Reklama

Reklama

Roundhay Garden Scene

Obsahy(1)

Tento krátkometrážny počin je v podstate začiatok kinematografie. A tak 14. Októbra 1888 vzniká prvý hraný film v trvaní 2 sekúnd, natočení v záhrade u rodiny Whitleyových v meste Yorkshire vo Veľkej Británii. (T2)

Recenze (127)

M.I.K.E. 

všechny recenze uživatele

Ani bych se nesnažil hodnotit ty dvě vteřiny a jeden záběr tohoto výtvoru zvaného - FILM. Spíš bych chtěl ohodnotit snahu a genialitu těch lidí, kteří měli ten dar, že dokázali stvořit něco tak skvostného jako je FILM. Škoda jen, že pánové jako Louis Aimé Augustin Le Prince nevědí jakou vlnu novověké zábavy odstartovali. Přál bych si mít stroj času, kterým bych letěl časem do roku 1888 a jako poctu jejich dílu, bych jim daroval nějaký film z dnešní doby. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jack Rozparovač právě nahání hrůzu v londýnské čtvrti Whitechapel, zatímco někde úplně jinde vzniká toto úchvatné dvouvteřinové dílo. ______ I have the "Director's Cut" DVD edition. It has a whole second of extra footage, director's commentary, a blooper reel, even a behind the scene look at the making of this film (entitled appropriately enough, "Behind the 'Scene'"). It shows the director telling the actors "Hey, don't just stand there, do something!". ()

Lavran

všechny recenze uživatele

Ad fontes! Dvě sekundy užaslého ticha, které přerostly v celosvětový výkřik. Nemožno smysluplně hodnotit, protože se nejedná o film v pravém slova smyslu, ale jen a pouze o váhavé našlápnutí na neprobádané území. Hodnota RGC dnes pramení spíše z nostalgického a technického akordu, ale zvídavosti badatelů, které přitahuje prehistorie filmu by uniknou neměl. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se objevila režisérova tchýně, která zemřela právě v roce 1888. (Kulmon)
  • Režisér Le Prince vynalezl v souvislosti s natáčením kameru s 16 čočkami, díky níž mohl být každý frame filmunafilmován jednou čočkou. Kameru pak upravil na jednočočkovou, s kterou byl poté pořízen záznam. (mr.filo)
  • Nejstarší známý film, který se dochoval. (Kulmon)

Reklama

Reklama