Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komediálně laděný příběh O kováři Básimovi není pohádkou v pravém slova smyslu. Setkáme se tu s rozmarným, nudícím se orientálním vládcem (Oldřich Navrátil), jenž společně s vezírem a osobním strážcem navštíví v přestrojení sídelní město, aby zblízka poznal život svých poddaných. Potkává šťastného, veselého kováře Básima (Martin Štěpánek) a prožije s ním zábavnou noc. Ráno se však rozhodne kovářovo štěstí a spokojenost poněkud narušit a vyhlásí zákaz kovářského řemesla. Jak si s novou životní situací chytrý Básim poradí, uvidíte v pohádce, inspirované příběhy Tisíce a jedné noci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Novější verze pohádky „Chytrost má děravé šaty“. Je o trochu lepší, je v ní více legrace. Také herci byli dobří. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Já jsem Básim a moje obživa je u Alláha", opakuje Básim vytrvale, pokud se zrovna neopíjí nebo nehledá nové zaměstnání. Vedle dnešního novinového článku o tom, že Rusko začalo bombardovat vojenské strategické cíle v Sýrii, aby znemožnilo Islámskému státu obchod s ropou, působí tato pohádka pozoruhodně kontrastně. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Standartní televizní pohádka, která neurazí, ale ani moc nenadchne. Tu čtvrtou hvězdičku dávám za Václava Vydru, který v roli otroka vypadal hodně dobře - moc mě pobavil. Verze s Petrem Štěpánkem a Čestmírem Řandou ze semdesátých let je mnohem lepší. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Chalífa Navrátil + vezír Maděrič + černoch Vydra + hlášky jako "koutky tvých úst vypadají jako prázdný sáček od sušených fíků" = must see. Scénář v pohodě, alláhuje se ostošest, jen konec je moc natahovací a Adamovské kozy jediným pochopitelným vysvětlením účasti chalífovy manželky. Nutno však uznat, že jich v této až příliš intenzivně chlapíkovské taškařici bylo třeba. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

"Já jsem Básim a moje obživa je u Alláha." Pointa sice nic moc, ale Martin Štěpánek si to herecky maximálně užívá...hlavně jeho hlasové herectví, tomu bych nikdy neuvěřil. ()

trollfjord 

všechny recenze uživatele

Uzasne, dokonale. Je s podivem, jak malo je tato komedie reprizovana. Ano nazval jsem to komedii, protoze se nejedna o klasickou pohadku ale spise o veselohru. Herecke vykony jsou proste koncertem a mam pocit ze herci si to vsechno dokonale uzivali ()

Reklama

Reklama