Reklama

Reklama

Duch doby: Dodatek

  • USA Zeitgeist: Addendum
USA, 2008, 123 min

Režie:

Peter Joseph

Scénář:

Peter Joseph

Obsahy(1)

Volné pokračování prvního Zeitgeistu, ve kterém se tvůrci již nesnaží nikoho o ničem přesvědčovat, ale pouze chtějí tímto filmem informovat co nejširší veřejnost. Zeitgeist: Addendum předvádí, že náš současný životní styl založený na penězích je jen velký podvod na celé lidstvo, v další části rozebírá vykořisťování a ovládání zemí mezinárodními korporacemi a celý film vyusťuje předložením návrhů na zlepšení života, společnosti a světa obecně. (wader)

(více)

Recenze (151)

Idaho odpad!

všechny recenze uživatele

Nejlepší lež je taková, která se protká alespoň úzkou nitkou pravdy. Legrace začíná hned na začátku – peníze jako dluh –, kdy konstatováním všeobecně známých pravd (ale přitom se tváří, jako by objevili bůhvíco) docházejí k naprosto zcestným závěrům. Další sranda je vymývárna mozků, kdy nám neustále servírují slova jako: zkorumpovanost, zkaženost, vykořisťování, otroci atp, snad abychom na to náhodou nezapomněli. A věděli jste, že diktátoři to myslí ve skutečnosti „dobře“? Tak přemýšlím, kdo má vlastně ty klapky na očích? Mnohem průhlednější, naivnější nežli díl první, a nejen proto zasloužený Odpad! Ještě je tu třetí druh lidí. Ti, kteří přemýšlí a smějí se. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Túto sériu pozerám od zadu, tretí diel bol pre mňa inšpiratívny, inovatívny a pravdivý. Druhý diel je pre mňa čiastočná pravda, avšak zjednodušovanie, onálepkovávanie a odsudzovanie skoro všetkého z dnešného sveta, tu je poriadne. Ja nesúhlasím s tým odsúdením vecí ohľadom kresťanstva, branie sveta takto, ako tu je podávané mi nedáva zmysel. Veci ohľadom teroristov, terorizmu, vojny v Afganistane, pádu svetového obchodného centra sú pre mňa dosť neoverené veci, skoro by som až povedal, že konšpirácie. Avšak vieme o dokumentoch, o stretnutiach, o vývoji pašovania a pestovania drog, v Kosove a Afganistane v tom majú dosť prsty Američania a aj NATO, či už priamo alebo nepriamo, taktiež vieme o akciách na zvrhnutie vládcov po svete, aj keď mnohí z nich boli diktátori, niektorí robili aj dobré a podstatné veci, ktoré niektorým ľuďom bili do očí. Je ťažko povedať, čo je pravda, pohľad na peniaze však v tomto filme bol vyšperkovaný veľmi kvalitne. Aj keď s mnohými vecami z tohto dokumentu súhlasím, niektorými nie, vadí mi najmä forma a tak sú to u mňa slabšie štyri hviezdy, s tým, že by som vám chcel dať do pozornosti projekt Venus a hlavne si pozrieť túto sériu a urobiť si na ňu názor, ale ako ľudia, ktorí by mali byť kultúrnymi kreatívcami by sme v mnohých veciach mali začať jednať, aby sme zlepšili svet nie pre seba, ale pre všetkých a nepoužívať na to nečestné metódy, lebo žiadny ušľachtilý cieľ nemôže ospravedlniť nečestné metódy, ako povedal jeden známy muž. ()

Reklama

exitak 

všechny recenze uživatele

No v popisu filmu se píše, že se narozdíl od jedničky nesnaží nikoho přesvědčovat :) Mám opačný názor, jednička se nesnažila, toto se snaží. Je to zajímavá myšlenka ale je to příliš utopistické a nereálné. To už tu bylo víckrát a režimy co se o to snažili... Víme jak to dopadlo. Řešení to je v pravdě dobré ale zatím nereálné. Navíc nesouhlasím s myšlenkou, že si mají být všichni rovny, prostě vždycky se najdou lidi co budou využívat společnost a nezaslouží si to samé jako druhy co bude něco smysluplného dělat. Furt tu bodou lidské vlastnosti jako závist, majenictví, touha po moci... které tomu ve finále podrhnou nohy a budeme tam kde jsme akorát se to bude jinak jmenovat. Technologie jde dopředu a vždycky pude a podle mě nemá cenu dělat nějakou revoluci za urychlení procesu, když na to stejně lidstvo neni připravený, třeba jednou bude ale nevidím to v dohledné době. S čím souhlasím určitě je, že by se mělo víc dbát na smysluplné využívání zdrojů a nedevastování už tak dost zplundrované země. To myslím tak na pár desítek let vystačí a víc bych to zatím neřešil. Jako dokument k zamyšlení určitě dobré, každý ať si z toho vezme co chce ale jednička se mi libila víc. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Lepší než předchozí Zeitgeist, který připomíná příběh Matrixu, ve kterém vidíme jen obal a ne to co je pod ním. Zeitgeist: Addendum je velice působivý dokument o zastaralém a dnes už nevyhovujicím peněžním systému ve kterém žijeme. Formuluje nás, mění naše chování, brání pokroku a skoncování s bídou. Technologie je budoucnost !!! http://thezeitgeistmovement.com/ ()

kchaja 

všechny recenze uživatele

Ze začátku se mi jevil tento film jako vylepšená a více utříděná verze předchozího snímku. Autor jde s myšlenkami více do hloubky, snaží se spekulovanou oblast brát z širšího hlediska a nezabývá se podrobnostmi. Povedlo se mu tak utéct od konkrétních dohadů nad jedním problémem a pustil se do obecné stránky věci. Má za to můj obdiv, protože se tak odtrhl od Moorovského stylu dokumentů, kdy pouze přichází s konspirační myšlenkou a na ní hledá vhodné argumenty. Naopak, film se jeví a divákovy přijde jako učební pomůcka. Pomáhá mu vysvětlit některá fakta a konstruktivně se mu snaží vetknout svoji myšlenku. Je to vcelku zajímavý náhled na svět, ale pouze do poslední třetiny filmu, kdy se snímek snaží o něco více. Snaží se najít řešení předložených problémů (další rozdíl oproti předchozímu filmu). Bylo by stále vše v pořádku, kdyby se najednou karta neobrátila a film se nevrátil k tomu, co mi na "jedničce" vadilo nejvíce - ovlivňování skoro až nucení. Z ničeho nic se z faktů stávají rady jak proti předneseným problémům bojovat a vše je nakonec umocněno "emočním" videem, jak to bude krásné až všichni prozřou. Zjistíme že jediný důvod, proč si film dával takovou práci do nás čerpat informace bylo kvůli tomu, aby nás přesvědčil o Jeho pravdě. Ve výsledku ho jde tedy buď nenávidět nebo milovat. Opravdu nevím kam se přiřadit - za prvé jsem moc líný si daná fakta ověřit, abych v nich našel oporu v dalších názorech a za druhé závěr působí až moc ... ideologicky - dokonce i scientologická církev byla z počátku založena na technologii... Ale jinak celkové zpracování snímku je o řád výše - ztratila se chaotičnost a celý film tak získal zajímavou, starými televizními záběry oprýskanou atmosféru. Dokonce i zašuměných obrazovek ubylo a tak se na to kouká daleko lépe. O to je ale náročnější udržet pozornost nad myšlenkovými "obraty" autora. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama