Reklama

Reklama

Válka rozumu a cti

  • Česko Souboj stratégů (více)

Obsahy(1)

370 let př. Kristem byla Čína rozdělena na sedm národů a několik dalších malých kmenů. Jeden z nich sídlí ve městě Liang. Velitel Xiang Yangzhong se svojí 100 tisícovou armádou má za úkol zahájit útok na Liang, který stojí v cestě do Jenu, a zabrat ho. Město by tomuto mohutnému útoku zcela jistě podlehlo a tak je jejich jedinou nadějí válečník Ge Li z Mo-Tsu kmenu jehož členové jsou proslulí obranými schopnostmi. Město, za pomoci Ge Liho odolává postupně jednomu útoku za druhým. Král města se však brzy začne obávat o své postavení a velitel Xiang ještě neřekl poslední slovo... (Siriuss)

(více)

Recenze (116)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vojna rozumu a cti nie je veľkofilm typu Kráľovstvo nebeské, kde sa dve hodiny filozofuje a končí to monumentálnou bitkou. 100 tisíc bojovníkov to rozbehne hneď od začiatku a ich útok trvá niekoľko dní (možno dlhšie) a prinesie so sebou viaceré zvraty a nečakané úmrtia. Priznám sa, že po taktickej stránke bitky som sa dosť strácal, takže som bol viac nútený sa sústrediť na postavy a ich osudy. Tá hlavná na môj vkus filozofuje trochu polopaticky a ani sa potom nevidím, že je ostatným mužným veliteľom tak trochu na smiech, aj keď má pravdu. V jeho názoroch tkvie nadčasovosť a aktualizácia tohto historického filmu, v ktorom sa stále niečo deje. Akcia je rytmicky vyvážená počas celého filmu a na jeho konci dostáva tak obľúbený filmový pojem "hrdinstvo víťazov (alebo porazených)" poriadne na frak. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Historický hongkongsko-jihokorejsko-japonský film o obraně jednoho městského státu uvnitř dnešní Číny proti nájezdu jiného národa oslavuje myšlení, věnuje se strategii a tematizuje neefektivnost rozdělování světa na „černé“ a „bílé“. Za začátku jasně definované opozice válka x mír, přítel x nepřítel, my x oni, dobrý x špatný, vítězství x prohra film postupem času systematicky destruuje, zatímco vypráví precizně natočený příběh, kterak geniální stratég Ge Li přijde do obléhaného města, aby mu pomohl ubránit se nepřátelům. Ge Li je zástupce filozofického směru Mozi, který sice mistrovsky ovládá schopnost strategizovat, ale zajímá ho jen obrana a jeho hlavní myšlenkou je univerzální láska. Ge Li nechce zlikvidovat nepřátele města, ale ubránit město, přičemž jej nezajímají vítězství ani prohry. Jeho ideou je mír a své schopnosti chce využít jen k jeho dosažení. Jenže mír je nakonec stejně relativní jako vítězství, dobro nebo ve výsledku i útočící/bránící se. Battle of Wits je to, co si představíte (nebo alespoň já ano) pod spojením „nehorázně chytrý film“ (nikoli ve smyslu amerických „smart movies“). Intimní velkofilm s ohromujícími akčními scénami sloužícími fascinující „kanonizaci“ myšlení, aniž by zastával konkrétní ideologické stanovisko. Každé stanovisko je totiž možné relativizovat nebo zpochybnit. Přirozené spojení zmíněného intimního s velkolepým, myšlení o válce s válčením samotným, iracionálních rozhodnutí s ryzí racionalitou je dokonale čisté. Několik asijských zemí se spojilo v touze natočit co nejlepší film - společně daly dohromady to nejlepší, co mohly poskytnout: peníze, exteriéry, tvůrce, hvězdy... Přitom neadaptovaly žádné univerzální nadnárodní téma, ale víceméně z hlediska světového válečnictví vyprávějí o malé události obléhání jednoho konkrétního městského státu. Jako inspirace posloužil manga comics, který se ale věnuje hlavně válečným strategiím ve všech možných podobách. Ve výsledku je A Battle of Wits víceméně dokonalý, ale nikoliv ve smyslu chirurgicky přesných a ve své mechanické vypulírovanosti trochu sterilních filmů jako Forrest Gump nebo Vykoupení z věznice Shawshank, nýbrž ve významu zmíněné vyváženosti zdánlivých protikladů, ohromující inteligence a soustředěných hereckých výkonů (zejména Andyho Laua v hlavní roli Ge Liho). U Battle of Wits jsem však zatím stále příliš paralyzován a nadšen, než abych se tak krátce po projekci snažil o systematičtější nezaujatou analýzu... Každopádně pokud budete mít možnost jej na plátně vidět, neváhejte ani na okamžik. A pokud jinde, tak taky ne... - FAR EAST FILM FEST (Udine) ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to trošku jako filmová adaptace šachů. Minimálně zpočátku je to neosobní strategická hra, kde jsou všechny postavy jasně načrtnuté a mají pevně danou pozici , ale v průběhu děje (díkybohu) přece jen trochu obživnou. Válečné scény jsou zdařilé, ale nečekejte žádné krvavé či cool lahůdky, o tom to není, spíš je to taková pohledná podívaná (chvílemi bohužel i trochu fádní), celý film však velmi pohodově odsýpá a byly to příjemně strávené 2 hodinky a něco až na to přetlačené poselství míru a lásky mezi všemi lidmi .. to nemuselo být tak polopatické a několikrát omílané dokola ( ale odpouštím:). A jen tak na okraj, povinný černoch už se asi vetřel i do asijské kinematografie, zajímavé. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Koprodukčný čínsko-kórejsko-japonský historický film plný stratégie a boja je celkom slušný, hoci herecké výkony ma nejako extra nezaujali, ale zato obsahuje kvalitnú hudbu a dobré bojové scény napriek tomu, že by ich mohlo byť viac. Pripomenú niečo z podstatne kvalitnejšieho Scottovho Kráľovstva nebeského. K dokonalosti mu chýba trochu surovosti, autenticita doby a realistických, krvavých záberov v bojových scénach a aj to lepšie čo bojové scény ponúknu, zhodí napr. viditeľne digitálny kôň, ktorý skončí v plameňoch. Ak je historický film, to čo vám chýba, tak je dosť veľká pravdepodobnosť, že vás to zaujme. 70% ()

Looser 

všechny recenze uživatele

Ok pokus o historický velkofilm, každý takový pokus je dobrý, ale nesmí to chvílemi působit směšně a uměle. Bohužel přesně tak chvílemi film působí. Andy Lau vypadá líp jako gangster než jako mnich - stratég. Korunu všemu dávají vyloženě špatné digitální triky. I přesto celek není tak špatný, jde jen o to jak velké budete mít očekávání. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (3)

  • Podkladem pro vznik filmového snímku se nestala jen velmi populární japonská historická novela 'Bokukō' ('Mohist Attack') japonského spisovatele a novelisty Ken'ichi Sakemi, ale rovněž úspěšná eponymní manga série, původně vycházející v době od roku 1992 do roku 1996, jejímž autorem je japonský manga spisovatel Hideki Mori ('Umizuru', 'Aozora Shot'). (Conspi)
  • Snímek se skládá z 1531 záběrů, průměrná délka záběru je 5 sekund, nejkratší záběr trvá 0,3 sekundy a nejdelší pak 124,5 sekund. (Wisborg)
  • Ge Li (Andy Lau) a velitelka jezdectva Yi Yue (Fan Bingbing) jsou přistiženi při pozorování nepřátelského vojska v noci, ale hned v dalším záběru před vojáky utíkají za jasně slunečného dne. (JoranProvenzano)

Související novinky

Filmasia 2007

Filmasia 2007

01.12.2007

Festival asijských filmů FILMASIA (www.filmasia.cz) má letos čtyři sekce: Zaostřeno na Hongkong, Pocta režisérovi: Johnnie To, Novinky asijského filmu a Asijská hororová noc. V programu je například… (více)

Reklama

Reklama