Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 1
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (585)

nascendi

všechny recenze uživatele

Fascinujúce obrazy, príjemná hudba, komentár, o ktorom by sa dalo diskutovať, ale predovšetkým smútok je tým, čo by malo byť celkovým dojmom. Smútok z toho, že sa považujeme za najinteligentnejšie tvory planéty a pritom systematicky pracujeme na záhube celku pre krátkodobý prospech časti. Smútok nad tým, že patrím k nim a nič proti tomu nezmôžem. ()

selfesteem 

všechny recenze uživatele

Stydím se za to, že jsem jeden z těch parazitů, vlastně pardon, lidí, kteří dokázali za takovou krátkou dobu napáchat tolik škody. Nebudu se nijak ospravedlňovat, třeba v tom, že mám k přírodě více než kladný vztah - občas tím vyvádím ostatní z míry (vydržte s někým, kdo pořád zachraňuje nějaké mouchy, vosy, brouky a pavouky, když je ti druzí chtějí zlikvidovat), ale chovám se taky hnusně. Pochopitelně ne cíleně, ale teprve až s tímto filmem mi došlo, jak jsem občas nechutně pohodlná. Krásy přírody dovedu vnímat, skoro tím žiju, ale zajímat se o to, jestli náhodou netrpí, to mě napadlo jen občas. Vážně bych se měla stydět. Je opravdu příšerný, že lidé, kteří dlouhá léta takřka s přírodou splynuli a dokázali s ní žít v jakési symbióze, nevyčerpávat jí, neubližovat jí, teď kvůli jiným "civilizovaným" trpí hladem, nedostatkem vody, stejně jako trpí sama Země. Přeju si, aby se vzbouřila, aby nám dala všem pořádně na pr..l. Aby nás zbavila všech prostředků, kterým si hýčkáme svou pohodlnost a nechala nás tvrdě dopadnout na zadek. Tenhle dokument by měli vysílat každý den v týdnu několikrát, aby ostatním otevřel oči. Aby tady z toho ostatní nedělali "zdlouhavou zelenou agitku" a podobně. Copak je normální si jen brát a nic nedávat? Čekat teprve, až se bude dít něco strašlivého, a pak začít konat? Nebo to rovnou v začátku prostě vzdát? Nebo říct si, co bude za nějakých 50 let mi je jedno, protože JÁ už tady stejně nebudu? Doufám, že tohle prostě není normální pro všechny. ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry a silná zelená/ekologická agitka, což by mě ani tak nevadilo. To, co mi opravdu na dokumentu Home vadilo, bylo, že tvůrci považují diváky předem za blbce. Způsob vyprávění a podávání faktů, ať už pravdivých či nikoliv, je téměř učitelský výklad bez poskytnutí možnosti nechat diváka se zamyslet, udělat si vlastní názor. Bohužel. Možná použít záběry bez komentáře by bylo pro mě efektivnější. Říkejte si co chcete, ale ani krásné natočené scény neposunou toto dílo aspoň ke kolenům snímku Baraka. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Největší předností tohoto dokumentu je bezesporu vizuální koncept. Pomalé a dlouhé, dechberoucí záběry na krásy přírody s doplňujícím komentářem autora vytvářejí základ pro apelující ekologickou agitaci. Ok, film je sice už 9 let starý, ale už tehdy se nemohlo jednat a také nejednalo o žádné nové informace, takže tu máme moc hezky zpracované, avšak velmi monotónní opáčko toho, co ve většině případů už dávno víme. Což je škoda, protože tenhle obecně velmi pozitivně přijímaný až glorifikovaný dokument mohl mít mnohem intenzivnější dopad na diváka. Takto se nemůžu zbavit dojmu, že je určen především té nejširší divácké obci, která se sice dojme krásou přírody, odkejve všechny hrůzy, kterých se na přírodě dopouštíme, ale po skončení filmu je klidně půjde páchat dál. Za mě velmi nevyužitý potenciál. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

FASTER and FASTER, MORE and MORE.....Nic není tak jednoznačné, vše má dvě strany mince, svůj rub a líc. Nicméně to nic neubírá na důležitosti, aktuálnosti, kvalitě a poselství tohoto pozoruhodného dokumentu. Kdyby již za " mého mládí " místo " kvalitních učebnic a zajímavých uspávacích " výkladů učitelky zeměpisu a přírodopisu nám byla pouštěna podobná DVD, mé ( nejen ) zeměpisné znalosti by ( troufám si tvrdit ) neobsahovaly tolik " hluchých míst ". Velice působivý dokument. 90% p.s. nemám nic osobně proti Z. Svěrákovi ( ba právě naopak ), ale v tomto případě jsem jeho doprovázející komentář vydržel poslouchat cca 3 minuty než jsem DVD přepnul na originál. komentář. Jeho hlas a " styl vyprávění " mi absolutně k tomuto dokumentu neseděl. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • V roku 2009 získal Michael Brennan Gold Award od austrálskej kameramanskej spoločnosti Victoria & Tasmania v kategórii Divočina a príroda a v roku 2010 bol film nominovaný na cenu César za najlepší dokument. (Marek1991)
  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • Emise plynů vytvářejících skleníkový efekt, které vznikly při natáčení snímku Home, byla vyrovnána podporou projektů na ochranu životního prostředí. [Zdro: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama