Reklama

Reklama

Sherlock Holmes a doktor Watson: Seznámení

(TV film)
  • Sovětský svaz Priključenija Šerloka Cholmsa i doktora Vatsona: Znakomstvo (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Strhující, originální, herecky mistrovsky zvládnuté – to jsou slova, která se vážou k ruskému seriálu o nejslavnějším detektivovi světa Sherlocku Holmesovi a jeho věrném pomocníkovi doktoru Watsonovi. Představitel titulní postavy Vasilij Livanov se touto rolí proslavil natolik, že je v proslulém muzeu na londýnské Baker Street popsán jako nejlepší představitel Sherlocka Holmese všech dob. Úvodní série vznikla v roce 1979 a ihned se zařadila mezi nejvydařenější adaptace slavných knih sira Arthura Conana Doylea. Sherlock Holmes se svým celoživotním přítelem a kolegou doktorem Watsonem v něm řeší zamotaný případ vraždy v tajuplné vile na anglickém venkově. Zrovna, když už slavný detektiv přichází celé věci na kloub, následuje další záhadné úmrtí. Sherlockovi tedy nezbývá, než pořádně nacpat svou legendární fajfku, naladit housle a s rafinovaností sobě vlastní se vydat po stopách na první pohled nerozluštitelné záhady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes v sovětském filmu, ba přesněji dokonce v televizní minisérii? Ale ano a ať se to někomu líbí nebo ne, toto zpracování je vyhlášeno jako nejlepší ze všech, co kdy před tím i po tom vzniklo. Sovětští tvůrci svým přístupem a odpovědností k tvorbě Arthura Conana Doylea přistupovali nesmírně zodpovědně. První epizoda ze dvou je natočena podle povídky ´Strakatý pás´, což na úvod nemohli vybrat lépe, neboť tento příběh má takřka až mysteriozně hororový nádech. Celé to samozřejmě začíná seznámením Dr. Watsona s Sherlockem Holmesem. Komornost může zpočátku nudit, ale silné a hlavně velice inteligentní dialogy dokáží rázem takovou nudu odzbrojit. Vasilij Livanov se své role chopil precizně a s citem a představil slavného detektiva skutečně dle daného předobrazu. Co se týče výpravy, ztvárněná Anglie svojí věrohodností taktéž předčí očekávání. Nic naplat, uznání jako klasiky je zasloužené. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že v mládí jsem docela ujížděl na detektivkách (knihách, románech) a příběhy Sherlocka Holmese rovněž patřily mezi ně. Když jsem zhruba před čtyřmi roky viděl Priklyucheniya Sherloka Kholmsa i doktora Vatsona: Sobaka Baskervilej usymslel jsem si, že si obstarám i ostatní díly této ságy režiséra Maslennikova. Je ovšem ostuda, že jsem se na ně odhodlal až teď. Přitom tento první díl není vůbec špatný a řekl bych, že je o třídu lepší než Pes baskervillský. Nevím, jestli to bylo tím, že stopáž je mnohem kratší, čímž pádem nebyla tak ubíjející – každopádně jsem se tentokrát nenudil vůbec. Oba pánové podali velice uspokojující výkony, zápletka rychle odsýpala a na konci se dočkáme i kratičkého vyšetřování. Rusové si vedli nadmíru dobře a i já musím uznat, že jde o skvělou adaptaci „legendárního“ detektiva. Na televizní film určitě. ()

Reklama

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Strakatý pás. Což nějakej chytrák přeložil jako "pestrá stuha." Dobře zahrané, ale nejsem si úplně jistý hodnocením, možná ho ještě upravím, až zhlédnu další díl. Jinak seznámení Sherlocka Holmese a doktora Watsona je téměř totožné s tím, jak je popsáno v první povídce o Holmesovi - Studie v šarlatové. Dokonce včetně některých doslovně přejatých replik. Což je docela fascinující. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po druhém shlédnutí přidávám hvězdičku. Když člověk ví co má čekat, tak je ta série gagů a (v ruštině zajisté kultovních ;o) "hlášek" něčím neuvěřitelně zábavným. Tento Sherlock Holmes je především komediálním seriálem plným geniálních fórů, stále balancující na samé hraně parodie a navíc umně pracující s atmosférou milé starosvětskosti "staré dobré Anglie". Obojí přitom funguje naprosto bezchybně... Zmíněná komediálnost je přitom dosti pochopitelná vzhledem k nudné, nevzrušivé a doslova sterilní realitě tehdejšího SSSR. Seriál disponuje výbornými hereckými výkony a v pozdějších dílech i obstojnou výpravou. Na druhou stranu je značně statický a kdo čeká klasickou kriminálku, bude nepochybně velmi zklamán... Ještě poznámka k předloze: "Seznámení" i následující "Krvavý nápis" je adaptací Doyleovy "Studie v šarlatovém" (první Doyelova povídka s Sherlockem Holmsem vůbec) s tím, že je mezi seznámení Holmse s Watsonem a samotné řešení zločinu ("Krvavý nápis") je ještě vložena povídka "Strakatý pás", která "Seznámení" uzavírá. Celkový dojem: 80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zvyk je železná košile, ale zjistit, že Sherlock Holmes existuje také v ruském podání je trošičku šok, teda do té doby, než se na to podívá a pak zaplesá. Byl jsem zvědavý co se z toho vyklube. Vyklubalo se z toho tak hodnotné přepsaní knihy až jsem se divil. Tenkrát ve sterém Čtyřlísku byl komiks Sherlocka Holmese, při sledování tohoto seriálu, prakticky tohoto dílu jsem si na něj vzpomněl, protože Sherlock se v něm choval korektně, jako v seriálu, jako v knize. Měl naprosto dokonalý odhad, vše bylo pro něj tak jisté a jednoduché, že ostatní se nestačili více než divit, včetně doktora Watsona. Zpracování je také velice solidní, Rusko z toho prostě nejde cítit, což mě docela zaráží, ale jsem za to rád. Také ještě aby to tak dopadlo...Každopádně se rozhodně těším na další díly. Tento mi přišel poněkud ukázkový a začínající, což je spíše povinností u takových sérií obeznámit diváka se vším okolo. Doufám jen, že si laťku udrží i nadále. Není totiž divu, že v Londýnském muzeu na Baker Street je zpodobněna postava právě tohoto herce, zřejmě ho opravdu hraje nejlépe, to se ale uvidí v dalších dílech, zatím ho hraje opravdu uvěřitelně. ()

Zajímavosti (2)

  • Vasilij Livanov je prvním ruským hercem, který ztvárnil postavu Sherlocka Holmese. Jeho podobizna je vystavena v Muzeu Sherlocka Holmese coby podobizna nejlepšího představitele této literární postavy. (Claude Speed)
  • Případ, který zde Sherlock Holmes (Vasiliy Livanov) řeší, je natočen podle povídky "Strakatý pás", ze sbírky "Dobrodružství Sherlocka Holmese". (DZOUKR)

Reklama

Reklama