ani Franco Nero jako poctivý policista Bellodi, který s buldočí vytrvalostí postupně skládá celý případ, aby se dostal na kobylku mocnému donovi. Den sovy je fajn, ale Damiani má na tohle téma mnohem lepší a silnější filmy. Tři. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních pohledů na skutečnou tvář italského jihu a na limity státní moci vůči organizovanému zločinu. Tváří v tvář brutálnímu násilí vyznívá jakoby nezúčastněný způsob režisérova vyprávění o to hrůzněji a brutálněji. Dá se dokonce říci, že tento téměř neosobní přístup je stejně brutální jako šedá skutečnost té doby sama. Za zaznamenání stojí herecký pár Claudia Cardinalová a Franco Nero. Začátek herecké dráhy obou protagonistů filmu byl určitě vydařený. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama