Reklama

Reklama

Detektiv Dee a záhada smrtícího ohně

  • Čína Di Renjie: Tong tian di guo (více)
Trailer 1

Na konci siedmeho storočia za dynastie Tchang v čínskom meste Luojang sa na oslavu pripravovanej korunovácie prvej cisárovnej Číny dokončuje stavba gigantickej sochy Budhu. Jej hlavný staviteľ Jia-ji (Yan Qin) záhadne zomrie – pred zrakmi stoviek dvoranov náhle vzplanie a nakoniec z neho zostane iba čierny popol. Nie je to však jediné podobne tragické úmrtie. Na čínsky trón má usadnúť ako prvá žena v histórii mocná a intrigánska Wu Zetian (Carina Lauová). Úmrtia svojich verných služobníkov považuje za ohrozenie vlastnej moci a obyvateľstvo si začína pošepkávať o tom, že jej inaugurácia prinesie krajine nešťastie a úpadok. Wu preto urýchlene povolá sudcu Deehoho (Andy Lau), presláveného vyšetrovateľa zločinov, ktorého pred siedmimi rokmi poslala do väzenia, pretože proti nej viedol vzburu. Wu však veľmi dobre vie, že Dee bol verným služobníkom jej predchodcu a cisárstva. Dee sa poslušne ujme vyšetrovania a odhalí čoraz znepokojujúcejšie skutočnosti. Zistí, že sily, ktoré bojujú proti cisárovnej sú mocné a nebezpečné a priamo ohrozujú existenciu cisárskej dynastie... (TV JOJ)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (47)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ještě než se v roce 1546 samovznítil varšavský starosta, měli na přelomu 7. a 8. století podobný problém v Číně. Jenže Poláci neměli natolik schopného vyšetřovatele typu detektiva Dee, který samozapálení nejen dokonale osvětlil, ale k tomu všemu odhalil protistátní spiknutí a záhadu nejvyššího kaplana. Jak už to tak u Číňanů bývá, disponuje film pompézní výpravou, řadou bojových scén a neodmyslitelným poletováním padouchů i hrdinů. Co ovšem sikmoočkům nejde, jsou triky. Vidět to bylo zejména na ohni a i jelení atak byl směšný, ačkoliv působil mile. Příběh sám o sobě není nijak objevný a původce všech lapálií i méně zkušený divák objeví celkem záhy. Ta trnitá cesta k poznání pak působí zdlouhavě a po polovině mě film začal celkem solidně nudit. I tak ale zůstává Detektiv Dee celkem zábavnou podívanou, která neurazí. 50% ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Nebylo to nijak špatné, až na toho generála Říše římské krátce před rokem 700 po Kr. A, i když klasické čínské historické filmy se mi zamlouvají o dost více a co se týče povahy a příběhů soudce Ti (nebo Dee jak zní anglický přepis) bych dala přednost té evropské van Gulikově knižní verzi, i tenhle film se mi, zejména po vizuální stránce, celkem líbil. ()

Reklama

ladynka 

všechny recenze uživatele

Opatrné čtyři hvězdy za ZJM verzi (nevypadá jako ten prvotní hnusný camrip). Detectiv Dee musí v každém pořádném fanouškovi probudit nostalgickou vzpomínku na snímky Tsuie let dřívějších. Viditelné triky nejsou na překážku, když už např. u původní Zu budí retro dojem. Napadá mě ještě něco o návratu ke kořenům (The Butterfly Murders). Jen s tím závěrem jako obhajobou diktatury (byť se to může interpetovat jako prosazení ženy v jinak mužském světě) jsem se nějak nesrovnala. PS: Plátno by bodlo, stačí třeba na Filmasii... ()

pm 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem několik filmů natočených v době čínského výročí, aniž bych si často uvědomila důvod jejich vzniku, např. že jde o skrytou propagandu. Většinu z nich si znovu asi nepustím, "Hua Mulan" je zbytečně pohádková, "Confucius" sterilní, "Ochránci a zabijáci" odpudivě levicoví, atd…ale opravdu znechucená jsem byla jen jednou ("Jian guo da ye"). U příběhu detektiva Ti mi nevadí televizní vizuál, ani přemíra efektů, ale s tou loajalitou a smířením se na konci problém mám. Je jedno, zda si ho vyložím jako prosazení se ženy v mužském světě, poslušnost k diktatuře nebo prostě jen loajalitu k vyšší moci, závěr filmu prostě je poplatný politice. Škoda. Protože jako diváka mne v rámci žánru Tsui Hark nezklamal. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Ťamanský vyšetřovatel dynastie Tang je zdatný kungfista! Zatouží li po šišce, neváhá si pro ni vyskočit na vrchol desetimetrového smrku a pak ve vzorném telemarku dopadnout o třicet metrů dál, těsně před přistánímí si střihnout realistické šestisalto se třemi vruty a ještě ukázkovým Mawashi zrušit zubní kartu asi tak padesáti rachitickým tíňanům!! Těm zlým samozřejmě! Aby toho nebylo málo, tak někdy v polovině filmu dá na držku stádu agresivních jelenů (fuckt si nedělám srandu!!) a posléze katalogovými přískoky cupitá po hladině jezera zachránit emancipovanou císařovnu. No nejeden katolík by okamžitě revidoval Evangélia, koho že to vlastně ti Římani zkrucifixovali! Pominu li však výše uvedená pozitiva, zbyde pompézně natočená, efektní epizoda CSI Peking, která mě docela bavila! ()

Galerie (82)

Zajímavosti (5)

  • Podrobným výzkumem týkajícím se ověřených skutečností ze života Soudce Ti, strávil režisér Tsui Hark několik let. (Conspi)
  • Film vychází z původních čínských mysteriózních povídek sahajících do sedmého století, nikoliv ze série románů Roberta Van Gulika Soudce Ti. (Vavča)
  • Choreografiu bojových scén vytvárali Sammo Hung Kam-Bo, Allen Lan Hai-Han a Yuen Bun. (Michal123)

Reklama

Reklama