Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když zjistila, že se nemůže její ochrnutý syn vyléčit, plní mu jeho poslední přání - pomáhá mu zemřít..  V roce 2000 měl osmnáctiletý Vincent Humbert autonehodu, po které se z něj stává tetraplegik, téměř slepý a neschopný komunikovat se svým okolím, kromě pohybu pravého palce. Jeho matka Marie věnuje veškerou energii synovi, přesvědčená, že věnovaným časem a silou své lásky ho uzdraví. Ale když začíná být zřejmé, že Vincent se nikdy nezlepší, poprosí svoji matku o pomoc zemřít. Se stejnou kuráží a odhodlaností se Marie rozhodne splnit synovo přání. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Karush 

všechny recenze uživatele

Mierne mi prekážala nadpriemerná rýchlosť titulkov a rýchly takmer žiadny úvod, ale inak veľmi kvalitne podaný film nakrútený podľa skutočnej udalosti. Divák by si ani nepomyslel, ako úžasne sa dajú vyjadriť pocity človeka v kóme alebo v stave, keď človek je nemý a ochrnutý a dokáže len prostredníctvom prsta komunikovať. Je to obdivuhodné ako ovplyvnil nakoniec masy ľudí a dokonca aj svoju milujúcu matku, ktorá ho priviedla na svet a teraz ju prosí o to aby jej pomohla dostať sa ako to on opísal z vnútorného väzenia von. Tento film donúti človeka zamyslieť sa nad tým či uľahčiť človekovi život, keď už pre chorého nemá zmysel žiť ďalej v takom stave . Doteraz som bola zásadne proti eutanázii, ale po zhliadnutí filmu mám obrovské pochybnosti, čo je najlepšia možnosť. Vinco to dobre vystihol, že problém je vtom, že zákony vymýšľajú zdraví ľudia a nie chorí. Podobné filmy:Skafander a motýľ , Posledná nádej. ()

Roucky 

všechny recenze uživatele

Po filmové stránce by film získal nanejvíš 2 *, jenže nejde ani tak o zpracování, jako o sdělení. Film se zabývá jedinou otázkou a tou je eutanazie a ukazuje, že kromě práva žít má člověk i právo zemřít... ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Režie - Marc Angélo. Scénář- Isabel Sebastian. Hudba - Armand Amar. Kamera - Dominique Bouilleret. Adaptace knihy Vincenta Humberta " Žádám vás o právo zemřít " ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Určitě hodnotit tento film podle běžných měřítek není zcela na místě, vlastně není ani nikterak výjimečný nebo převratný, ale čerpá z tematiky eutanazie a chápu ho jako skicu otázky, byť s jistým zjednodušením, že život není jen radost a zářivé slunko, ale taky slzy a tma, který patří k odvěkému lidskému uvažování a k dilematům člověka, jak se vyrovnat s faktem práva na smrt. V tomto filmu si musí odpovědět divák na to sám. Vše je zde zachyceno v prostotě filmové řeči bez vyumělkovaných gest včetně způsobu pravděpodobného vývoje myšlení všech postav tohoto příběhu. K přednostem filmu rovněž patří velmi věrohodný a herecký výkon francouzské herečky Florence Pernel v roli matky Marie, které se podařilo v závažném tématu vdechnout sice smutnou, ale životní pravdivost. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Na mezinárodním festivalu filmů a televizní tvorby v Luchon získal snímek Velkou cenu poroty. (Terva)
  • Snímek je adaptací knihy "Žádám vás o práve zemřít" od Vincenta Humberta. (Terva)

Reklama

Reklama