Reklama

Reklama

Jak dal sedlák študýrovat vola

všechny plakáty
Animovaný / Krátkometrážní / Pohádka
Československo, 1980, 10 min

Obsahy(1)

Pohádka podle Jindřicha Šimona Baara: Ziskuchtivý řezník Hojda skupoval voly ze široka daleka a pak je se ziskem prodával. Jednou se vydal přes hranice až do Německa, jestli by tam taky nesehnal nějaký dobrý kousek. A hned u prvního sedláka Štofla vidí krásného vola a hned se ptá, za kolik by ho prodal? A Štofl, že ne, že ho prodat nemůže, že to je náramně moudrý vůl. Chytrý Hojda věděl, že Bavorákům se nemá odporovat, a hned dostal nápad: „No, to abys ho dal rovnou na studie.“ Štofl měl sice pochybnosti, ale Hojda ho dokázal přesvědčit: „Na školách už vyštudýrovalo víc volů, a časem se z nich stali náramně velký páni. Mně můžeš věřit, znám svět, vždyť víš, že jezdím až do Vídně.“ A hned, že mu to všechno zařídí a vola odvede na studia do Vídně, aby se stal ministrem. Vola prodal a měl se dobře. Když se přišel netrpělivý Štofl zeptat, co a jak, nevěděl nejdřív, jak z té šlamastyky ven, ale opět dostal dobrý nápad... (Matematicka)

(více)

Recenze (13)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Krásný název, hodící se skoro do každé doby, ostatně i dnes stále velice aktuální. Tato krátká asi desetiminutová pohádka o chytrém volovi podle knihy od spisovatele a vlasteneckého kněze Jindřicha Šimona Baara má tedy dodnes co říci. Krásný citát, který zde zazněl jsem ale nemohl nevybrat..: "Na školách už vyštudovalo víc volu, a časem se z nich stali náramně velký páni!" Pěkná Chodština, náramně zvučný byl i komentář od Václava Postráneckého i celkově jako příběh to bylo velmi zdařilé. Málo-nebo skoro nehraný film což je určitě veliká škoda navíc s pěkným koncem v podobě bůůů. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Půvabná vtipná pohádka, hezky nakreslená a především výborně odvyprávěná Václavem Postráneckým. Mám pocit, že je tak nějak ze života. Některé hlášky ocení spíš dospělí než dětské publikum. Celkový dojem: 75 %. Příběh, který vychází z lidové slovesnosti, pohádka o střetu hlouposti s vtipem. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k aktuálním skutečnostem (plzeňská práva a podobně) je tento animovaný film ještě trefnější než v době svého vzniku, kdy v očích diváků mířil na tituly RsDr (Rozhodnutím strany doktor). ()

easaque 

všechny recenze uživatele

příjemná krátká animovaná pohádka s politickým podtextem, který je aktuální čím dál více. [ PŘÍBĚH: 1 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Se vždycky pobavím, jak jsou ty pohádky relativní. Bohatý napálí (=okrade) chudáka => zlo, potrestáno. Chudý napálí (=okrade) boháče => dobro, nepotrestáno. Sedlák podvede druhého sedláka (tj. rovnocenného soupeře) => většinou zlo, pokud ovšem ten napálený není Němec, že, v tom případě je to záhodné a my toho chytráka velebíme. Jinak z toho závěrečného "poučení" nijak odvařenej nejsem, jako výrok "vůl zůstane volem, i kdyby uměl hrát na housle" musel vymyslet ale pořádný vůl. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Trochu nekorektní a taky divné, jak si všichni rozumí chodsky, ale je to pohádka, takže jde samozřejmě o něco jiného a tady není co vytknout. Ačkoliv nejde říci, že by to dobře dopadlo, nutno uznat, že pointa tu je a to skutečně nadčasová. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Nepozná vola?¬         Pěkná animace. Samotný příběh pohádky je zjednodušený a podaný v tvůrčí zkratce, sedlák například nerozezná vola od člověka, což přijde trochu divné i na tak hloupého bavorského sedláka. Také tak jednoduchý přístup k vysokému úředníku zajisté neodpovídá skutečnosti. Pohádka by neměla býti blábolením, a ač by pan Baar nad mou lamentací jistě mávl rukou, nezměnilo by to skutečnost, že se mu tato pohádka zrovna moc nepovedla. Je příliš účelová. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

kdepak J.Š. Baar na J. Š. Kubína. Nehledě na to, že vlastně nejde ani tak o študovaného vola (jakkoli je to téma lákavé a nabízející nejrůznější vtipné souvislostě), ale o dokonale hloupého bavorského sedláka, který naletí českému handlířovi. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Nezbývá než souhlasit se všemi předchozími komentátory... Moc se mi líbila pohádka J. Š. Baara, kterou jsem před tím neznala. Naštěstí jeho Chodské pohádky máme doma, takže si ji budeme moct s dětmi i přečíst :-) Vůl zůstane volem, mnohem smutnější je, když se hloupě chová člověk, který byl původně obdařen rozumem. Ale pro peníze jsou lidé schopni ledasčeho. A navíc situace v naší české kotlině se čas od času blíží stavu, o kterém mluví řezník Hojda v pohádce: "Na školách už vyštudýrovalo víc volů, a časem se z nich stali náramně velký páni"... Co k tomu dodat? Snad jen, že tato pohádka je stále stejně aktuální jako v době J. Š. Baara i v době, kdy byla natočena. ()

LadyEsik 

všechny recenze uživatele

tato zanimovaná pohádka je docela dobrá, přestože, když pomyslíte, co se s volem stalo ve skutečnosti, do smíchu vám nebude ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Ako vyčúraný špekulant obsesiu vyšším vzdelaním k prospechu svojmu využil. Milá animovaná rozprávka s príjemným komentárom v nárečí. Pozreté v rámci kompletovania filmografie Jindřicha Šimona Baara. Potešilo. ()

Reklama

Reklama