foto

Norbert Lichý

  • nar. 29.12.1964 (52 let)
    Ostrava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Tak, že žeru dětem pastelky, se ví, že jo, ale vymluvte všem, že jím syrový zmrzlý filety. Fakt to není pravda. Jenom někdy. Na chuť. No bóóže…"

Svérázný a vynikající divadelní ostravský herec se narodil 29. prosince 1964 v Ostravě. Jeho otec byl režisér, herec a dramatik Saša Lichý. Norbert stanul na divadelních prknech poprvé už devíti letech. O deset let později působil v šumperském městském divadle, např. spolu s Miroslavem Etzlerem nebo Jiřím Dvořákem. V rozmezí let 1986-1987 působil v Divadle loutek v Ostravě a od roku 1987 působí bez přestávky v Divadle Petra Bezruče. Kromě herectví se věnuje i hudbě a skládání scénické hudby. Jeho činnost lze vysledovat i ve spolupráci s ostravským studiem České televize - dokumenty, dabing. Angažmá v některém z pražských divadel jej neláká, je bytostně spjat s Ostravou, považuje se za patriota. Ostrava, dávající i beroucí, je jeho celoživotní láska.

Jmenovat všechny výrazné divadelní role Norberta Lichého by znamenalo zaplnit veškerý prostor, který je zde k dispozici. Herec prošel za svou kariéru obrovským množstvím pozoruhodných charakterů, ostravským publikem je milován a je rozhodně nejvýraznější postavou současné ostravské divadelní scény. Hrál mj. Harpagona v Lakomci, Duncana v Macbethovi, Truffaldina ve Sluhovi dvou pánů, Parfena Semjonoviče Rogožina v Idiotovi, Antonína Důru v Rozmarném létu apod. Za roli Mendela Singera, ve hře Job od Josepha Rotha, byl v roce 2009 oceněn Cenou Thálie.

Jako hudebník se podílel na hudebním doprovodu např. k představením Misery, Idiot, Mladá garda v letech jungle - ruská krasavice fragmentárně odhalena, Ryba ve čtyřech a Usměvavý syn. Norbert Lichý umí hrát na kytaru, basu i varhany, v mládí působil v několika kapelách.

Nejoblíbenějším filmem tohoto herce je český klenot Na samotě u lesa, mezi nejmilejší herce zase patří Morgan Freeman nebo Dustin Hoffman. Mezi vyhledávané pochoutky patří rajská, uherák nebo šunka. Herec je svobodný a bezdětný.

fruitbueno

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hastrman
Hmyz
2017 Kozy léčí (TV film)
Muzzikanti
Touha motýla
2016 Hlas pro římského krále (TV film)
Manžel na hodinu
Ostravak Ostravski
2015 Správnej dres (TV film)
Stopy života - Mateřská láska (TV film)
Svatojánský věneček (TV film)
2014 Hodinový manžel
Kdyby byly ryby (TV film)
Princezna a písař (TV film)
Zakázané uvolnění
2013 Babovřesky
Isabel
Pestré vrstvy (TV film)
2012 Definice lásky (TV film)
Occamova břitva (TV film)
Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka
Sejít z cesty (TV film)
Signál
Ve stínu
Ženy, které nenávidí muže (TV film)
7 dní hříchů
2011 Czech Made Man
Hranaři
Lidice
Mlýn (studentský film)
Setkání s hvězdou: Vilma Cibulková (TV film)
Sráči (TV film)
Třídilové
2010 Kajínek
Onemanshow
Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2009 Dům U Zlatého úsvitu (TV film)
Klíček
Normal
Proměny
2008 Hlídač č. 47
Lovec vodního ticha (TV film)
Na vlky železa (TV film)
2007 Nesmělý Mikeš (TV film)
Tři srdce (TV film)
2005 Comeback (TV film)
Sluneční stát
2003 Kobova garáž (TV film)
Městečko
Útěky (TV film)
2000 Český Robinson (TV film)
1999 Král ozvěny (TV film)
Sluha dvou pánů (divadelní záznam)
Žena z druhé ruky (TV film)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
Císař a tambor
Čerte, drž se svého kopyta! (TV film)
1992 Havran barvy lila (TV film)
1991 Cvokstory (divadelní záznam)
1990 Ten můj tam má spolužáka (TV film)
1978 Poselství

