Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bude perlou ve filmovém klubu, např. na ČT2, ovšem ne v kině. Snímek je to skrz naskrz autobiografický a určený pro úzkou skupinu lidí. Příběh je o somálské "Popelce", která se z kmene udržujícího tradici dívčího obřezání dostane přes poušť až do Londýna a odtud na přehlídková mola a titulní strany prestižních časopisů. Ač je to vyprávění veskrz neuvěřitelné, je skutečné a svým způsobem optimistické, protože podává svědectví o tom, že lidská síla, vytrvalost a odvaha jsou těmi nástroji, které nám pomohou dosáhnout, čeho si zamaneme. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Není až tak důležité, kde jsem se dočetl, že životopisný film patří mezi schematické žánry. Ten pán měl nejspíš zatracenou pravdu. Události máme dané, tak je jen vhodně seřadit a podmalovat. Tohle první nahé focení uděláme jako okamžik nejvyššího štěstí - uklidňující, povznášející hudba, hodně světla, samý úsměv. Scéna obřízky bude svinstvo (netvrdím, že obřízka je fajn), ať to všichni pochopí - hlavně plno dětského pláče, který všichni ignorují. Scény konfrontace s novým prostředím - frenetická hudba, davy nevšímavých lidí. Tu scénu, kde se Waris naučí říkat: "Today is your lucky day," dáme až dlouho potom, co ji nevhodně použije, takže to bude nejdříve roztomile vtipné a potom sladkobolně dojemné. Pojetí postav je (zřejmě) podřízené pohledu Waris, což je v jistém ohledu oprávněný krok, ovšem v případě několika postav je tento pohled (a troufám si tvrdit, že v nesouladu se skutečným pohledem Waris, leč je to jen odhad) příliš jednoduchý. Nuž - to hlavní se tam dostalo. O životě Waris jsme se dozvěděli, že je ženská obřízka hnus jsme se dozvěděli, že jsme lhostejní zápaďáci zdegenerovaní přepychem jsme se taky dozvěděli. Slaboulinké ***. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Příběh je to velmi silný, ale filmové zpracování ničím neohromí, bylo spíše průměrné. Hlavně v první třetině postrádá jednání některých postav motivaci a scénář je zkratkovitý a nečitelný. V závěru houstnou dramatické pasáže a snímek vyvíjí vcelku úspěšně značný tlak na emoce, ale tenhle snímek asi prostě není můj šálek kávy. Není snadné točit podle skutečných událostí, a tvůrci tohoto filmu to nepokazili, ale přesto si myslím, že scénář i režie mohly být na vyšší úrovni. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Opäť dôkaz citového vydierania, manipulácie a desertnej kvetiny. Waris nebola prvá a určite nie posledná ktorej sa podaril tak husársky kúsok, ale? o to nešlo... čo zmenilo Waris život? Aá to by som aj veril, prižmuril som oko a zavrel hubu, nebudem hániť tento autobiografický snímok o jednej krásne čokoládovej žene, pretože som dosť starý cap na to aby som vedel, čo to ženska obriezka je (netvrdím, že som o tom nepočul), ale jaksi nevedel som si to predstaviť a taktiež, to sa ešte stále preferuje!? (vykulené oči mám). Celkový dojem 7/10 aj za Liyu ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziserka Sherry Horman mi fakt nic nehovori, ale film to bol dobry, tematika zenskej obriezky v Somalsku am hodne do seba, hlavna herecka sa toho zhoistila dobre, film slape, a smutny koniec len dotvara dobry dojem z filmu. Ovsem, herecke vykony pokulhavaju a ide o dost nevyrovnanu reziu. V priemere sa film ale stale udrzi, to jo : 69 % ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama