Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skoda, tak trochu promarnena sance a za vse muzou reziseri. Vse totiz na prvni pohled vypada fajnove. Docela zajimavej a pro upirskej zanr netradicni pribeh, kvalitni herci v cele s perfektnim Dafoem, diky tomu, ze jsou vsude upiri, tak pekna temna vizualni stranka a litry krve. Ale co je to vsechno platny, kdyz to je absolutne nezajimave natoceny. Proste absolutne zadna hororova atmosfera, ani zdibec napeti, stylovy sceny se daj spocitat na prstech jedny ruky a absolutne to nemuze chytnout tempo nebo aspon na okamzik strhnout. Jasne, nenudi to, ale cely to tak nak utece, aniz by to zanechalo vyraznejsi dojem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kto ste?“ – „Tí s kušami.“ Prekvapivo dobré, ale mne sa páčil už Spierigových debut NEMŔTVI (2003). I vzhľadom naň (asi by sa o ňom dalo hovoriť ako o s prepáčením zábavnej nízkorozpočtovej blbosti s nenízkorozpočtovými trikmi) ma nezaskočili kvalitné triky, dobré nápady, svižná akcia ani masky, ale veci, aké v NEMŔTVYCH nemali: scenár, postavy, dialógy, vzťahy. Nevravím, že je to zázrak. Ani omylom. Ale odsýpalo to, malo to pekné obrázky, krv striekala, atmosféra ubiehala ako z rýchlika a potešili ma herecké výkony Ethana Hawkea, Sama Neilla a Willema Dafoea (čo sú herci, ktorých alebo nemám rád alebo v posledných rokoch radi hrali v mizerných filmoch a tak ich postupne prestávam mať rád). Prvá („vysvetľujúca“) polovička neparadoxne zaujímavejšia, ako druhá (akčná/triková). ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Svítání je hodně netypický horor. Je to spíše sociální (až politická) studie světa, který není ovládán lidmi, ale jejich démonickou obavou, monstrem ze stínů a vycházející jen v noci. Bratři Spierigové zacházejí s upíry velmi elegantně a současně kriticky vůči současné společnosti. Je vážně tak velký rozdíl mezi upírem a člověkem? Oba vykořišťují slabší druhy, oba se snaží za každou cenu udržet svou společnost pohromadě, ať to má jakékoliv dopady (syntetická krev=genetická úprava rostlin a potravy) a mnoho dalšího. Důležité postavení zde má Slunce, které je přeci už od dávných dob považované za "nositele života" i přeměny. Svítání jsem nebral jako čistý horor, ale jako výjimečnou představu světa, který si žádný autor nepokusil vytvořit a představit v komplexní podobě s takovou spoustou detailů (občerstvení v metru, starý dobrý odporný upír jako odpad společnosti, který nemá dlouhou dobu krev a další, Chevrolet je auto upírů:)) a symboliky. Pro mě tedy rozhodně žádné zklamání, spíše elegantní a atmosférické vystřízlivění z hloupých hororovů o krvelačných zrůdách z rakví. Spierigové mají styl, odvahu a smysl pro ironii. Ta zpomalená scéna před závěrem je působivá a bojím se, že jednou lidstvo bude stát (nebo už stojí?) před hodně podobnou hrozbou konce své společnosti jako upíři ve Svítání... Více zde. Skvělé v detailech, nestabilní jako celek. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Ajaj, myšlenka dobrá. Zpracování zajímavé, ale chybí mi tu podstatně více akce. Zoufale nevyužití jsou Odpadlíci, kteří díky svému netopýřímu vzhledu a síle by byli pro nějaké ty souboje jistě způsobilí. Oceňuji originalitu a celkově prostředí upířího světa, se kterým si tvůrci vyhráli. Na Zemi vládnou upíři a basta. Logika tady v žádném případě nedostává na frak, čehož jsem se obával nejvíce. Pro mě osobně představují Daybreakers obrovsky nevyužitý potenciál. 50% ()

Psema 

všechny recenze uživatele

"Rychlíkový efekt" zamrzí, ale jinak naprostá spokojenost, podepřená především vynikajícím obsazením (Hawke a Neill výborní, na Dafoeův akcent je třeba si zvyknout), za 20 milionů dolarů neskutečnou vizuální pastvou pro oči (triky jsou za takový peníz absolutně na úrovni) a vůbec ne tak blbým scénářem, jak někteří tvrdí. Ano, není to oscarový materiál a ústřední zápletka by chtěla trochu zahustit, popřípadě dostat ještě pár minut stopáže k dobru, ale Spierigovic společenská sonda, beroucí si na paškál témata genocidy, ztrátu lidskosti, touhu po přežití a v neposlední řadě vyhynutí druhů a evoluci, je i přes svou "bleskovost" dostačující, zobrazený upíří svět funkční a zásadní zvraty s lékem, které vycházejí z poznatků tradiční medicíny, mi žíly rovněž netrhaly. A v rámci gore efektů dává Svítání takovému Vlkodlakovi těžce na hubu. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)
  • Bratia Spierigovci chceli vo filme upírov, ktorí majú klasický vzhľad netvorov, ale zároveň je z nich cítiť modernejšiu interpretáciu. (Greenpeacak)
  • Ethan Hawke bol obsadený do hlavnej úlohy v máji 2007 aj napriek tomu, že spočiatku rolu odmietal, resp. váhal. Ako dôvod uvádzal, že nie je veľkým fanúšikom žánru. Nakoniec ho presvedčil vlastný pocit o tom, že tento film nie je typickým béčkom. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama