Reklama

Reklama

Sicko

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Známý kontroverzní americký filmař Michael Moore se ve svém filmu Sicko zaměřil tentokrát na poměry v americkém systému zdravotního pojištění. Na příkladech několika lidí, kteří z různých důvodů potřebovali lékařskou pomoc, demonstruje Moore triky, jimiž se pojišťovny snaží zabránit, aby za své klienty platily. Řadu lidí dokonce tyto instituce z malicherných důvodů vůbec odmítají pojistit jako příliš rizikové klienty. Autor se vydává i za hranice, konkrétně do Kanady, Francie a dokonce na Kubu, aby ukázal, jak funguje zdravotní systém tam. Michael Moore, jak je u něj již obvyklé, zaujímá jednoznačné (a pohříchu i jednostranné) stanovisko, přičemž své "nepřátele" nijak nešetří. Používá přitom svůj pověstný sarkasmus, ironii a samozřejmě též nesporný filmařský talent.

Název Sicko je odvozený od slova sick (nemocný), přičemž přidaná koncovka -o je odkazem na horor Alfreda Hitchcocka Psycho. Shodně s ním se název Mooreova dokumentu vyslovuje "sajko". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (253)

draggo 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsilnějších dokumentů, co jsem kdy viděl, a určitě nejlepší dokument Michaela Moora. Nejhorší na tom je, že tohle není žádný výmysl, ale prostě pravda. Takhle to v USA opravdu chodí. Můžete obviňovat Sicko z toho, že ukazuje jen ty nejhorší případy, ale nemyslíte, že samotný fakt, že se něco takového může stát třebas jen těm deseti lidem, je alarmující? Zvlášť v tak "vyspělé zemi" jako je USA? A vemte jed na to, že se to rozhodně netýká jen úzké skupinky lidí. Ten systém "nemáš prachy - máš smůlu" tam prostě je, a to nikdo nevyvrátí. Pan Moore jen ukazuje, že takovýhle zdravotní systém je zvěrstvo, v čemž s ním plně souhlasím. O to více mě mrzí, když se podívám na současnou vládu, která už má v plánu možnost si připlatit za "lepší služby". Nejdřív absurdní poplatky, a teď tohle? Kde to skončí? Pokud ty svině necháme u koryta, tak stejně jako v úžasných USA. Vzpomeňte si na Sicko, až budete příště volit. Dokument samotný považuji za výborně zpracovaný. Je natočený poutavou formou, díky které je přístupný opravdu pro každého. Zapůsobil na mě velice silně, několikrát jsem se přistihl, že mi slzí oči. Nejdřív u případu, kdy měl dotyčný leukémii a pojišťovna mu odmítla zaplatit transplantaci kostní dřeně, a on kvůli tomu za pár týdnů zemřel. Nebo případ malé holčičky, která zemřela jen proto, že na klinice kam ji její matka odvezla neměli smlouvu s patřičnou pojišťovnou a tak jí neošetřili. A nebo záchranáře z 11.září, které odmítli v USA léčit, a pomoc našli až na "zlé a zaostalé Kubě". Michael Moore tímhle počinem definitvně putuje do mé topky. /viděno na PC(DVDrip): 100% a 5*/ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Michael Moore je asi jediný patriot, který neustále bojuje proti své zemi. Moore opět ukazuje, že v USA není vše tak úplně v pořádku a když se zrovna mezi sebou nestřílí nebo nechodí bojovat do nesmyslných válek, nechávájí umírat své spoluobčany, jen kvůli tomu, že nemají zdravotní pojištění. Jak je možné, že Kanada, VB nebo Francie lečí své občany zdarma a USA ne. Poutavý a v mnoha ohledech až neuvěřitelně silný dokument. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mr. M.M. je velký manipulátor, fabulátor, kombinátor a traktor (promiňte mistře, spíše buldozer, ale vás se valiti viděti... ;-) ale tímhle svým pamfletem narozdíl od předchozí (pamfletové) tvorby mě velice zklamal... Nemám chuť zde nějak vážně rozepisovat, co mi na tomhle filmu vadí, ale prostě srovnává nesrovnatelné a až okatě si vybírá, co se mu hodí do ranku - ať pozitiva či negativa různých zdravotních systémů. Já mu rozumím, co a proč ho na americkém systému (a nejen zdravotním) sere, ale takhle tedy mistře ne! . . . A když už jsme u toho zdravotnictví - to jste si mohl zajet pro srovnání i do Česka, to by jste viděl kaputalistický sociálizhnus v praxi, korupci a porádný zlodějský ksindl a bohatnutí vyvolených doktorů, úředníků, politiků a obchodníků (pojišťovny nevyjímaje) na veřejné zdravotní péči! . . . No, mezi zdejšími >dokumentaristickými< podělávkami se samozřejmě nenajde nikdo, kdo by s nezbytnou podporou S.F.P.R.P.Č.K. (hm...) natočil nějaký ten pamfletek, že, tady tak někomu spíš prolézt kaďák... :-( . . . Resumé? Michale, podívej se na sebe a všechny ty své vybrané americké oběti tamějšího zdravotního systému - jste tlustí jako vepři, zhubněte a budete zdravější na těle i na duchu, abyste poté, co se vystěhujete na Kubu, nezatěžovali tamější ráj pro nemocné a přestárlé soudruhy... :-/ - - - P.S. Tohle dílko d.m.s.n. prosím není "dokumentární film"!!! Stejně tak i M.M. není žádný dokumentarista! Je bystrým, jízlivým, samolibým a cynickým více či méně poctivým a zdatným subjektivním glosátorem dění. To že jeho filmy nejsou hrané (no místy vlastně kdoví, že...) ještě neznamená, že jsou dokumentátní... To jen tak naokraj... Amen. - - - P.P.S. Ani mě nepřekvapuje, že stádo zase protlačilo tuhle taškařici do červených sfér. Počkejte děcka, co vás jednou čeká ve špitálu. Myslím psychiatrii... %-D . . . Jo - zlehčuju to! Co se taky u takového filmu dá dělat, že... - - - - - (Poprvé viděno 17.4.2011 na >nezdravém prostoru< , hodnocení 1412., komentář zde jako stošedesátý . 17.4.2011) ()

Ender66 

všechny recenze uživatele

Moore opäť vo forme. Po slabšom Fahrenheite, kde sa až príliš okato prejavila jeho neznášanlivosť prezidenta Kríka sa mu znovu zadaril touchdown. Zdravotnícky systém v USA (a zároveň aj školstvo o ktorom sa tiež vo filme trochu hovorí) ma už dlhšiu dobu fascinuje. Z osobných skúseností (pracujem občas ako turistický sprievodca) viem akí sú Američania fascinovaní keď sa dozvedia, že u nás je školstvo a zdravotníctvo zadarmo. Hoci Sicko určite obsahuje množstvo poloprávd, prekrúca realitu a ťahá často situácie do extrémov (výlet na Guantanamo), tak aby to Moorovi vyhovovalo, aj tak ma pri jeho pozeraní mrazilo a miestami som len nechápavo krútil hlavou (žena, ktorú vyhodili z taxíku ešte v nemocničnom oblečení, muž, čo mal na starosti zabezpečiť nevyplácanie poistného atď). Je smutnou pravdou, že zdravotnícky systém v najmocnejšej krajine sveta je takýto skazený a nesolidárny. P.S: Milý pán Moore, tentokrát Vám opäť hru s faktami odpúšťam a hodnotím Váš nový počin plným počtom. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jediným hříchem jejich zdravotnictví je asi to, že to nedělají kvůli zisku." Mooreovy dokumenty jsou pro mne vždy zdrojem skvělé zábavy. Objektivita sice nemá šanci uspět proti prosazení autorova názoru, ale mne vždy uspokojí její nahrazení nadstandardním humorem a "chlapáckým" kopáním do bezbranného předmětu zájmu. Nejen Mooreovou zásluhou mám již poměrně dlouho podezření, že jediným rozumným důvodem mé návštěvy USA by byla válka proti zemi, ve které si soukromé osoby s úsměvem na rtech tisknou peníze, nemoc člověka je ohrožením byznysplánu pojišťoven, sledování osob výrazně převyšuje běžné totalitní standardy a sladký chleba spolehlivě oddělá každého, kdo přežije hamburgerové hody. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (6)

  • Americké pojišťovny zakázaly svým zaměstnancům podávat jakékoli informace tvůrcům tohoto dokumentu. (Othello)
  • Producenti dokumentu Bob a Harvey Weinstein jsou přátelé Clintonovic rodiny. Z tohoto důvodu vyvíjeli silný tlak na Michaela Moora, aby vystřihl pasáž o Hillary Clinton. (Othello)
  • První film Michaela Moora, kde nevede dialog se svými oponenty. Bylo to také dáno tím, že se s ním pojišťovny odmítaly bavit. (Othello)

Související novinky

Oscary 2008 - Výsledky

Oscary 2008 - Výsledky

25.02.2008

Zlaté sošky jsou rozdány. Samotná oscarová šou žádné úchvatné vsuvky nepřinesla, kvůli své (osmdesáté) výročnosti byla zaměřená hlavně na rekapitulaci své historie. Seznam oceněných filmů ale potěšil… (více)

Nominace na Oscara

Nominace na Oscara

24.01.2008

Více překvapení než filmoví kritici od Zlatých globů nám letos se svými nominacemi přinesli Akademici, tedy filmoví tvůrci působící v USA. Přehled filmů nominovaných na Oscara nicméně odpovídá jejich… (více)

Reklama

Reklama