Reklama

Reklama

Mezi nepřáteli

  • Francie L'Ennemi intime (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Mezi nepřáteli nám odhaluje skutečný příběh někdejší francouzské koloniální války. „Jsem si jist, že film bude mít význam i pro jiné země, než je Francie, protože ho lze srovnat s dnešní situací v Iráku.“ režisér Florent Emilio Siri. Mladý nadporučík plný ideálů (Benoît Magimel) velí základně v Alžírsku, zemi bojující za osvobození se od Francie. Zde se spřátelí s veteránem bez iluzí (Albert Dupontel) a místním mladíkem náležícím k jejich četě. Válka a její zvěrstva však brzy podrobí jeho morální hodnoty velmi těžké zkoušce. Film Mezi nepřáteli je založen na historických faktech a předkládá dobový pohled na válku. Odkrývá přeměnu vojáků v týrané vězně a spojenců v nepřátele. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (142)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Průměrný válečný snímek, který se sice snaží působit "velkým" dojmem ale nenajdete v něm žádné silné scény, které by s divákem zamávali. Nejde tu ani tak o válečné scény, kterých je zde mimochodem jen pár a působí poměrně "levným" dojmem ale jde zde o to co s člověkem dokáže udělat válka. Máme zde mladého idealistického nadporučíka z kterého se postupem času stává troska a v pozdějších fázích dokonce bestie schopná umučit vězně. Je to téma, které je ve válečném žánru docela populární takže se rozhodně nejedná o nic co by překvapilo a bohužel zde to nezachrání ani zpracování, které je spolu s hereckými výkony na průměrné úrovni. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Francúzsko oficiálne priznalo že viedlo v Alžírsku vojnu až v roku 1999. Používanie napalmu, vyvražďovanie a mučenie civilistov boli asi iba také "drobné potýčky". Ale klobúk dolu pred tvorcami aj za kritický pohľad do svojich radov. To dokáže málokto. Vizuálne veľmi pekne podaný film s fajn výkonmi hlavných hrdinov. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $3,885,069║ Na Francúzsku produkciu je tento film dosť silná káva a konečne vojnový film čo je niečo hoden a nielen nejaký povrchný vykvas ako býva zvykom posledné roky. A práve tu okrem technickej stránky, dominuje aj ponurý príbeh poukazujúcu na zákernosť vojny, kde sa moc servítok pred ústa nedáva. Výhodou filmu je aj kľudnejší rozbeh na úvod aby nám bolo zrejmé kde sa príbeh bude odohrávať a v akom duchu sa bude formovať aby z toho v konečnom dôsledku vznikla silná dráma o ľudských osudoch. „Vojna je hnusná, zákerná vec, kde sa neberie ohľad na nič a o tom akú ma skutočnú tvár, nám ukáže tento film.“ /100%/ ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Žádný válečný konflikt nemá smysl. Ať už je jakýkoliv, vždycky to odnesou pouze civilisté, kteří za nic nemohou. Nesnáším vraždění civilního obyvatelstva. Francouzi se svých kolonií vzdát nechtěli. Opustili Alžír až v roce 1961 a to na základě tzv. evianských dohod. Každý národ má právo na své vlastní sebeurčení. Člověk by neměl zotročovat člověka a profitovat z toho. Díky to mu to snímku si můžeme udělat představu, jak to tam vypadalo. Rozhodně to nebyla procházka růžovým sadem. Bylo zde poměrně málo bojových scén, ale za to byly natočeny precizně. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Člověk je nepoučitelný! Pár let po nejhorším konfliktu v dějinách lidstva se v Alžírsku odehrává peklo, které se francouzským filmařům povedlo dokonale převést na plátno. Úžasně tu tvůrci vykreslili proměnu mladého nadporučíka - "chceš-li s vlky býti, musíš s nimi výti". Osobně se mi snímek líbil, dávám plné hodnocení za zobrazení krutosti bez příkras, objektivitu pohledu na konflikt a psychologii dvou hlavních postav. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Když voják Saïd (Lounès Tazairt) ukazuje svou jizvu, říká, že k ní přišel u Monte Cassina v květnu 1943. Ve skutečnosti to není možné, protože bitva o Monte Cassino proběhla až o rok později. (Gastovski)
  • Přibližně v polovině filmu, když skupina vojáků „pustí“ na svobodu zajatce, aby ho pak následně mohla zastřelit, tak ten se před útěkem otočí a připne si na sako medaili. V dalším záběru jde jasně vidět, že ale medaile je posunuta až na klopě saka a ne u náprsní kapsy, kde byla původně. (Jimmy15)
  • V několika scénách filmu se objevuje obrovská otlučená helikoptéra. Jedná se o helikoptéru Sikorsky H-34 (S-58). Ve filmu je použita pro potřeby výsadku a lékařské evakuace vojáků. V krátkém záběru filmu se objevuje helikoptéra se dvěma rotory Piasecki (Boeing Vertol) H-21B Workhorse. (Posheidon)

Reklama

Reklama