Reklama

Reklama

Já, muslim

(pořad)
všechny plakáty
Dokumentární / Publicistický
Česko, 2005, 27 min

Režie:

Jiří Ovečka

Účinkují:

Jiří Ovečka

Obsahy(1)

Tento dokument České televize a režiséra Jiřího Ovečky z cyklu Infiltrace, se snaží nalézt odpověď na otázku, zda je důvod obávat se rozšiřujícího se počtu muslimů v Evropě. Sami autoři prohlašují, že jejich cílem bylo zjistit, zda České republice hrozí nebezpečí v případě další expanze muslimů a jaké jsou názory muslimů žijících u nás. Proto se jeden infiltrátor vydává do pražské mešity se skrytou kamerou. Dokument byl odvysílán v roce 2005 a zvedla se po něm vlna stížností, které nyní řeší ombudsman. (asanakis)

(více)

Recenze (16)

Saxos 

všechny recenze uživatele

Průměrný dokument, který v současné době migračního obsazování Evropy už určitě ve veřejnoprávní televizi neuvidíte. Líbí se mi názory německých diskutujících, které jsou tak nějak v zázadním rozporu s dnešním přístupem vládnoucí gruppe v Německu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

No, tak jsem se podíval, jaký byl pohled na hodnocení islámu v Česku před 18 lety... Filmeček je skrz naskrz udělaný amatérsky, těžko říct, zda je to záměr. NICMÉNĚ: Posun islámu zejména v některých západních zemích, kde už v řadě oblastí muslimové přerostli původní obyvatelstvo a diktují si požadavky, tak ten posun je vskutku děsivý... Rád bych věřil, že dojde k nějakému smíření a prolnutí naší a jejich kultury, zhruba tak, jak to (zatím ještě) funguje u nás, kde tyhle výstřelky zatím nenastávají. Ale bojím se, že narůstající radikalismus a zejména absolutní netolerance a nepřátelství ze strany řady muslimských duchovních, které vtloukají do hlavy všem svým 'ovečkám' povede časem k eskalaci a dost možná i občanským válkám v některých zemích... :-/ Ale třeba se pletu. Snad. Doufám. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument je přímo prorocký, protože po jeho natočení dodnes nás muslimové v Evropě vyvražďují, vznikl ideál Koránu Islámský stát apod. zaujala mě ta dynamická hranice , kdy při určitém počtu se stmelí a začnou si klást vůči státu a okolí požadavky. To už se stalo ve zmíněných enklávách muslimů Francii, Holandsku a Německu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Jiné dojmy jsem měla, když jsem dokument viděla krátce po jeho vzniku v TV a jiné mám dnes, v době, kdy si vůbec neumím představit, že by jej televize uvedla, byť s vysvětlujícím komentářem jako se praktikovalo za komunistů. A tenhle posun ovlivňuje i moje hodnocení: film je možná neumělý, ale o uměleckou stránku tady opravdu nejde! A naplňuje mne smutkem, když vidím, kam až jsme se po těch letech v Evropě dostali, jak se kolem nás kruh stále zužuje a co všechno můžeme ještě v budoucnu očekávat. - - - https://www.youtube.com/watch?v=ztYGlmmD-e4&t=210s&fbclid=IwAR06unAfuOzuBoNW5-cjZTitJetQ3rN6Q7JpvpGva3QeOJ-J4ufsBQvMAgQ ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Je to průměrnej dokument o velmi aktuláním tématu. Nejzajímavější je sledovat, kam se ten svět těch 10 let posunul. Co se tehdy ještě smělo říkat, se dnes zakazuje si byť i jen pomyslet. Přitom realita se nijak nezjemnila, ba právě naopak. (75%) ()

waits 

všechny recenze uživatele

Příspěvek ke stoupajícímu počtu vyznavačů islámu, který ve srovnání s výbušnými dílky Theo van Gogha nebo Fitnou Greeta Wilderse působí poměrně umírněně a záčatečnicky (a dodejme, povrchně), a to hlavně proto, že u naá třeci plochy mezi islámskou komunitou a majoritní společností nejsou, zastoupení věřících je minimalní. Některé postřehy jsou předkládány zbytečně vyděšeně, např způsob,jakým se muži a ženy rozdělují při vstupu do mešity. Zkuste se jít s přítelkyní pomodlit do pravoslavného chrámu:). Podobných filmů ale bude přibývat a důvody jsou zřejmé, zkuste se projít Amsterdamem nebo Londýnem, které se za posledních patnáct let velmi, velmi změnily..A slova ředitele islámského centra Sanky:".. je logicke...když se islám rozšíří v nějaké zemi natolik, že tam získá většinu, tak se bude snažit..prosadit islámské zákony" zni, aspoň pro mě, hrozivě. Křestanské strany, když v Evropě vyhrají volby, svoje desatero ostatním zákonem nevnucují, pane Sáňko! No, uvidíme za dvacet let, kam Evropa směřuje. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Dokument ukazující myšlení českých muslimů už v roce 2005. Tehdy se to ještě smělo, dnes by se to nikdo natočit neodvážil, a pokud ano, nikdo by si to netroufl odvysílat. Zanedlouho film skončil v trezoru, což hovoří za vše. ()

Jastřabík odpad!

všechny recenze uživatele

Zkreslený odpad. Nebezpečné, neboť autoři mají okoukané, jak se dělá aspoň trochu objektivní dokument. Strašné ... ()

Reklama

Reklama