Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

ChArLeNe 

všechny recenze uživatele

Od počiatku vekov sú voda, vzduch a formy života úzko prepojené. Ale pred nedávnom, sa tieto väzby porušili. Ľudská rasa, jediný živočíšny druh, ktorý ničí všetko živé navôkol. S inteligenciou vyššou než väčšina živočíšnej ríše, homo sapiens nadobudol aj smäd po budovaní modernejšej a modernejšej civilizácií, rýchlejšie a rýchlejšie, vykorisťovanie zdrojov matky Zeme v tomto procese, čo negatívne dopadá na chudobné aj bohatšie krajiny, taktiež vymieranie iných druhov. Dokument sumarizuje všetky známe dôvody znečisťovania životného prostredia, ako aj živočíšne poľnohospodárstvo a rybolov. No chýba spomenutie, že dobytok uvoľňuje do prostredia plyn metán, ktorý ako bolo spomenuté, je 20-krát ničivejší než oxid uhličitý. Nakoniec dokument ponúka riešenia a nádej, avšak, ako sa od priemerného eko-dokumentu dá čakať, aj naďalej podporuje živočíšne poľnohospodárstvo a rybolov, ktoré podľa štúdií nie je udržateľné (teda, na kŕmenie ľudí vo vyspelejších častiach sveta). Podrobnejšie sa tomu venuje dokument Cowspiracy. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Krásné záběry a silná zelená/ekologická agitka, což by mě ani tak nevadilo. To, co mi opravdu na dokumentu Home vadilo, bylo, že tvůrci považují diváky předem za blbce. Způsob vyprávění a podávání faktů, ať už pravdivých či nikoliv, je téměř učitelský výklad bez poskytnutí možnosti nechat diváka se zamyslet, udělat si vlastní názor. Bohužel. Možná použít záběry bez komentáře by bylo pro mě efektivnější. Říkejte si co chcete, ale ani krásné natočené scény neposunou toto dílo aspoň ke kolenům snímku Baraka. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Home je plný překrásných obrázků. Leckteré záběry nemají daleko k abstraktnám uměleckým dílům. Vizuálně lze již nelze dosáhnout dokonalešího efektu. A pak tu je aktivistický komentář. Nebudu hodnotit jeho obsah, i když s předkládanými názory tak v 80% souhlasím. Spíš si myslím, že komentář je taková berlička, díky které se tvůrci snaží dosáhnout kýženého efektu, totiž zprávě o stavu světa. A takhle lacino já se nedám. Když si vzpomenu například na geniální Koyaanisqatsi, či výtečnou Baraku, tak si uvědomím, že jde říct mnohem víc a to i beze slov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Po prvej časti: Zem zhora a zároveň zblízka. Chvíľu sme v Kostarike, strihom zase v Indonézii a v zápätí v Himalájach. Ako podnet na zamyslenie osožné, informačne samozrejme povrchné. Ide o to, ak vás niečo zaujme, naštudujte si. Vizuálne nádherné, až mi pripadá, že ten komentár je tam navyše. Z jedného uhľa pohľadu je, z iného je to vlastne práve o ňom. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Na pesimismus je už pozdě." Brilantní dokument. Úžasné letecké záběry přírodních krás i lidského řádění spojuje naprosto skvěle napsaný komentář, jenž v původní verzi předčítá Glenn Close, v české pak poněkud překvapivě Zdeněk Svěrák. Film si nebere servítky a každého, kdo ho označí za lacinou ekologickou agitku, je mi líto. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • Film odkazuje na colorádsky Grand Canyon, aj keď v skutočnosti žiadna časť z neho nie je blízko Colorada. Je to rieka Colorado, ktorá ním preteká. (Marek1991)
  • Spolu s celosvětovou premiérou v kině a vydáním na DVD a Blu-ray se Home objevil i na YouTube, a to zcela oficiálně, s vlastním designem stránky i desítkami bonusových materiálů. Jeho "zisk" se podle tvůrců nebude počítat v dolarech, ale v počtu lidí, kteří ho uvidí. (ČSFD)

Reklama

Reklama