Reklama

Reklama

Dealer III

  • Česko Dealer 3 (více)
Trailer 2

Organizovaný zločin s lidskou tváří. Syrový pohled do kodaňského podsvětí od proslulého dánského režiséra Nicolase Windinga Refna. Nicolas Winding Refn zakončuje svou trilogii o kodaňském podsvětí mrazivým portrétem stárnoucího gangsterského kápa Mila. V předchozích dílech byl tento srbský kmotr jen vedlejší postavou v příbězích dánských kšeftujících dealerů a zlodějíčků bezmocně se potácejících za hranou zákona. Když vše klapalo, jak mělo, byl Milo bodrým přátelským kumpánem, ale pokud měl pocit, že ho někdo chce podrazit, nebo bylo potřeba zatlačit na dlužníka, jeho žoviálnost a familiárnosti ustoupily nelítostným erupcím účelové brutality. Tentokrát se s tímto králem podsvětí, který zásobuje Kodaň drogami, setkáváme na sezení anonymních narkomanů. Milo chce přestat brát, protože pak nemá čistou hlavu na důležitější věci. Zrovna organizuje pohoštění na svatební hostinu své milované dcery, ale současně řeší i zpackanou zásilku drog. Také coby stárnoucí veterán stojí proti ambiciózním mlaďochům, ze kterých mohou být noví výhodní spojenci, ale současně i nežádoucí konkurence. Milo se snaží si v nové době udržet postavení, a tak zkouší nové věci, jenže starého psa prostě novým kouskům nenaučíš.
Režisér opět spřádá nelichotivý obraz podsvětí, prostý obvyklých mýtů a glorifikace nejen hollywoodských gangsterek. Také tentokráte přistupuje ke světu periferních podniků a umolousaných lemplů s empatickým zájem, přičemž ale v závislosti na hlavní postavě se mění atmosféra i pojetí snímku. Po vypjatě existenčním prvním dílu a jeho oidipovsky tragickém pokračování Refn trilogii uzavřel znepokojujícím portrétem krále podsvětí, který nehledá cestu ven, ani nesní o jiné budoucnosti, ale jenž je největší rybou v rybníce právě proto, že je ve svém živlu. Mít na rukou krev je pro něj stejně každodenní záležitostí, jako kuchtit tradiční lahůdky na svatební hostinu. Cenou za jeho postavení pak není strach o život, ale pouze stres a samota. Všechny roviny mnohoznačné postavy bravurně vystihl v Dánsku žijící chorvatský rodák, divadelní, filmový a televizní herec Zlatko Buric. Právě on coby představitel Mila, hlavním pojítkem celé trilogie, protože jako jediný z jejího početného hereckého ansámblu vystupuje ve všech dílech. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (176)

sedm.1 

všechny recenze uživatele

N. W. Refn s Dealerem potřetí, a zase trochu jinak. Určitě tedy naštěstí zůstal zachován styl zpracování a vizuál, ovšem od smolaře Franka a primitiva Tonyho nás tvůrce tentokrát díky gangsterovi Milovi zavedl mezi větší ryby, což ovšem vůbec neznamená, že i velká ryba se nemůže dostat do pořádných sraček, a že i velké rybě se lepí smůla na paty, jak jen může, ovšem s tím rozdílem, že všechny ty nastalé situace a problémy řeší jinak, ovšem určitě ne s až tak jiným výsledkem, či dopadem. Každopádně, toto pokračování je pro mě ale určitě to nejslabší, zápletkou se to plácá docela dost na místě, postava samotného Mila, ztvárněná jinak opravdu perfektním Zlatko Buricem, není zas až tak zajímavá a v neposlední řadě mi tu přišlo i spousta scén, které byly úplně mimo, jako například veškerá ta sezení anonymních feťáků, či závěrečné porcování, to se prostě naprosto míjelo s účinkem a pro film samotný to byly zcela zbytečné momenty, točené jen pro efekt. Spád to má ale jinak výborný, hluchých míst je minimum, celková zábavnost více než slušná, prostě má to svůj styl, dynamiku, zábavnost, ale štěstí, že jde o už závěrečný díl, neboť u dalšího pokračování jsem přesvědčen, že by už jednoduše neobstálo, už tady bylo totiž znát, že se dost vařilo z vody. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nie je ľahké byť kráľom podsvetia. A už vôbec nie, keď takýto vládca starne a prichádza o kšefty a aj o verných ľudí. Pusher III sa snaží ísť inou cestou, ako jeho predchodca. Funkčné, ako sonda do duše záporáka, ktorý je voči niektorým ľudom veľmi milý k iným sa zase správa ako totálna sviňa. Jeho hľadanie duševnej rovnováhy je tak v tomto prípade zaujímavé, uveriteľné a podané s nemalou gráciou. Tie všedné scény (oslava) tu dostávajú (podobne ako v Pusherovi II) iný význam. Emocionálnejší. Čistejší. V zásade som rád, že som to videl. Refn mi učaroval skôr v rámci jeho novodobej tvorby, ale páči sa mi tá špinavosť za tým. A že aj napriek prostrediu v ktorom sa to odohráva sa tam snaží nájsť aspoň náznak ľudskosti. To mu pomáha meniť charaktery za pochodu a zároveň ich robí nezabudnuteľnými. Je to dobrá a vyvážená trilógia. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

No, tak po pravdě mi není jasný, proč se to jmenuje Dealer 3, když s dvojkou to nemá nic společnýho a s jedničkou myslím taky ne (už sem ji viděl před řadou let, tak si nejsem uplně jistej). Tohle je spíš takovej psychologickej sólokapr jednoho týpka, kterej se celejch 5 dní držel a nedrogoval, ale pak to na oslavě svoji dcerky krapet přepísknul. Takže první půlka filmu celkem nudná, žádný přestřelky ani fajty. No, ale druhou půlkou to kluci dánský docela přivostřili. Střeva ven, střeva do mixéru, střeva všude :o). Je to natočený dost syrově, ale tak nějak bez nápadu, na to že tenhle rejža udělal DRIVE, čekal bych víc... ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

V mých očích rozhodně nejlepší díl celé trilogie. Díl se tentokrát točí kolem postavy, která mi byla neskutečně sympatická již v prvním díle. Zlatko Buric si mě dokázal získat a já mu celý snímek držel palce. A pokud koukáte na film, kde vystupuje postava, jejíž osud vám není lhostejný, tak se u něj bavíte podstatně jinak. Taktéž shledávám nejkvalitnějším děj. Tentokrát zde nejde o život nějakému podřadnému lemplovi, protože udělal nějakou píčovinu. Tentokrát sledujete osud zkušeného drogového veterána a jeho konfrontaci s ambiciózním mládím. Možná právě to bylo na celém dílu tak kouzelné. Divák tentokrát nenahlédne pouze lehce pod pokličku zločineckému byznysu v Dánsku. Poklička zůstane celý díl dole a divák sleduje po celou stopáž syrový portrét společnosti. Dovolím si pochválit i to, co jsem v předchozích dílech pochválit opomenul, ačkoli to tam bylo stejně dobré. Řeč je o originálních úvodních titulcích a vynikajícímu soundtracku. Třeba takový zvukový doprovod boje hlavního hrdiny s absťákem, byla pastva pro uši. Potěšil i občasný humor a dovedu odpustit i souhru mnoha náhod, které byly velmi silným hnacím motorem při vývoji děje do tak skvělé podoby. Film se mi skvěle trefil do nálady a filmový orgasmus přece nemohu hodnotit jinak než maximálně. ()

papaJA21 

všechny recenze uživatele

I přes svůj název je Pusher 3 jednoznačně samostatný film, který stejně dobře obstojí bez toho aniž byste viděli předešlé filmy. Naprosto geniální film. Nejrealističtější pohled do života lumpů. Zlatko Burič je neskutečně charismatický herec, tady si zahrál krásně rozporuplnou postavu, Dostává se do izolace jak ve své rodině a co je možná ještě horší ve své branži gangstera. Dravější a mladší dealeři drog z něj začínají mít srandu a neberou ho s respektem na který byl zvyklý a který si dlouho budoval. Veškeré násilí ve filmu není jednoúčelné, je jen demonstrací a vyvrcholení Milova duševního neklidu. Kmotr oproti tomuto filmu je obyčejný odvárek, plný nafintěných taliánů. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Všechny scény byly točeny chronologicky. (antonchigurh)
  • Lidé na protidrogových setkání byli skuteční narkomani. (Nathanielmon)

Reklama

Reklama