Reklama

Reklama

Snížit se

(festivalový název)
  • USA Get Low (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Po řadu let se lidé z města obávali místního samotáře Felixe Bushe (Robert Duvall). Mluvilo se o něm jako o chladnokrevném zabijákovi a dokonce se povídalo, že má nadpřirozené schopnosti, protože podepsal smlouvu se samotným ďáblem. A to byl důvod, proč se mu lidé vyhýbali. Jednoho dne Felix vyjel do města s brokovnicí a velkým balíkem peněz. Chtěl zaplatit pohřeb. Svůj vlastní pohřeb, a to zaživa. A také chtěl, aby všichni, co o něm vyprávějí historky, tam přišli a aby mu je vyprávěli na poslední cestě. (NGP)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (48)

VasaX 

všechny recenze uživatele

Get Low působí jako takový malý, lokální snímek, tak nějak vystihující dobu ještě ne-všeobjímající globalizace. Což je přínosem, protože pak se může divák soustředit pouze na samotnou hlavní (a v podstatě jedinou) linii příběhu o poustevníkovi Felixovi, který si ke sklonku svých dnů uvědomil, že mu pomalu dochází, a tak se zmobilizuje k tomu, aby si zařídil svou pohřební "party" ještě před tím, než opravdu opustí tento svět. Motivace je nejasná a komplikovaná, jako sám Felix, a tak než se vypráší poslední obrazný kostlivec ze skříně tak sem tam proběhne i nějaké to drama. Vše se ale nese na líné, velmi líné notě, že člověku připadne, že to musí mít přes dvě hodiny, ale že to uteče tak, jak je originální stopáž filmu. Herecky je Get Low ztvárněn dobře, i přes to že se tu nikdo extra nepředvede. Herecké výkony jsou takové, jaký je celý film - poklidné. Pokud člověk čeká klasický gradovaný děj s velkým překvapivým finále, nedočká se. Felixův příběh se totiž rozvíjí jak klubíčko, občas rychleji, občas pomaleji, ale postupně a rozumně. Původně jsem chtěl za celkový dojem dát průměr, ač si film zaslouží o něco více, pak jsem si ale vzpomněl na příběh, který vypráví. A ten je poměrně originální, jak svým obsahem, provedením tak zasazením. A to bylo fajn, a asi kvůli tomu se na to dobře i koukalo - film se táhne, ale není to "opět ta stará písnička". A tak dodám i tu hvězdičku čtvrtou. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Temný a zemitý Robert Duvall. Bill Murray s komediálním nadhledem. Dobrák Lucas Black...Tři herecké tváře reprezentující i nesourodou podstatu celé této pomalu plynoucí náladovky o soumraku starých časů, vině i odpuštění...K tomu hudba od Jana AP Kaczmarka a závěrečná píseň od Alison Krauss...Nevšední, nepříliš divácky vděčné, ale podmanivé... ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě podhodnocená záležitost. Ano, děj se mírně táhne a je vlastně kompletně popsán v obsahu. Celý si jej přivlastnil tradičně skvělý Robert Duvall, jemuž příjemně sekunduje funebrák Bill Murray a skvělý černý pastor Bill Cobbs. Film je o dávné zlé údálosti o jejíchž verzích si městečko s děsem šeptá když se jednoho dne Felix Bush zjeví se svojí drožkou na hlavní ulici. Chce si zařídit svoji pohřební párty, ale chce u toho být živý. Je zván každý, kdo mu o něm poví nějakou tu hrůzostrašnou historku. Pastor ve městečku s pohřební párty nemrtvého nechce nic mít a tak se příležitosti chopí místní majitel pohřebního ústavu Bill Murray. Je to navíc jeho poslední šance před krachem, protože na rozdíl od Chicaga, kde lidé vědí jak zemřít a nechávají se zastřelit, přejet autem či utonou, ve městečku nikdo neumírá a všichni se těší dobrému zdraví. Což je ovšem pro pohřební ústav zásadní problém.... Nevadí mi, že se ve filmu prakticky nic nedělo. A nevadí mi, že na to nicnedělání byl nasazen Duvall. Naopak tahle lidská role starce obtíženého výčitkami mu skvěle sedla. K tomu připočítávám krásné záběry podzimních lesů a Ameriky dvacátých let podbarvené příjemným dobovým soundtrackem. * * * * ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní / Komedie / Drama? WTF? :-) Ale jo, dalo se. Hodně pomalu plynoucí příběh odkrývá velké tajemství starého pána žijící mnoho v osamění na kraji malého města. Vše se kolem něj dává do pohybu, když si zaživa chce uspořádat svůj pohřeb a pod příslibem darování jeho majetku na něj pozve celé město. Pointa dobrá, herecké výkony zajímavé, ale ve výsledku to mělo k mysteriózní atmosféře daleko, komedie to byla asi minutu s přivřenýma očima a drama to je takové polovičaté. ()

SaNcHeZ_cz 

všechny recenze uživatele

Opravdu zvláštní film, který do značné míry uvěřitelnou atmosféru a osobité vyprávění příběhu s trochu přímočarou a do značné míry klasickou stavbou. Zajímavý nápad a vůbec vše ostatní je bez problému na tři hvězdičky, ta čtvrtá je jen a pouze za Roberta Duvalla. Herec, který je právem sázkou na jistotu, přivádí poustevníka Felixe k životu takovou měrou, že vám ještě nějakou dobu zůstane v hlavě. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (2)

  • Ve scéně, kdy Felix (Robert Duvall) odjíždí za reverendem na sever, je v odrazu auta vidět filmový štáb. (Lumberjack)

Reklama

Reklama