TV seriály

2017 Dabing Street (TV seriál)
Lajna (TV seriál)
Únos (E01)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Předzásnubní diamant! (S04E20)
Ucho jedna, ucho dvě! (S04E19)
Nic není, jak vypadá! (S04E18)
další epizody (57)
Přístav (TV seriál)
Doba trpaslíků (S04E13)
Milovaná zatuchlina (S04E11)
Dítě s pomlčkou (S04E09)
další epizody (4)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Bahno (E04)
Dvorní dodavatel (E03)
Vídeňské líbánky (E02)
další epizody (4)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Zakázaná území (S02E34)
Ohnivé dorty (S02E33)
Pusa na dobrou noc (S02E32)
další epizody (29)
Doktor Martin (TV seriál)
Doktorka Diana (S02E16)
Porod (S02E15)
Jako kočka (S02E14)
další epizody (16)
Přístav (TV seriál)
Utopenec (S03E16)
Rybolap (S03E15)
Špičkové ženy (S03E14)
další epizody (44)
2015 Doktor Martin (TV seriál)
Konec doktorů v Beskydech (S01E16)
Ohrožený druh (S01E15)
Erotománie (S01E14)
další epizody (16)
Případ pro exorcistu (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
Přístav (TV seriál)
Tichá hospoda (S01E32)
Had na prsou (S01E30)
Bursíkovy brikety (S01E29)
další epizody (30)
2014 Vinaři (TV seriál)
Cimbál (S01E10)
Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (5)
2013 Cirkus Bukowsky (TV seriál)
Epizoda 3 (S01E03)
2011 Okno do hřbitova (TV seriál)
4teens (TV seriál)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
Hřích profesora Sodomky (E02)
Cesty domů (TV seriál)
2009 Vyprávěj (TV seriál)
21. srpen (S01E07)
Comeback (TV seriál)
Berňák (S01E20)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Loupež (S01E10)
2006 Horákovi (TV seriál)
Gigolo (S01E12)
Pytlíkov (TV seriál)
2003 Strážce duší (TV seriál)
2002 O ztracené lásce (TV seriál)
2000 Policejní pohádky strážmistra Zahrádky (TV seriál)
1988 Advokát ex offo (TV seriál)

Dokumentární

2016 Rozsudek - Bunda (S02E14) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Dar (S02E02) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Chtěl jenom postrašit (S02E07) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Inspirující metanol (S02E05) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Led (S02E10) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Lékařka (S02E13) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Mezi námi muzikanty (S02E12) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Milovala celou rodinu (S02E06) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Pod betonem (S02E09) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Posedlost (S02E15) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Rukojmí (S02E11) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Smrt lékaře (S02E01) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Spor o dům (S02E08) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Tajný milenec? (S02E16) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Výstřel z kuše (S02E03) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Znásilnění stopařky (S02E04) (epizoda) - vyp.
Televise, která měla nebýt (TV film) - vyp.
2014 Rozsudek (TV seriál) - herec, vyp.
Rozsudek - Inženýr a uklízečka (S01E03) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Konec sňatkového podvodníka (S01E14) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Manželství na vlastní nebezpečí (S01E17) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Matka chce vystěhovat syna (S01E16) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Náhodný výstřel (S01E05) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Nechala sestru zemřít (S01E15) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - ON a jeho ženy (S01E19) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Rodinná oslava (S01E04) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Rozvod jako řemen (S01E10) (epizoda) - herec, vyp.
Rozsudek - Sebevražda jako pracovní úraz (S01E08) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Sousedova studna (S01E11) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Stavební spoření (S01E12) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Utajený porod (S01E07) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Vražda ve vězení (S01E09) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Vraždící babička (S01E20) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Vraždil ze zoufalství (S01E18) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Vychovatelka (S01E06) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Za smrt syna nemůžeme (S01E01) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Znásilnění manželky (S01E02) (epizoda) - vyp.
Rozsudek - Zpackaná sebevražda (S01E13) (epizoda) - vyp.
2011 Kdyby mě zabili... (TV film)
2010 Veliký Bertík (TV film)
2008 Cizinec mezi svými (TV film)
2007 Idioti na plavbě kolem světa - vyp.
2004 Můj přítel vrah (TV film) - vyp.
2003 Markýz Gero - postrach slezského lidu (TV film)
Ploština - krvavá paseka (TV film)
2002 Jak se točí Báječná show (TV film)
Kolem republiky (TV film)
Šumné Karvinsko (TV film)

TV pořady

2015 Dovolená v Protektorátu (TV pořad) - vyp.
2010 Po stopách třetího odboje (TV pořad) - vyp.
2009 Ceny Thálie 2008 (TV pořad)
Přísně tajné vraždy (TV pořad) - vyp.
2008 Chalupa je hra (TV pořad)
2007 Chacha, cheche, chichi...! (TV pořad)
2005 Příběhy železné opony (TV pořad)
2000 Pod pokličkou (TV pořad) - vyp.
První pomoc (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Katarína Knechtová - Isabel (hudební videoklip)

Skladatelská filmografie

Filmy

2002 Byla láska... (TV film)

TV pořady

2007 Divnopis aneb Proč se to tak jmenuje? (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(38)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace