Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 1
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (585)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Yann Arthus-Bertrand, velký fanoušek balónového létání, a o nic menší fanoušek zachování lidské rasy navzdory její zabedněnosti a sobectví, přináší dokument o stavu a směřování našeho světa, který bych nejstručněji popsal asi jako "Baraka bez psycho hudby, zato s komentářem". Vizuálně úchvatné a přitom mrazivé dílo, které by se mělo povinně promítat v hodinách ať už přírodovědy nebo věd společenských. Klidně i s tradičně kvalitním českým slovním doprovodem Alfreda Strejčka. Tahle "ekologická agitka" se povedla. 80% ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

dobře, Zdenkův učebnicový čtený výklad, který má k jakýmkoliv emocím pořádně daleko není zrovna nejlepší, co sem mohl slyšet, ale když odhlédneme od tohoto faktoru, jedná se o pěkný dokument, který ukazuje jak blízko k 12ce (a nemyslím tím rok 2012, to je zase jiná historie, teda budoucnost) jsme se dokázali za pár let přiblížit díky své absolutní ignoranci varovných signálů, které nám naše matička planeta poskytuje už tak dlouho. Tak dlouho jak si dokážeme pamatovat. Žel aby se něco změnilo, muselo by mnoho lidí změnit svoji základní přirozenost, která momentálně spočívá v hrabání se na svém dvorečku a absolutním nezájmu o vše ostatní. No a taky samozřejmě nějak přesvědčit tu vládnoucí vrstvu, jak vládu samotnou tak i všechny ty obří korporace, které Zemi bez milosti ždímají a nenechávají ji žádný prostor. Po stránce dokumentu ale ne úplně perfektní práce, hlavně díky své přílišné délce, u které prostě ani všechny ty krásné "fotografie" nestačí udržet zájem diváka až do konce. Arthus-Bertrand natočil další dokument, zapadající do trendu dnešní doby. Ale kdy se přestanou točit dokumenty a lidé konečně pochopí? Bojím se, že brzy to nebude a možná pak bude zase pozdě. Ale stále ještě zbývá jiskřička naděje. právě díky tomu nadějnému konci, kde po černočerných zprávách přišly i ty veselejší a hlavně díky překrásnému soundtracku, který mně u filmu udržel a kvůli kterému jsem se napoprvé ani nenudil, 75% ()

Reklama

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Vizuálně vytříbený a myšlenkově plný dokument, který většinu času servíruje na pozadí úchvatných záběrů alarmující fakta o stavu našeho "domova". Naštěstí jsou tyto negativní aspekty lidské činnosti za poslední desítky let vyváženy optimistickými nadějemi na uržitelnost zdrojů a obecně lepší zítřky pro budoucí generace. Ve světle tohoto dokumentu pak nepůsobí některé eko-snahy EU až tak nesmyslně, že? ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Nádherný dokument o planéte Zem. O kolobehu života, o rovnováhe a prepojení všetkého so všetkým, o zásahu človeka a hlave o tom, čo človek nenávratne zničil a aká je šanca na záchranu. Asi nikto nepochybuje, že najväčším zabijákom je ropa a jej produkty. Bohužiaľ ropa je biznis a všetko ostatné ide bokom, dôkazom čoho môže byť aj výborný dokument Kto zabil elektrické auto. Ešte päť minút pred koncom máte pocit, že záchrana už neexistuje, ale na záver predsa len zaznie pár optimistických viet a prehlásenie, že ešte je čas na záchranu. Po toľkých pesimistických výkladoch som očakával, že komentár spomenie, čo môže pre záchranu planéty urobiť každý z nás. No, hádam nebudem sám, kto sa snaží šetriť energiami a separovať odpad, aspoň toľko. Na záver musím dodať, že hlas Z.Svěráka mi tam nesedel. Film 80%. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Rozhodne sa tomuto dokumentu nedá vytknúť vizuálne prevedenie, to rozhodnie nie, ale dané podanie, že vlastne sa nič nerobí a v zapäti čo všetko sa robí a ako je toho veľa, ak sa pozrieme do minulosti a bla bla bla... proste pripadalo mi to ako referát na základnej škole (samozrejme polovica so mnou nebude súhlasiť...) Pohľad z hora ma miestami sr*l, ale taktiež to nevidím ako veľký problem... skôr skreslené informácie, ktoré neboli až tak pravdivé... určite, je potreba začať niečo robiť, ale až tak pesimistický by som nebol. "Na každom šprochu pravdy trochu..." 7/10 Nemalo to tú osobitú myšlienku, ktorá by ma takpovediac dostala do kolien... asi preto za 3, čoš je ale dobré hodnotenie. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Spolu s celosvětovou premiérou v kině a vydáním na DVD a Blu-ray se Home objevil i na YouTube, a to zcela oficiálně, s vlastním designem stránky i desítkami bonusových materiálů. Jeho "zisk" se podle tvůrců nebude počítat v dolarech, ale v počtu lidí, kteří ho uvidí. (ČSFD)
  • V roku 2009 získal Michael Brennan Gold Award od austrálskej kameramanskej spoločnosti Victoria & Tasmania v kategórii Divočina a príroda a v roku 2010 bol film nominovaný na cenu César za najlepší dokument. (Marek1991)
  • V Las Vegas, které je vybudované v poušti a kde žije kolem 600 000 lidí, se denně spotřebuje průměrně kolem 800-1000 litrů vody na osobu. V roce 2009 průměrný Čech denně zpotřeboval 138 litrů vody. V tomto údaji je ale kromě spotřeby záchodu, pračky, umývání nádobí či použití sprchy započítán i podíl vody potřebné k vyrobení např. potravin, výrobků, atp. (Expertt)

Reklama

Reklama