Reklama

Reklama

Detektiv Dee a záhada smrtícího ohně

  • Čína Di Renjie: Tong tian di guo (více)
Trailer 1

Na konci siedmeho storočia za dynastie Tchang v čínskom meste Luojang sa na oslavu pripravovanej korunovácie prvej cisárovnej Číny dokončuje stavba gigantickej sochy Budhu. Jej hlavný staviteľ Jia-ji (Yan Qin) záhadne zomrie – pred zrakmi stoviek dvoranov náhle vzplanie a nakoniec z neho zostane iba čierny popol. Nie je to však jediné podobne tragické úmrtie. Na čínsky trón má usadnúť ako prvá žena v histórii mocná a intrigánska Wu Zetian (Carina Lauová). Úmrtia svojich verných služobníkov považuje za ohrozenie vlastnej moci a obyvateľstvo si začína pošepkávať o tom, že jej inaugurácia prinesie krajine nešťastie a úpadok. Wu preto urýchlene povolá sudcu Deehoho (Andy Lau), presláveného vyšetrovateľa zločinov, ktorého pred siedmimi rokmi poslala do väzenia, pretože proti nej viedol vzburu. Wu však veľmi dobre vie, že Dee bol verným služobníkom jej predchodcu a cisárstva. Dee sa poslušne ujme vyšetrovania a odhalí čoraz znepokojujúcejšie skutočnosti. Zistí, že sily, ktoré bojujú proti cisárovnej sú mocné a nebezpečné a priamo ohrozujú existenciu cisárskej dynastie... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (47)

MaedhRos 

všechny recenze uživatele

Detective Dee trpí tímtéž, čím naprostá většina Tsui Harkových filmů, co znám. Má hrubé švy, je toho v něm na dvě hodiny trochu moc - a člověku před očima zpětně vyvstávají spíš jednotlivé scény a individuální aspekty filmu, než film jako kompaktní celek. A tak jako u těch ostatních dobrých filmů, které Tsui natočil, ani v tomhle případě to až tak extra nevadí. Mám hodně silné cukání dát plných pět, ale pár dní s tím počkám a nechám opadnout momentální nadšení. Přeci jen, ty švy prostě hrubé jsou - a Detective Dee hraje *hodně* na efekt, pročež není tak docela prost velmi okatých samoúčelností - a hodně spoléhá na CGI, což u filmů čínské/HK provenience vždycky trochu smrdí průserem. Ale sper to čert. Tahle úžasná rakvičkárna v čínském stylu dá vzpomenout na okouzlující new wave šílenosti, když jí to dovolíte. Tsui je možná fakt zpátky s plnou parádou - a těch ***** pořád visí ve vzduchu. EDIT: S mírným pocitem provinění (protože - objektivně vzato - si Di Renjie plných pět prostě nezaslouží) těch plných pět nakonec dávám. Ač nedokonalý, poněkud roztěkaný a místy velmi povrchní, tenhle film je prostě jedna z mých letošních srdcovek. Jo, a Deng Chao rulez. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Detektívka z čias feudálnych čínskych dynastií? Originalita sa tomuto snímku rozhodne zaprieť nemôže. Bohužiaľ, nejeden divák sa rád nechá pripraviť o skvostnú detektívnu zápletku a spletitý dej, keďže sa nedokáže prehrýzť cez škaredý obal ku skvelému jadru. Hovorím o skutočne škaredých a neprepracovaných počítačových animáciách a malých chybyčkách, ktoré sú osve banálne, no vo veľkej kazia inak veľmi dobrý dojem z filmu. Zápletka ma úplne chytila, a tak som nemal moc času polemizovať nad technickým spracovaním a radšej som si užíval výborne napísané postavy a ich stvárnenie, ako aj početné zvraty o 180 stupňov, aké v každom filme len tak neuvidíte. Navrch pridáme ešte punc poriadnej akcie, ako to majú v Ázii radi, a strhujúce grandfinále. Keby len tá zjavná béčková produkcia netrčala zo snímku na všetky strany... 81% ()

Reklama

ladynka 

všechny recenze uživatele

Opatrné čtyři hvězdy za ZJM verzi (nevypadá jako ten prvotní hnusný camrip). Detectiv Dee musí v každém pořádném fanouškovi probudit nostalgickou vzpomínku na snímky Tsuie let dřívějších. Viditelné triky nejsou na překážku, když už např. u původní Zu budí retro dojem. Napadá mě ještě něco o návratu ke kořenům (The Butterfly Murders). Jen s tím závěrem jako obhajobou diktatury (byť se to může interpetovat jako prosazení ženy v jinak mužském světě) jsem se nějak nesrovnala. PS: Plátno by bodlo, stačí třeba na Filmasii... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem několik filmů natočených v době čínského výročí, aniž bych si často uvědomila důvod jejich vzniku, např. že jde o skrytou propagandu. Většinu z nich si znovu asi nepustím, "Hua Mulan" je zbytečně pohádková, "Confucius" sterilní, "Ochránci a zabijáci" odpudivě levicoví, atd…ale opravdu znechucená jsem byla jen jednou ("Jian guo da ye"). U příběhu detektiva Ti mi nevadí televizní vizuál, ani přemíra efektů, ale s tou loajalitou a smířením se na konci problém mám. Je jedno, zda si ho vyložím jako prosazení se ženy v mužském světě, poslušnost k diktatuře nebo prostě jen loajalitu k vyšší moci, závěr filmu prostě je poplatný politice. Škoda. Protože jako diváka mne v rámci žánru Tsui Hark nezklamal. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chvílemi je to zábavné, chvílemi až moc naivní, vadí hrubý střih, rychlé švenkování kamerou, nemožnost si postavy vychutnat, vadí hodně špatné počítačové triky. Jsem rád za znovuoživení legendy detektiva Ti. Ale celkově taková nevyrovnaná, i když skutečně zábavná podívaná. Rozhodně víc, než juniora Downeyho Sherlockové. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Film vychází z původních čínských mysteriózních povídek sahajících do sedmého století, nikoliv ze série románů Roberta Van Gulika Soudce Ti. (Vavča)
  • Filmové natáčení odstartovalo v dubnu roku 2009 v čínské provinční oblasti Zhejiang a rovněž v jednom z největších světových filmových studií Hengdian World Studios. (Conspi)

Reklama

Reklama