Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle stejnojmenného románu A. J. Cronina je kronikou ušlechtilého skotského muže Francise Chisholma (Gregory Peck). Jako dítě osiří, když jeho rodiče tragicky zemřou v důsledku protikatolické nenávisti v protestantském prostředí. Je vychován u svých příbuzných a mezi ním a dívkou Norou vznikne hluboký citový vztah. Po její nenadálé smrti se stane knězem. Jako misionář je vyslán do Číny, kde přes mnohé útrapy a překážky zakládá katolickou farnost. (Mariin)

(více)

Recenze (12)

hanagi 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem vnitřně naladěná na takovou křesťanskou agitku. Nepříjemně působí arogance a nadřazenost katolické církve, zvláště v zemi, která má bohatou historii i své vlastní náboženství. Epizoda se zraněným chlapcem, kterého místní lékaři nejsou schopni vyléčit, je k smíchu... Přesto má film své naivní kouzlo a Gregory Peck ve své první filmové roli působí velice přesvědčivě a sympaticky. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Cronin + Mankiewicz + Stahl + Peck = dobře sladěné kvarteto. Tady v komentářích jsem četl zajímavou poznámku týkající se nadbytečnosti dějů před Francisovým (v českém dabingu poněkud nepříjemným překladem) odjezdem na misii do Číny. Myslím si, že je to případná poznámka. V knize slouží tato část k upřešnění vzniku a rozvíjení jeho poměru k náboženství, ve filmu je to pojednáno příliš chvatně a spojení s dalšími událostmi je jen chatrné. I přestože události v samotné Číně jsou pojednány schématicky, film jako celek je vzácným příkladem romantického pojetí dějin křesťanské misijní činnosti. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Životopisný príbeh o kňazovi s menej tradičným, avšak o to viac obetavejším prístupom k svojej práci/službe, nie je žiadne svetoborné dielo, ani zábavná jednohubka. Dlhšia stopáž to ani nedovoľuje, čo je tiež jedna z mojich výtok. Skrýva ale jasné a pekné posolstvo, ktoré je však viac určené vyznávačom monoteistického boha, ktorí by ho radi videli vo všetkom okolo seba. Peck, hoci mladík, sa na rolu veľmi dobre hodí a dokáže ju verne podať aj ako starec. Niektoré scény a viaceré chovania postáv sú síce tendenčné a málo vierohodné, nevyhne sa ani pátosu, ale robí to sympaticky. Cieľový divák musí byť prosto tomu všetkému naklonený. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Film vyvolává silné emoce, a to nejen u těch, kteří jsou pevní ve své křesťanské víře. Otec Francis Chisholm možná vedl poněkud obskurní život v soukromí, ale jeho víra ho pevně podržela v každé životní situaci, kdy bylo třeba, aby byl příkladem pro druhé. Řada církevních autorit v historii v tomto ohledu zaostala, ne však otec Chisholm na své misii v Číně. Neochybně si tím získal nárok na své klíče od Království nebeského… Výtečná herecká kreace G. Pecka, který za tuto svoji druhou filmovou roli dostal první -neproměněnou- nominaci na Oscara za herecký výkon ( není bez zajímavosti, že prohlál s Bing Crosbym za jinou filmovou roli kněze ve filmu Bells of St.Mary) ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Filmová adaptace Croninova vynikajícího románu "Klíče království" s Gregory Peckem v roli kněze - misionáře v Číně. Příběhem se prolíná myšlenka: "Dovolme Všemohoucímu, aby rozhodl za nás". Poněkud ploše natočeno, ale i tak tento Stahlův odvážný počin patří k těm lepším v celkovém množství spirituálních filmů, které kdy vznikly. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama