Reklama

Reklama

Dealer II

  • Česko Dealer 2 (více)
Trailer 1

Osm let po průlomovém hitu Dealer se režisér Nicolas Winding Refn vrátil k postavám a světu, které ho katapultovaly mezi nejsledovanější evropské filmaře. V druhém díle velmi volně navazuje na předchozí události, ale zaměřuje se tentokrát na postavu druhořadého dealera a prosťáčka Tonnyho v podání Madse Mikkelsena. Ten se vrací z vězení a rovnýma nohama zase končí ve svrabu malých i velkých krádeží, podfuků, šméček a vyrovnávání účtů. Během toho se pokouší zavděčit se svému přísnému otci, známému v podsvětí jako Klempíř, jeho kámoš a parťák O má čerstvě před svatbou a navíc se ještě Tonny dozvídá, že je otcem.
Refn tentokrát nechává klasické žánrové vzorce zcela stranou a místo energického existenčně vyhroceného vyprávění prvního dílu se noří hlouběji do nitra kodaňského podsvětí a především pak zkouší nahlédnout za zhuntované vizáže jeho galerky. Druhý Dealer tak ještě více demytizuje obraz gaunerů, jaký předkládají americké žánrové filmy. Ačkoli i v Kodani se svádějí mocenské boje a za vším stojí touha urvat si svůj kus žvance či stát se nejvyšším kápem, namísto idealizované noblesy mafiánských eposů či frajerskosti gangsterských thrillerů hollywoodské produkce Refn diváky zavádí do světa nočních podniků, autodílen a laciných bordelů. Příznačně pak jeho obyvateli nejsou žádní sofistikovaní zločinní géniové, ale pouze ztroskotané existence, lemplové a amatéři. Do tohoto marasmu ale režisér a scenárista v jedné osobě zasazuje strhující a ve svém vyznění mrazivý příběh o hluboko pohřbených emocích, který ústí až do tragédie antických rozměrů.
Nicolas Winding Refn opět využívá styl mísící naturalistické prostředí se syrovým realismem dokumentárně stylizované kamery, ale osm let mezi prvním a druhým dílem je znát ve výrazně jistějším a sevřenějším tvaru celého filmu, ale i propracovanější dramaturgii a precizním vedení herců. Hlavní pozornost na sebe po právu strhává vynikající Mads Mikelsen v ústřední roli Tonnyho. Jeho návrat k postavě, která v prvním díle byla jeho úplně první hereckou příležitostí v celovečerním filmu, stvrzuje svůj talent, ale i ambici vyhledávat náročné role. Během doby, která uplynula od prvního Dealera, se z tehdy neznámého mladíka stala zářící hvězda, která si získala mezinárodní pozornost televizním seriálem Rejseholdet, jenž jako první skandinávský krimi pronikl do zahraničí a dosáhl až na prestižní cenu Emmy. V roce vzniku druhého Dealera měl již Mikelsen za sebou první hollywoodské angažmá, vedlejší roli v akčním Králi Artušovi. Také v dalších letech nabídky ze zámoří, jako byla role hlavního záporáka v bondovce Casino Royale či titulní hrdina ceněného hororového seriálu Hannibal, střídal s ambiciózními dánskými projekty typu Refnovy kontemplativní vikingské artovky Valhalla Rising, kostýmní romance Královská aféra, etického dramatu Hon nebo skandinávského westernu Spása. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (197)

malylada 

všechny recenze uživatele

Tak čekal jsem, že Dealer 2 bude navazovat na otevřený konec prvního dílu, ale bohužel to bylo pouze volné pokračovaní jednoho z hrdinů. Zápletka se točí kolem Tonnyho, v podstatě má s tématikou dealování minimum společného a maximálně se tam šňupe. Jedná se spíš o slepenec scén ze života hlavního hrdiny po tom, co se vrací do života z lochu. Některé pasáže se povedly a jiné se snaží šokovat až okatě, podbízivě. Autenticitu prvního dílu spíše ztrácí a vyvolává ve mě pocit zklamání, jako například Trainspotting 2.......6/10 ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Velmi silný autentický psychologický film. Pojednává stejně jako v 1. díle o pašerácích drog. Mads Mikelsen zahrál v jedničce postavu skina, kde ironicky pobavil nad svým ponurým životem. Zde je náš plešoun s tetováním na zátylku "RESPECT" hlavní postava. Kam až lidská uvažování dokáže klesnout a k čemu se odhodlat, to vše jde zde krásně vidět. Mě zaráží, že tyhle filmy nejsou více známe. Jako kdyby lidé nechtěli poslat pravdu více dál. Raději si pouštět pohádky, comiksy a bůhví jaké teenegorovské kraviny. Tohle je život. Takhle doopravdy někteří žijí, tak se na to podívejte. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dvojka nie je pokračovaním jednotky, takže ďalšie osudy Franka sú len naznačené. Hlavným hrdinom je jeho bývalý parťák Tony a jeho plusom je, že je ešte viac vypatlaný, nemá pod kontrolou absolútne nič, ani seba samého. Túto rolu zvládol Mads skvele. Skvostné sú jeho dialógy s inými členmi miestnej „smotánky“, hlavne jeho kamarátom Kundom. Český dabing sa naozaj vydaril, niektoré hefty by som si v slovenčine ani nevedel predstaviť. Názov trochu zavádza, lebo sa viac šňupe ako díluje, viac sa kradnú autá ako kšeftuje, a adrenalín pridáva hlavne prítomnosť bábätka v celom tom kolotoči, a hlavne na konci. –––– Když jsem to udělal, tak jsem vyslal signál. Jasnej signál, že když ty vyjebeš se mnou, vyjebám já s tebou. –––– Co ty vlastně umíš? Vždyť si ani neumíš nechat zaplatit za práci. A teď máš bejt jako vzor pro svý dítě, jo? –––– Bolelo to hodně, ten porod? Prý je to jako srát meloun. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Film kde jsou všichni zkrachovalé existence, ubožáci, feťáci, zloději a nebo všechno dohromady. Madsovi musím opět zatleskat protože jeho Tonny mě prudil už od pohledu a cítil jsem k té postavě neuvěřitelný odpor...to prostě umí zahrát jen Mads aby mě donutil ho nesnášet :-D každopádně potom co se mu nedopatřením narodí dítě, získáva Tonny úplně jinej pohled na svět a bavilo mě koukat, jestli ho dítě změní (do té doby mě film jako takovej nebavil vůbec) . Že happyend nebude to bylo jasné hnedle, ale byla zde jistá šance, že se třeba alespoň něco povede no a jak to dopadlo a co nakonec Tonnyho vyfetovanej mozek udělal to se mrkněte sami. Pro mě zvláštní film, kterej mě sice nakonec zaujal, ale podruhé se na něj jen tak nepodívám už z toho důvodu, že takovéhle existence fakt nemusím. Proč jsem si to teda pouštěl - No přece kvůli Madsovi :-) ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Mads Mikkelsen zaválel. Tentokrát je tu za největšího hadráka, podržtašku, pitomce a přece si vás získá. Narozdíl od Franka z prvního PUSHERA, který všechno táhl tak Tonny se prostě snaží pasivně přihlížet a jen vydělat nějáké ty prachy. Celkově jde o trošičku slabší pokračování, ale závěr je mnohem silnější a dojem hodně zvedá. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (4)

  • Většina herců či komparzu ve filmu jsou skuteční zločinci. Vasilije Bojicic (Vanja) byl v roce 2006 odsouzen k 8 letům odnětí svobody a následnému vyhošťení ze země zpět do Bosny za nelegální obchod s návykovými látkami na území Dánska. V Dánsku po sobě zanechal 3 děti. (vojacekr)
  • Scény byly natáčeny neobvykle ve stejném pořadí, ve kterém se odehrávaly. (Marek#33)

Reklama

Reklama