Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Triple H 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavá sonda do jadra a pozadia tzv. "amerického snu". Story o troch bratoch, ktorí sú v honbe za top fyzickou schránkou a výkonnosťou ochotní do seba v rôznej miere hádzať kvantá steroidov, je totiž aplikovateľná prierezovo na celú americkú spoločnosť. Tzn. spoločnosť, ktorá svoju identitu zakladá na viac-menej absolútnom individualizme a snahe vynikať nad šedú väčšinu za každú cenu. Spoločnosť, kde sú mediálnou masážou a televíziou bežnému ľudu prezentované nadživotné, s dokonalosťou hraničiace persóny, ktorým sa ten príslovečný priemerný Joe nemôže vôbec priblížiť. Je to práve takouto masážou, kedy normálni zdraví jedinci neodhadujú svoje možnosti a v honbe za vysnívaným a mediálne zprofanovaným obrazom "správneho chlapa" sa nedokážu uspokojiť so zdravým telom, láskou, fajn prácou a dobrou rodinou. Jediné akceptovateľné miesto je predsa číslo 1, no nie? A trpkou čerešničkou samozrejme je, že práve tie vysnívané idoly, ktorým sa všetci krvopotne snažia priblížiť, sa na svoje miesto predrali častokrát len cez všelijaké morálne kompromisy a nerešpektovanie pravidiel fair play. Nuž keď sa toto dozvie priemerný amík, je síce zo svojho idolu sklamaný, ale stále túži po tom dostať sa na rovnaké miesto - a preto šup anaboliká do tela. Smutné je, že táto cesta k absolútnemu úspechu platí pre všetky oblasti v spoločnosti, nielen pre šport. A možno ešte smutnejšie je, že obsah filmu je mimoriadne aktuálny už aj u nás - ako Stredoeurópan som totiž motiváciám zúčastnených a posolstvu celej veci až zarážajúco dobre rozumel. Cesta na ten najvyšší vrchol skrátka vedie skutočne len za cenu určitých morálnych kompromisov a ignorovanie "bežných" pravidiel hry. A ani tak to nemusí viesť k úspechu. To krásne ukazuje dokument na bratovi, ktorý sa krvopotne v 36-ich rokoch snaží stať profesionálnym wrestlerom, avšak je úplne slepý voči faktu, že na to skrátka nemá a steroidy mu v tom nepomôžu. Choose life? Bábo raď, protože já v tom mám trochu zmatek. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Pôsobilo to na mňa skôr ako obhajoba a preferovanie tzv. "amerického sna", avšak tuna nejde iba o americký nacionalizmus, ktorý ako obyčajne nepozná hranic... Celkový rozsah a dôsledok danej problematiky zasahuje celú spoločnosť... "vyfabulované bludy" sú stavané do popredia a konšpiračné teórie, klamstva vychádzaju na povrch... Tento dokument podáva v celku objektívne informácie, oceňujem danú technickú stránku, tak ako známe tváre danej oblasti, hudobný podtext... Bigger, Stronger, Faster* ako dokument, ktorý by som zovšeobecnil a neťahal ho len medzi američanov („Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“) Celkové spoločenské dianie, masmédia, šport... to všetko podporuje daný chaos... Na záver asi len toľko hrdina zostane stále hrdinom takže Ramba, Arnieho... mi nik neväzme! Nebral by som to tak, že som bol oklamaný, pretože nevedomosť neospravedlňuje, však? 7/10 ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Zkuste nebrat, když berou všichni. Prohrajete. Sice s čistým svědomím, na které stejně nikdo nehledí, ale prohrajete. A vy nechcete prohrát, nikdo nechce prohrát. Je proti lidské přirozenosti prohrávat. Tak namakaný dokument „amerického střihu“ jsem ještě neviděl. Černobílá perspektiva Michaela Moorea ztrácí na údernosti vedle formálně stejně úderného přístupu Christophera Bella, který až do posledních (mimochodem k slzám dojímajících) minut přijímá argumenty z obou stran. Pochybuje, ví, že pravda je sviňka relativní a také díky jeho silně osobní angažovanosti dostáváme mimořádně plastický, mimořádně upřímný pohled na americkou morálku. Bohužel nejen americkou. Zábavné, dojemné, poučné a nezvykle snaživé v obcházení jednoduchých závěrů – málokterý hraný film disponuje tak širokou nabídkou. 90% Zajímavé komentáře: Nathalie, teutates, MegatroN, selviskhe ()

campix 

všechny recenze uživatele

Další z pohledů na zemi, kde se sny stávají zkutečností a pro mě možná o to více atraktivnější, protože ji ukazuje v negativním světle a já nejsem nijak velkým fanouškem USA a nedá se ani říci, že bych byl odvázán z makání v posilovně a brání nějakých podpůrných látek, natožpak steroidů a následně i dopink. Opravdu zajímavý, ale jen svou výpovědní hodnotou. Nemyslím si, že je dobré si z podobného dokumentu utvořit názor, protože nelze naprosto stoprocentně říci, že je všechno pravda. Jen je to prostě strašně zajímavá látka. ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

Po prvních pár minutách jsem měl chuť si pustit celou Schwarzeneggerovu a Stallonovu filmografii :). Jinak tenhle dokument vám vlastně zopakuje všechny pro a proti steroidového průmyslu, které už víte, ale možná se je jen nevybavíte. Je třeba uznat, že obě strany mají dobré argumenty a tak je asi mířený i celý dokument. To hlavně kvůli Chrisi Bellvoi, který stojí přesně mezi a má tedy neutrální názor a je vidět, že s tím bojuje. Každopádně steroidy by ve sportu (olympiády atd.) měly být zakázany. Jestli se chce někdo dopovat, aby vypadal líp, to je jeho věc. Nikdo nikomu nenařizuje přestat kouřit či pít. Ale když je to součástí soutěže, to už je horší. Právě jak ukazuje tenhle dokument... ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama