Reklama

Reklama

Kokoda

  • Austrálie Kokoda (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nová Guinea, 1942 - Austrálie je ve válce s Japonskem. Malá skupina australských vojáků z 39. praporu byla vysazena jako předsunutá hlídka daleko za hranicemi Isuravy - vesnice na pralesní stezce Kokoda. Pod neustálým tlakem japonských útoků a nepřetržitým bombardováním se vojáci ocitají naprosto odříznuti od svých záložních jednotek. Neprostupná džungle hluboko za nepřátelskou linií jim ztěžuje jejich úsilí dostat se do bezpečí základny australských oddílů. Neustálé ústupové boje s nepřítelem a nedostatek všeho vyvolává i první konflikty v jednotce. Po mnoha dnech bez jídla a odpočinku se skupina vojáků i se svými raněnými spolubojovníky na pokraji naprostého vyčerpání vynořují z džungle u svých jednotek. Nečeká je ale žádný odpočinek, jen další tvrdý boj s postupující japonskou armádou. Natočeno podle skutečné události. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (39)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Teď už chápu, proč to má tak nízké hodnocení - protože tam bylo málo bitev, málo hrdinů, málo akce a smrtí, co? Tak tohle vám ale já nežeru. Dojemnejch scén jsme se skoro nedočkali a takhle si představuju válku. Nebyly tam žádné nesmyslné kraviny a žádné neuvěřitelné věci. Tak má vypadat válečnej film. Neviditelnej nepřítel mě držel poměrně v napětí. Doufám, že až Marhoul natočí Tobruk, bude to stejně uvěřitelné a vůbec ne blbé. Prostředí džungle bylo navíc zajímavé a i když nebyl vidět ani jeden mrtvej žluťák zblízka, zaslouží si to mnohem lepší hodnocení. Většina asi myslela, že to bude klasická válečná řežba ala Commando a pak byli zklamaní nebo co... ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Austrálsky vojnový film o očakávaní japonskej invázie do Austrálie. Príbeh sa odohráva prevažne v džungli a väčšinou sa dej točí okolo toho ako sa vojaci presúvajú z bodu A do bodu B. Chvíľu je to zaujímavé, ale po polovici filmu by som čakal akčnejšie alebo dramatickejšie pasáže. To sa však nekoná, vojny si tu vážne neužijete. Herci priemerní, réžia rutinná, ale to všetko sa odohráva v pekných exteriéroch, takže dávam 3 hviezdičky.60%. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemný, po celou dobu téměř poklidný, ladně plynoucí snímeček z jednoho z mnoha bojišť druhé světové války? Nesmysl? Po zhlédnutí Kokody musím říci, že rozhodně ne. Nádherná, téměř dokumentární kamera zachytává veškeré krásy Guinejské přírody (a že má co zachytávat, i když se natáčelo "jen" v Austrálii). Kvůli tomu jsem si ale film nepustil, to jsem si rovnou mohl pustit Discovery. Co však nezachytává, je přesvědčivé vyobrazení bojů australanů s japonci o jednu z mála stezek skrze neprostupnou džungli. Takhle divák dostane jen pár informací z historie, jak to asi mohlo být si ale musí domyslet sám, Kokoda mu totiž plnohodnotnou odpověď neposkytne. ()

GordonCZ 

všechny recenze uživatele

Válečný film o jedné z nejdůležitějších bitev, ve kterých Australané bojovali, který přitom ale vůbec nezobrazuje boje australské armády. On vlastně boje samotné nezobrazuje skoro vůbec a většinu filmu se tak nic pořádného neděje. Místo toho vidíme, jak jakási skupina australských milicí leze přes jeden kopec, pak přes druhý, třetí... a tak pořád dokola. Asi jako kdyby Američané natočili film s názvem Pearl Harbor a přitom by se jeho scénář odehrával na palubě letadlové lodi Enterprise, která v době japonského útoku k přístavu teprve připlouvala... Navíc i jednotliví herci působí prkenně a neautenticky, takže ani dialogy, vyplňující tuto nudnou prázdnotu, nestojí za moc. Řekl bych, že je to pro australskou filmografii jednoznačně promarněná šance. Tak významná událost se mohla zpracovat určitě důstojněji. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mohl to být opravdu dobrá válečná výprava do neprobádaných končin Guinejské džungle, kterou by každý nemohl nazvat nijak než Peklo. Bohůžel tomu tak neni a i přesto, že Kokoda je o 2. SV z trochu jiného pohledu je to takové bez chuti, nezáživné a i když boje jsou vcelku slušné, kamerově je to nasnímané opravdu hezky, nepříde mi to jako kdovíjaké překvapení, což je docela škoda. I tak to stojí za podívání, seznámení s trochu jinou stranou války za to rozhodně stojí a pomník s nápisem: Odvaha, vytrvalost, přátelství, oběť , který jim v nedaleké vesnici Isurava dodnes stojí značí, že tahle parta lidí si tam užila o mnoho větší peklo než to, co zobrazuje tento film. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Australský filmový institut nominoval snímek do dvou kategorií, a to nejlepší kostýmy (Phil Eagles) a nejlepší vizuální efekty (Phil Stuart-Jones). (Terva)
  • Filmovanie prebiehalo na viacerých miestach v austrálskom štáte Queensland. (MikaelSVK)
  • Film je inspirován skutečným příběhem předsunuté hlídky 39. australského praporu pod vedením poručíka Sworda. Odřiznutá se skupina octila během druhé světové války v bitvě o Isuravu, která se odehrála v roce 1942. (Terva)

Reklama

Reklama