Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (311)

Kimon 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem nečetl, ale vím, že filmové zpracování obvykle bývá dějově zkrácené a upravené. Mohu tedy hodnotit pouze to, co jsem viděl na vlastní oči ve filmové podobě a ne to, co bych si představoval ve svých myšlenkách při čtení knihy. V každém případě však považuji toto zfilmované životopisné drama za obdivuhodné a v závěru i šokující svou otevřeností k věcem, o kterých se všeobecně vědělo, ale vyspělejší část lidstva tento neřešený problém ignorovala. Jakoby neexistoval. Obřízka je dnes sice zákonem zakázána, ale mnohdy stále prováděna a netrestána. Kde není žalobce, není soudce. Vřele doporučuji, ... samozřejmě ne obřízku, ale film. :-) ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Není až tak důležité, kde jsem se dočetl, že životopisný film patří mezi schematické žánry. Ten pán měl nejspíš zatracenou pravdu. Události máme dané, tak je jen vhodně seřadit a podmalovat. Tohle první nahé focení uděláme jako okamžik nejvyššího štěstí - uklidňující, povznášející hudba, hodně světla, samý úsměv. Scéna obřízky bude svinstvo (netvrdím, že obřízka je fajn), ať to všichni pochopí - hlavně plno dětského pláče, který všichni ignorují. Scény konfrontace s novým prostředím - frenetická hudba, davy nevšímavých lidí. Tu scénu, kde se Waris naučí říkat: "Today is your lucky day," dáme až dlouho potom, co ji nevhodně použije, takže to bude nejdříve roztomile vtipné a potom sladkobolně dojemné. Pojetí postav je (zřejmě) podřízené pohledu Waris, což je v jistém ohledu oprávněný krok, ovšem v případě několika postav je tento pohled (a troufám si tvrdit, že v nesouladu se skutečným pohledem Waris, leč je to jen odhad) příliš jednoduchý. Nuž - to hlavní se tam dostalo. O životě Waris jsme se dozvěděli, že je ženská obřízka hnus jsme se dozvěděli, že jsme lhostejní zápaďáci zdegenerovaní přepychem jsme se taky dozvěděli. Slaboulinké ***. ()

Reklama

Terka.K 

všechny recenze uživatele

Velké srdce, velký příběh. Poznat úplné dno, vyšplhat se až na vrchol. Jsem nesmírně vděčná, že Waris Dirie sebrala tolik odvahy a sdílela svůj příběh prostřednictvím dechberoucí knihy, která se následně dočkala skvělého filmového zpracování. Jediná škoda, že bylo vynecháno dost krutých vzpomínek z dětství a některé pasáže byly dost zjednodušené - na druhou stranu chápu, že je to obsáhlý příběh a do pouhých 130 minut se všechno vejít nemohlo. Hormann se opravdu vyšvihnul na vrchol - kontrast bohatého života na módních molech Londýna a chudoby somálských "vesniček" je opravdu emočně působivý - až bych použila slovo vyčerpávající. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pojem Americký sen je všeobecne známy. Pojem Somálsky sen dáva do obehu kniha a film Púštny kvet. Ukazuje zázračný vzostup mladého dievčaťa od pastierky kôz niekde v somálskej pustatine až ku kariére svetovej top modelky. Súčasne približuje divákom barbarské praktiky ženskej obriezky. Životopisné filmy majú štandardnú schému, takže aj Púštny kvet prekvapuje iba tou obriezkou a pôvabom Liyi Kebede. Páčila sa mi aj celá pasáž jej prvých kontaktov so životom mimo veľvyslanectva v Londýne. Problém knihy aj filmu už identifikoval gudaulin. Európanov i Američanov príbeh zaujme i dojme, ale potom si uvedomia, že v tom veľa nenarobia. Toľko upratovačiek a modeliek nepotrebuje žiadna krajina. Mnohé majú dosť vlastných starostí s "neprispôsobivými", ktorí sa do upratovania nehrnú a na modeling nehodia. A do krajín, kde by bolo potrebné šíriť protiobriezkovú osvetu sa film ani kniha nedostane. ()

peiton 

všechny recenze uživatele

Milujem príbehy silných žien.. Neskutočná autobiografia autorky, ktorá zažila niečo, čo ešte aj dnes (!!!) zažije mnoho mladých dievčat - obriezka. Aj napriek tomu sa však vyrovnala so životným osudom a vybrala sa na neľahkú dráhu modelingu a popritom našla svoje šťastie, aj keď jej život hádzal polená pod nohy.. .Vynikajúce filmové spracovanie,každý si príde na svoje.. my čo žijeme v civilizovanom svete aj keď sa možno nemáme najlepšie môžeme byť vlastne vďační kde žijeme...Veľmi ma uchvátilo čo dokázalo také malé dievča, že sa dostala z úplného dna až na vrchol.Silný,úchvatný príbeh,ktorý nesie v sebe posolstvo a je volanie o pomoc.Volanie,aby sa prelomilo tiché tabu,ktoré zahaľuje utrpenie týchto žien - obetí nezmyselného zákona..Uprimne som rada,že žijem v Europe. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno