Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohádka o Honzově slavném vítězství.  Byl jeden purkmistr a ten bránil lásce své dcery Kristýnky k chudému Honzovi. Jenže pak se objevil drak, který ji chtěl k obědu. A tak musel Honza zasáhnout, aby získal milovanou Kristýnku za ženu. Tak jednoduše to ale v téhle pohádce Miloslava Švandrlíka přece jen nešlo. Nejdřív totiž Honza dostal velmi originální nápad... Pohádka vznikla v roce 1971 a hlavní role hrají O. Vízner, V. Menšík, J. Libíček, P. Landovský a další herci. Z různých důvodů nedošlo nikdy k jejímu vysílání, takže ji teď diváci mají možnost uvidět poprvé. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka oděná do zimního hávu. To mám ráda. Vždycky mě přitahovaly pohádky odehrávající se v zimě. S mladším bráchou jsme draka překřtili na Kusoprda. Zůstalo nám to do dneška. Dávat drakovi jako dary pastelky, čtvrtky a koloběžku, to jsem jinde ještě neviděla. Ale samozřejmě i zde je drak klasický masožravec. Je to přece nelítostný dravec. Vízner byl jako Honza velký sympaťák. A jak už to v pohádkách bývá, taky i tady má Honza chytrou hlavu a dokáže si poradit v každé situaci. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Jedna z rarit české televize. Parádní stará černobílá studiová pohádka, ve které excelují herci formátu Menšík, Landovský, Libíček, mladý Vízner a především Miloš Kopecký, který namluvil draka Mraka - pardon Kusodrápa. Vtipem se nešetřilo, stejně jako Menšíkovými gesty a improvizačními schopnostmi. Je to přesně ten typ pohádky, který pobaví jak malé diváky tak velké. Možná bych to nazval i malým klenotem mezi televizními pohádkami. Hudba: Ferdinand Havlík ()

Reklama

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

"Klapky jsou klapky a pravidla jsou pravidla, pravidla nezahřejí," poučil pragmaticky strážce Libíček strážce Landovského. Jejich zbytečný úkol - hlídat prázdnou jeskyni - člověku tak nějak asociuje hradní stráž. Ne, že by Pražský hrad byl prázdný, ale ta stráž má z hlediska zajištění bezpečnosti asi tak stejný význam. Drak Kusodráp se dožaduje purkmistrovy dcery, přičemž není zřejmé, jak se domákl toho, že purkmistr vůbec nějakou má. Kristýnku se rozhodne zachránit její milý Honza. Drak, místo aby v duchu svého kolegy z Princové jsou na draka z akce pojídání dívek vycouval s tím, že: "Vy máte Honzu?" sežral všechno, co mu bylo naservírováno, což mu radikálně zchladilo žáhu a změnilo jeho dosavadní životní směřování. S minimem prostředků podařená pohádková komedie. A jako mnohokrát se ptám - proč dnes je pro scenáristy problém napsat něco opravdu milého a natolik zábavného, aby se u televize bavila děcka i rodiče? ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A s komáry ?? S komáry jsem měl taky potíže.. Ti mě neustále bodali do čumáku, když jsem měl spalničky.. Tak jsem z nich dělal velbloudy !! ;)" Skvostně obsazená, když velký široký Menšík tradičně improvizuje jako o život, hravá alegorie.. Kraus se nevyhne zbytečnostem a vede herce k pitvoření, i tak ovšem tahle zapomenutá hříčka (nejen) se slovy nadchne i dnes.. Konec již v úvodu dává tušit, co přijde.. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tuto pohádku nehodnotím jako pohádku, jako dítko neocenil bych všechny ty vtípky, hlášky a dvojsmysly, kterými se to v dialozích jen hemží. Jako by normalizace ještě nestačila znormalizovat tvorbu pro děti. Vždyť dobový dospělý divák mohl si za draka dosadit Rusa, a pohádka hnedle získala mohutný "kontrarevoluční" potenciál. Dvojice zbrojnošů Libíček & Landovský je skvělá. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama