Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Od počiatku vekov sú voda, vzduch a formy života úzko prepojené. Ale pred nedávnom, sa tieto väzby porušili. Ľudská rasa, jediný živočíšny druh, ktorý ničí všetko živé navôkol. S inteligenciou vyššou než väčšina živočíšnej ríše, homo sapiens nadobudol aj smäd po budovaní modernejšej a modernejšej civilizácií, rýchlejšie a rýchlejšie, vykorisťovanie zdrojov matky Zeme v tomto procese, čo negatívne dopadá na chudobné aj bohatšie krajiny, taktiež vymieranie iných druhov. Dokument sumarizuje všetky známe dôvody znečisťovania životného prostredia, ako aj živočíšne poľnohospodárstvo a rybolov. No chýba spomenutie, že dobytok uvoľňuje do prostredia plyn metán, ktorý ako bolo spomenuté, je 20-krát ničivejší než oxid uhličitý. Nakoniec dokument ponúka riešenia a nádej, avšak, ako sa od priemerného eko-dokumentu dá čakať, aj naďalej podporuje živočíšne poľnohospodárstvo a rybolov, ktoré podľa štúdií nie je udržateľné (teda, na kŕmenie ľudí vo vyspelejších častiach sveta). Podrobnejšie sa tomu venuje dokument Cowspiracy. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument nám ukázal, jak vyjimečný máme domov - naši Zemi a jak jí neskutečně rychle a bezohledně ničíme a vyčerpáváme, mám z budoucnosti celkem obavy. Komentář není tak špatný, jak tady většina píše a člověk se dozví plno zajímavých věcí. Myslím, že by tento snímek měli povinně všude pouštět, ať už se společnost vzpamatuje a začne něco dělat, aby jsme za pár desítek let neměli jen dokumenty, jak to tady vypadalo. Opravdu nádherné záběry shora, které berou dech ... Vím , že s naší planetou to není moc dobré, ale , že je to tak špatné jsem opravdu nečekal, hodně lidem by shlédnutí filmu otevřelo oči. Kde budeme žít, až se vše zničí a vyčerpá ... ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné okouzlení, nehorázné roztrpčení i konejšivá naděje - přesně tyto pocity se u mě střídaly při sledování úžasného snímku, který bývá posměšně nazýván ekologickou agitkou - možná, že člověk není až tak zhoubným faktorem klimatických změn, jak se zde (ale i jinde) dozvídáme a podílí se "jen" na jejich urychlení, přesto považuji varovné signály, provázející tento film, minimálně za užitečné. Zpočátku mně nesedl Svěrákův vypravěčský doprovod, pod návalem emocí jsem však jeho uspávací tón přestala vnímat a nechala jsem se plně unášet překrásnými výtvory - přírodními i lidskými. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Dokument, který se nijak nespecifikuje na určité území, či na určité téma. Jediným cílem tohoto dokumentu je ukázat divákům, jak úžasné leckdy námi ani nepoznané části se vyskytují na naší skvělé planetě. Ve filmu vidíme krásy naší přírody, ale také sociální rozdělení v různých velkoměstech. Velmi se mi líbí způsob, kterým byl tento film natočen. Něco je vidět krásně zvrchu, a něco jako bychom proplouvali krajinou. Rozhodně jednička mezi dokumenty na toto téma. 100% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Pôsobivá eko-agitka, ktorá nielen kritizuje a varuje, ale aj radí, ako proti kritizovanému bojovať a dáva nádej na zlepšenie. Dvojhodinová stopáž nie je na škodu, naopak filmu dáva možnosť byť komplexnejším a výraznejším. A veru že tvorcovia túto možnosť využívajú. Nebyť prvoplánového monológu rozprávača, dal by som 5*. Tie obrázky totiž majú OBSAH. P.S.: Milujem mrakodrapy a nevadí mi megalománia, ale s kritickým postojom k Dubaju sa plne stotožňujem. Film ho vyslovil za mňa. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • Home si klade za cíl být šířen volně v globálním rozsahu. Jeho jediným ziskem bude přenos tísňového volání mezi všechny země světa. [Zdroj: SPI] (POMO)
  • V roku 2009 získal Michael Brennan Gold Award od austrálskej kameramanskej spoločnosti Victoria & Tasmania v kategórii Divočina a príroda a v roku 2010 bol film nominovaný na cenu César za najlepší dokument. (Marek1991)

Reklama

Reklama