foto

Stanislav Šárský

  • nar. 11.10.1939 (79 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stanislav Šárský pochází z Prahy, jeho otec byl vojákem z povolání a Stanislav tak vyrůstal na různých místech podle aktuálního místa otcovy služby. Vystudoval střední průmyslovou školu a kromě svého prvního zaměstnání v ČKD absolvoval také základní vojenskou službu. Již za středoškolských studií se začal zajímat o divadlo a hrál s ochotníky. Po maturitě se poprvé neúspěšně hlásil na DAMU, přijat byl až po vojenské službě. Vystudoval herectví a ještě před dokončením studií dostal nabídku na stálé angažmá v Divadle pracujících v Gottwaldově (1965-1967), kde pak strávil dvě sezóny. Byť se v jeho herecké dráze jedná o poměrně krátkou epizodu, na tyto své začátky rád vzpomíná.

Na dalšího více než čtvrtstoletí nalezl své působiště ve Státním divadle v Ostravě (1967-1993; dnešní Národní divadlo moravskoslezské), počátkem devadesátých let pak reagoval na třikrát vyslovenou nabídku z pražského divadla Rokoko a přijal zde angažmá (1993-1995). Podle vlastních slov si od pražského angažmá sliboval více příležitostí po praktickém zániku ostravského televizního studia i rozhlasu. Střídavě hrál v Praze i Ostravě, ale již po dvou letech se vrátil na domovskou scénu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě (1995-2003). Po několika letech se znovu vrátil do Prahy, tentokrát do angažmá ve Švandově divadle, kde hraje od roku 2003 dodnes. Z jeho rolí na této scéně stojí za zmínku hry Strýček Váňa, Mandragora, Pohřbené dítě nebo Oko za oko. V roce 2007 účinkoval také na Letních shakespearovských slavnostech. I když působí v Praze, trvalé bydliště má stále v Ostravě.

Před filmovou kamerou stanul Šárský poprvé ještě jako student, když si zahrál menší roli vojáka ve filmu MOTÝL (1965), studentském filmu FAMU. Příležitosti v masových médiích dostával později především v Ostravě, místním rozhlase a také televizním studiu. Hrál například v televizním seriálu KAMENNÝ ŘÁD (1975), později se objevil v několika kvalitních inscenacích ostravské produkce (PRÉFÉRENCE, 1986; HEREC, 1988), stejně tak i v pohádkách. Jeho filmové role se zatím dají spočítat na prstech jedné ruky, menší úlohu si zahrál v Kačerově zapomenutém filmu MĚSTO MÉ NADĚJE (1978), v životopisném titulu BOŽSKÁ EMA (1979) se mihnul jako raněný voják. Osmdesátá léta pak Šárskému přinesla dvojí pozvání do gottwaldovského filmového studia a zatím naposledy si zahrál roli prokurátora v komedii KONTO SEPARATO (1996).

Díky svému výraznému a jemnému hlasu se Šárský dlouhodobě angažuje také v mluveném projevu, uplatnil se především v rozhlase, v desítkách inscenací zanechal výraznou stopu především v ostravském studiu Československého rozhlasu, účinkuje v kombinovaných hudebních pásmech a věnuje se také recitaci. Na Poděbradských dnech poezie v roce 2004 obdržel Křišťálovou růži za své aktivity v oblasti uměleckého přednesu.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Hamlet (divadelní záznam)
Rudý kapitán
2008 Lovec vodního ticha (TV film)
2003 O Ječmínkovi (TV film)
Portugálie (divadelní záznam)
2002 Byla láska... (TV film)
1998 Cestující bez zavazadel (TV film)
Revizor (divadelní záznam)
Čerte, drž se svého kopyta! (TV film)
1996 Konto separato
1995 Cesta na sluneční ostrov (TV film)
Hotel Woodstock (studentský film)
Rukama nevinnosti (TV film)
1991 Erotický triptych (TV film)
Mládí na prodej (TV film)
Odsouzen k životu (TV film)
1990 Věčný tulák (TV film)
1989 Neplač přírodo, já za to nemohu (TV film)
Skrznaskrz (TV film)
To byl zase den (TV film)
Tobogan
Umění nestárnout (TV film)
Čarodějův učeň (TV film)
1988 Agras 01 (TV film)
Herec (TV film)
Mimořádný případ (TV film)
Smrt guvernéra (TV film)
Tomáš a Markéta (TV film)
1987 Nejdelší cesta (TV film)
Smrt z laboratoře (TV film)
Víla Lucie (TV film)
Za svědka půjde počítač (TV film)
1986 Děda Myška (TV film)
Préférence (TV film)
1985 Světlonoš (TV film)
Ďáblovy peníze (TV film)
1984 Kufr (TV film)
Všichni mají talent
1983 Černí z Natalie (TV film)
1982 Vánoční stromeček (TV film)
1981 Beskydská epizoda (TV film)
1979 Balíček (TV film)
Božská Ema
Případ IV. A (TV film)
1978 Filip (TV film)
Město mé naděje
1976 Pepík (TV film)
Čas pravdy (TV film)
1965 Motýl (studentský film)

TV seriály

2002 O ztracené lásce (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1989 U nás doma (TV seriál)
Kronikář (E03)
1988 U nás doma (TV seriál)
Případ Gertrudy del Galderone (E02)
1987 Počkej si na bílé štěstí (TV seriál)
Pavel (E04)
Yveta (E03)
Klára (E02)
1986 Ostrov jistoty (TV seriál)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)
1984 Jahody na stéble trávy (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 3 (E03)
Epizoda 2 (E02)
další epizody (4)
1981 Muzikanti (TV seriál)
1980 Postel s nebesy (TV seriál)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
Cyril (E06)
Tonek (E04)
1973 Kluk na ženění (TV seriál)

Dokumentární

2010 Příběhy slavných (TV seriál)
Dobrovolný dárce hlasu (S11E01)
2009 Alda (studentský film)
2006 Klobouk Jiří Wimmer (TV film)
2001 Na lovu příšer
1988 Dědicové starých řemesel (TV seriál)
1984 Za svědky minulosti (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace