foto

Juliet Stevenson

  • nar. 30.10.1956 (62 let)
    Essex, Anglie, Velká Británie

Biografie

Celým jménem Juliet Anne Virginia Stevenson se narodila v anglickém Essexu. Její matka Virginia byla učitelkou, otec Michael armádním úředníkem. Vystudovala Royal Academy of Dramatic Arts (RADA) a poté se stala členkou rady této školy. V roce 1992 získala divadelní cenu Laurence Oliviera pro nejlepší herečku za svůj výkon v roli Pauliny Escobarové v psychologickém dramatu Ariela Dorfmana SMRT A DÍVKA.

Její první herecká příležitost přišla s rolí Barbary Mallenové v seriálu na motivy povídek Catherine Cooksonové THE MALLENS z roku 1980. Hned o rok později se objevila jako Joanna Langstonová v seriálu MAYBURY. V letech 1981 – 1989 byla členkou Royal Shakespeare Company a vytvořila několik ústředních ženských postav v klasických hrách. V roce 1988 se objevila v komediálním draamtu TOPENÍ PO ČÍSLECH, pojednávajícím o třech ženách, které náleží ke třem generacím a všechny postupně utopí své manžely.

Její největší herecký úspěch ale přišel až v roce 1990 s rolí překladatelky Niny, jejíž zesnulý manžel (Alan Rickman) se k ní vrací jako duch, v romantickém dramatu OPRAVDOVĚ, ŠÍLENĚ, HLUBOCE. Za svůj výkon v tomto filmu získala několik cen pro nejlepší herečku – konkrétně na festivalech Mystfest, Fantasporto, na katalánském mezinárodním filmovém festivalu v Sitges a také cenu BAFTA. V roce 1992 ztvárnila Noru Helmerovou ve filmu A DOLL´S HOUSE a o tři roky později Floru Matlockovou ve filmu THE POLITICIAN´S WIFE. Za obě tyto role získala rovněž cenu BAFTA.

Po roce 2000 se objevila v několika romantických komediích. Jako Paulu Paxtonovou jsme ji mohli vidět v komedii BLAFUJ JAKO BECKHAM a jako Amandu Armstrongovou v ÚSMĚVU MONY LISY. V roce 2004 se objevila v komediálním dramatu podle románu W. Somerset Maughama BOŽSKÁ JULIE. O rok později ztvárnila hlavní ženskou roli v dramatu THE LAST HANGMAN o anglickém katovi jménem Albert Pierrepoint. V roce 2006 jsme ji mohli vidět v dramatu POCHYBNÁ SLÁVA, který vypráví příběh amerického spisovatele Trumana Capoteho, který se otevřeně hlásil ke své homosexuální orientaci. V témže roce se objevila také v dramatu DVEŘE DOKOŘÁN s Judem Law a Juliette Binoche v hlavních rolích. V roce 2009 ji můžeme vidět ve filmech DESERT FLOWER (Lucinda), TRIAGE (Amy) nebo STREETLIGHT (Nash). Jejím manželem je autor Hugh Brody, se kterým má dvě děti: dceru Rosalind Hannah a syna Gabriela Jonathana.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hamlet (divadelní záznam)
London Unplugged
2017 Let Me Go
2016 Love Is Thicker Than Water
2015 Odjezd
2014 On Angel Wings
The Letters
2013 Diana
2009 Květ pouště
Oči války
Quietus
2008 Dustbin Baby (TV film)
Kletba Měsíčního údolí
Stará známost
2007 And When Did You Last See Your Father?
Slečna Marplová: Zkouška neviny (TV film)
2006 Dveře dokořán
Pochybná sláva
2005 Poslední kat
Red Mercury
Sněhová královna (TV film)
2004 Božská Julie
2003 Hear the Silence (TV film)
Úsměv Mony Lisy
2002 Blafuj jako Beckham
Food of Love
Nicholas Nickleby
Pakt (TV film)
Road from Coorain, The (TV film)
Začalo to v kuchyni
2001 Play
The Search for John Gissing
Vánoční koleda
1999 Trial by Fire (TV film)
1998 Cider with Rosie (TV film)
1997 Stone, Scissors, Paper (TV film)
1996 Emma
1993 Proces
Secret Rapture, The
Who Dealt? (TV film)
1992 A Doll's House (TV film)
1991 Aimée (TV film)
In the Border Country
1990 Ladder of Swords
Opravdově, šíleně, hluboce
The March
1989 Living with Dinosaurs (TV film)
1988 Stanley Spencer
Topení po číslech
1987 Life Story (TV film)
1984 Antigone (TV film)
Oedipus at Colonus (TV film)
Pericles, Prince of Tyre (TV film)

TV seriály

2016 One of Us (TV seriál)
Adam and Grace (E04)
Glenarvon Loch (E03)
Beneath the Surface (E02)
další epizody (4)
2015 Tajemství Enfieldu (TV seriál)
X-company (TV seriál)
2014 Vesnice (TV seriál)
Epizoda 6 (S02E06)
Epizoda 5 (S02E05)
Epizoda 4 (S02E04)
další epizody (6)
2013 Atlantis (TV seriál)
Vesnice (TV seriál)
Epizoda 6 (S01E06)
Epizoda 5 (S01E05)
Zima 1916 (S01E04)
další epizody (6)
2012 White Heat (TV seriál)
2011 The Hour (TV seriál)
Episode 6 (S01E06)
Episode 5 (S01E05)
Episode 4 (S01E04)
další epizody (4)
Vraždy v Oxfordu (TV seriál)
Hořký úděl staré dámy (S05E01)
2010 Accused (TV seriál)
Helen's Story (S01E03)
Law & Order: UK (TV seriál)
Denial (S04E02)
2008 10 dní do války (TV seriál)
Pohřbený zločin (TV seriál)
2004 Slečna Marplová (TV seriál)
1995 Politikova žena (TV seriál)
1993 Erikův svět (TV seriál)
Treasure Island (TV seriál)
1986 Screenplay (TV seriál)
The Theban Plays by Sophocles (TV seriál)
1985 Screen Two (TV seriál)
1981 Maybury (TV seriál)
1979 Mallens, The (TV seriál)

Dokumentární

2017 Ruská cesta k revoluci (TV film) - vyp.
2016 Poslední bojovní králové Evropy (TV seriál) - vyp.
2014 In Search of Chopin
2013 Klokan Dundee (TV film) - vyp.
2006 Greatest Movie Love Scenes (TV film)
In Search of Mozart
2005 Looking for Elizabeth (TV film)
2004 Happy Birthday BBC Two (TV film)
Proč výzvědné služby selhávají (TV seriál)
2003 Check the Gate: Putting Beckett on Film
Making 'Christmas Carol: The Movie'
1998 An Awfully Big Adventure (TV seriál) - vyp.
1996 Paris Was a Woman
1964 Horizon (TV seriál)

Host

TV pořady

2014 The EE BAFTA Film Awards 2014 (TV pořad)
2007 The Alan Titchmarsh Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace