foto

Meera Syal

  • nar. 27.6.1961 (56 let)
    Wolverhampton, Staffordshire, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Meera Syal Punjab se narodila otci Surendra Syan a matce Surrinder Uppal, kteří přišli do Anglie z Nového Dillí za lepším životem, dvacátého sedmého června roku 1961 ve Wolverhampton v West Midlands v Anglii. Je to známá herečka, zpěvačka, spisovatelka, dramatička, komička, producentka a žurnalistka.

Již od školy jí to táhlo k divadlu, a proto začala studovat na Manchester University obor drama. Svou první vážnou roli dostala ale až o moc později. Známou začala být teprve až roku 1985, kdy účinkovala převážně v televizi. Jmenovitě v The Secret Diary of Adrian Mole nebo Tandoori Nights.
Podstatným rokem jí byl až 1993, kdy začala spolupracovat s britskou televizní stanicí BBC. Pro ni právě psala scénáře, v nichž mnohdy také hrála, nebo účinkovala v různých pořadech, či se dokonce na nich podílela.

Začátek dvacátého prvního století pro ni znamenalo řadu pozitivních změn. Zejména, co se týče spolupráce s BBC, jejichž vztah se za ta léta značně prohloubil. Zahrála si tak třeba ve známém scifi seriálu Doctor Who, nebo napsala scénář k Anita and Me, za nějž získala řadu ocenění.
Dnes se věnuje herectví a scenáristice pro BBC.

Pavel "P. J. D." Dovhanič

Herecká filmografie

Filmy

2018 The Nutcracker and the Four Realms
2017 Paddington 2
2016 Alenka v říši divů: Za zrcadlem
Doctor Strange
Romeo a Julie (divadelní záznam)
Shakespeare Live! From the RSC (divadelní záznam)
2015 Absolutely Anything
Amar Akbar & Tony
2014 The Boy in the Dress (TV film)
2012 All in Good Time
2010 Poznáš muže svých snů
2009 Květ pouště
Mad Sad & Bad
2006 Sólokapr
2005 Life Isn't All Ha Ha Hee Hee (TV film)
2002 Anita a já
2001 Goodness Gracious Me: Back Where They Came From (TV film)
NY Spice (TV film)
2000 Forgive and Forget (TV film)
1999 2000 Today (TV film)
1998 Book Quiz, The (TV film)
Girls' Night
1997 Sixth Happiness, The
1996 Beautiful Thing
Crossing the Floor (TV film)
1995 Flight (TV film)
1992 Gummed Labels (TV film)
1988 No Crying He Makes (TV film)
1987 Sammy a Rosie to dělají
1986 A Little Princess (TV film)

TV seriály

2017 Riviera (TV seriál)
Le Don (E07)
2016 Tři mušketýři (TV seriál)
Fool's Gold (S03E07)
Vraždy v Midsomeru (TV seriál)
Sklizeň duší (S18E06)
2015 Krize (TV seriál)
Broadchurch (TV seriál)
Episode #2.8 (S02E08)
Episode #2.7 (S02E07)
Episode #2.6 (S02E06)
další epizody (7)
2010 Pán času (TV seriál)
Chladnokrevní (S05E09)
Hladová Země (S05E08)
2009 Děsivé dějiny (TV seriál)
2008 Beautiful People (TV seriál)
2007 Jekyll (TV seriál)
Epizoda 6 (E06)
Epizoda 5 (E05)
Epizoda 4 (E04)
další epizody (6)
2002 All About Me (TV seriál)
2001 Bedtime (TV seriál)
In Deep (TV seriál)
2000 Fat Friends (TV seriál)
1998 Goodness Gracious Me (TV seriál)
1997 Keeping Mum (TV seriál)
1995 Míra omylu (TV seriál)
Zlatá klec (TV seriál)
1991 Real McCoy, The (TV seriál)
1990 Kinsey (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)

Dokumentární

2015 Better Than the Original: The Joy of the Cover Version (TV film) - vyp.
2011 Doctor Who: Best of Specials (TV seriál)
Hidden Paintings (TV seriál)
QI Genesis (TV film)
2005 Britain´s 50 Greatest Comedy Sketches (TV film)
Drama Connections (TV seriál)
2004 Kdo myslíš, že jsi? (TV seriál)
2003 Dale's Wedding (TV film)
2002 Bitches & Beauty Queens: The Making of Miss India (TV film)
Party at the Palace: The Queen's Concerts, Buckingham Palace (koncert)
Spotlights & Saris: Making Bombay Dreams (TV film)
1987 Handsworth Songs

TV pořady

2012 Sunday Brunch (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)
2002 Kumars at No. 42 Christmas Special 2002, The (TV pořad)
2001 Kumars at No. 42 Christmas Special 2001, The (TV pořad)
Kumars at No. 42, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1999 Loose Women (TV pořad)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2010 Little Crackers (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace