Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka začíná v pekle, kde se ztratila kniha hříchů. Při jejím zmateném hledání najde čertovský učedník Vašek (I. Marták) botky a zvědavost mu nedá, aby je nevyzkoušel. Jako všechno, co má něco společného s peklem, ani botky nejsou jen tak ledajaké a Vašek se rázem ocitne na světě mezi lidmi. Než se stačí pořádně rozkoukat, přijde o ně, čímž ale přijde i o možnost vrátit se zpět. Botky se totiž zalíbily vesnickému klukovi Jiříkovi (D. Kubín) a donesly do pekla pro změnu jeho. Lucifer (S. Šárský) řádí, protože tak zapeklitou situaci v jeho říši ještě neměli: nevinné dítě v pekle a nezkušený čertovský učedník nedopatřením jen tak na světě. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Na začátku (zhruba v čase 8:40) pohádky čert vypráví o příhodě staré asi 320 let, kdy do pekla čerti přinesli nevinnou princeznu Máňu, která je nutila tam uklízet a mýt se... Je to narážka na Nezbednou pohádku z roku 1976. (a-ja)
  • Název je parafrází přísloví: „Ševče, drž se svého kopyta.“ Znamená to být tím, kým jsme, a necpat se tam, kam nepatříme. (sator)
  • Natáčení probíhalo ve Štramberku v jeskyni Šipce a v arboretu a dále ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. (aiv)

Reklama

Reklama