Reklama

Reklama

Romantický, dobrodružný seriál s mystickými prvky, velkoryse kostýmově pojatý, točený v autentických exteriérech českých hradů. Vznikl v redakci pro mládež televizního studia Brno. Děj se odehrává ve středověku na dvou hradech fiktivních jmen Kronbach a Babín. A jak to v takových příbězích bývá, jde v něm o krásnou pannu, moc a rytířskou čest. (sator)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Již koncem roku 1971 uvažovali tvůrci v případě úspěchu o případném pokračování. Na jaře 1972 připravoval Gustav Oplustil scénáře pro dalších sedm epizod, které však už realizovány nebyly. (sator)
  • Když dělal Ivan Vyskočil u režiséra Petra Tučka konkurz na postavu temného rytíře, moc ho prý pro roli nechtěl. Nakonec prohlásil: „Ty jsi vlastně takovej hnusnej hezoun, to pude...“ (sator)
  • V seriálu se zazní dvě písničky, které každý díl otevírají a uzavírají. Jde o „Má viola“ a „Život je cesta“. Nazpíval je Waldemar Matuška, hudbu složil Zdeněk Liška. Jakýmsi zázrakem zůstaly zachovány amatérsky nahrané na dobový magnetofon, což s jedinou zachovanou fotografií ze seriálu jsou poslední hmotné důkazy o existenci seriálu. (sator)
  • Podle slov scenáristy Gustava Oplustila stál seriál 6 milionů československých korun. Léta se traduje, že tehdejší prezident Husák měl lví podíl na skartování seriálu, když se nechal slyšet, že středověcí trubadúři by měli vyklidit obrazovku novým hrdinům socialistické práce. Pořadu Z metropole z dílu ze dne 25. srpna 2018, který je věnován i scenáristovi Oplustilovi, se opravdu podařilo vypátrat Husákův projev, který nevybíravým slovníkem seriál dehonestoval a vystrašení pracovníci Československé televize ho raději celý zničili. (sator)
  • 1. díl seriálu se vysílal 11.11.1972 ve 22:00 na 1. programu ČST, 2. díl 25.11.1972 rovněž na 1. programu ve 22:00. Následoval nechvalně známý projev Gustáva Husáka, který seriál "popravil" a další, třetí část se vysílala až 6. ledna 1973 na 1. programu ale už dopoledne v 9:30. Tam se také seriál "dohrával" a to 20.1.1973 (4. část), 3.2.1973 (5. část) a 17.2.1973 (6. část). Seriál nebyl nikdy reprízovaný. (FilmFan24)
  • Normalizace seriál Ctná paní Lucie nejen zahnala do trezoru, ale bohužel jej zlikvidovala, smazala, takže seriál neexistuje. Česká televize jej sháněla na počátku 90. let, ale jak potvrdil i jeho autor Gustav Oplustil, seriál zřejmě už v žádné formě neexistuje. (FilmFan24)

Reklama

Reklama