Reklama

Reklama

Sicko

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý kontroverzní americký filmař Michael Moore se ve svém filmu Sicko zaměřil tentokrát na poměry v americkém systému zdravotního pojištění. Na příkladech několika lidí, kteří z různých důvodů potřebovali lékařskou pomoc, demonstruje Moore triky, jimiž se pojišťovny snaží zabránit, aby za své klienty platily. Řadu lidí dokonce tyto instituce z malicherných důvodů vůbec odmítají pojistit jako příliš rizikové klienty. Autor se vydává i za hranice, konkrétně do Kanady, Francie a dokonce na Kubu, aby ukázal, jak funguje zdravotní systém tam. Michael Moore, jak je u něj již obvyklé, zaujímá jednoznačné (a pohříchu i jednostranné) stanovisko, přičemž své "nepřátele" nijak nešetří. Používá přitom svůj pověstný sarkasmus, ironii a samozřejmě též nesporný filmařský talent.

Název Sicko je odvozený od slova sick (nemocný), přičemž přidaná koncovka -o je odkazem na horor Alfreda Hitchcocka Psycho. Shodně s ním se název Mooreova dokumentu vyslovuje "sajko". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

petaspur 

všechny recenze uživatele

"Jakákoli platba za pojištěnce je považována za ztrátu." Není nad to, když stát předá slavnostně zdravotní systém do rukou zdravotních pojišťoven s výzvou, ať si nahrabou, kolik dokážou. Při znalosti Moorova pohledu na svět je však jasné, že některé informace opomněl divákovi prozradit a svůj černobíle vystavěný dokument tradičně pojal jako kopání do nepřítele, který nedostane příležitost k obraně. Naštěstí však nezapomněl na svůj provokativní humor, takže největší nepřátelé USA umístění na Guantánamu jsou jediní, kdo mají zdravotní péči zdarma a myšlenka poslat americké národní hrdiny léčit na Kubu zase jednou zavanula genialitou. Vzhledem ke spoustě rozhořčených komentářů jsem patrně jediným uživatelem, který nemůže z osobní zkušenosti porovnat zdravotnictví USA a Kuby, ale přesto mohu za sebe uvést, že kdybych potřeboval přišít penis na původní místo, tak bych, místo žebrání o provedení zákroku před paláci zdravotních pojišťoven (s orgánem v misce s ledem) a následnými doživotními splátkami tohoto zákroku, raději volil doživotní opěvování velikosti Fidela na ostrově. ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Moore opäť vo forme. Po slabšom Fahrenheite, kde sa až príliš okato prejavila jeho neznášanlivosť prezidenta Kríka sa mu znovu zadaril touchdown. Zdravotnícky systém v USA (a zároveň aj školstvo o ktorom sa tiež vo filme trochu hovorí) ma už dlhšiu dobu fascinuje. Z osobných skúseností (pracujem občas ako turistický sprievodca) viem akí sú Američania fascinovaní keď sa dozvedia, že u nás je školstvo a zdravotníctvo zadarmo. Hoci Sicko určite obsahuje množstvo poloprávd, prekrúca realitu a ťahá často situácie do extrémov (výlet na Guantanamo), tak aby to Moorovi vyhovovalo, aj tak ma pri jeho pozeraní mrazilo a miestami som len nechápavo krútil hlavou (žena, ktorú vyhodili z taxíku ešte v nemocničnom oblečení, muž, čo mal na starosti zabezpečiť nevyplácanie poistného atď). Je smutnou pravdou, že zdravotnícky systém v najmocnejšej krajine sveta je takýto skazený a nesolidárny. P.S: Milý pán Moore, tentokrát Vám opäť hru s faktami odpúšťam a hodnotím Váš nový počin plným počtom. ()

Reklama

kaposlav 

všechny recenze uživatele

Najsmutnejšie je na tom to, že tie reálne absurdity z USA boli paradoxne priam smiešne, lebo je to k neuvereniu, že čo sú ľudia schopní kvôli peniazom spraviť, alebo odoprieť i keď si to niekto už zaplatil. Jedna vec ale bola tiež absurdná a to, že snáď si Michael Moore nemyslí, že tí väzni v Guantáname skutočne dostávajú akúkoľvek lekársku starostlivosť a ešte aj bezplatne :). Skôr to slúži dozorcom a iným zamestnancom. Samozrejme pre OSN a iné dozorné orgány majú túto rozprávku ako sa starajú o väznou a poskytujú im ešte aj lekársku prevenciu. Videl som dokumentárny film z obdobia nacizmu v ktorom popisovali ako židia, komunisti, atď. v koncentráku (i keď v tom dokumente to samozrejme nemalo taký názov) tancujú, pijú kávičky, relaxujú a ako je o nich postarané, a samozrejme tomu nemálo ľudí aj verilo. V tom Guantanáme to majú podobné a keď ich trošku zabolí bruško, alebo si udrú kolienko, tak sa o nich hneď postarajú a bezplatne! Dúfam, že tomu Moore fakt neverí. ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Vynikající dokumentární "komedie", která vtipně ukazuje co je zdravotnictví v USA a co se děje špatně nejen v této oblasti, ale v Americe celkově. Ano je to propaganda, ale rozhodně se z toho dozvíte více, než z běžných médií a zároveň to varuje, takhle přece nechceme skončit ne? Zdravotnictví jen pro elitu, stejně jako vzdělání. Demoralizování obyvatelstva a podporování jeho apatie, špatnou lékařskou péči, vzdělávacím systémem, nedostatečným sociálním státem atd. Tohle chceme? Že nejsou peníze, máme si všichni vydělat? Pcha! Moore jim to zase jednou nandal a škoda, že Klause ani další u toho netrefil šlak. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se Mooreovi fakt povedlo. On sam je sice nesympaticky tlusty hovado, ale nastesti se moc do zaberu necpe a kdyz uz tam je, tak nepredvadi zadny exhibice a je to jedine dobre. Samotnej dokument sice resi vazny veci, ale podava je zabavnou formou, takze to cloveka zajima a zaroven se neco dozvi. Akorat je otazka, co si trochu pribarvil, co sestrihal ve svuj prospech atd. A misty to krapet prehani, jednak to pusobi jak komedie, ovsem hodne vtipna a jednak to vypada, ze v USA neni ani jeden zdravej clovek. Co musim ale hlavne pochvalit, je hudba, ta je naprosto spickova. Lepsi 4*. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Na DVD verzi byla vystřižena scéna amputace nohy. Byla nahrazena záznamem tanečnic se zvukem pily v pozadí. (Othello)
  • První film Michaela Moora ohodnocený jako PG-13 (do třinácti let nepřístupný) od The Big One. Všechny mezitím byly označeny R. (Othello)
  • Producenti dokumentu Bob a Harvey Weinstein jsou přátelé Clintonovic rodiny. Z tohoto důvodu vyvíjeli silný tlak na Michaela Moora, aby vystřihl pasáž o Hillary Clinton. (Othello)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama