Reklama

Reklama

Libanon

(festivalový název)
  • Izrael Levanon (více)
Trailer

Obsahy(1)

Červen 1982 - první libanonská válka. Osamocený izraelský tank a četa parašutistů dostává rozkaz prozkoumat městečko na území Libanonu, kde mají najít a osvobodit zajatce, jež padli do rukou muslimských ozbrojenců. Na první pohled prostý úkol, který se však velmi brzy zvrhne v noční můru. Čtyřčlenná posádka tanku musí v klaustrofobním prostředí útrob bojového stroje čelit nejen vnějšímu nepříteli, ale i svým vlastním vnitřním démonům. Hnáni strachem a základním pudem sebezáchovy se zoufale snaží dostat zpět do bezpečí, mimo dosah válečného běsnění. (sigf07)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Hodinu a půl trvající pobyt v klaustrofobických prostorách jednoho izraelského tanku spolu se čtyřmi tankisty. Relativně realistické až naturalistické vnímání izraelsko-libanonského konfliktu, a to POUZE skrz hledí tankové věže, které jako jediné divákovi umožní pohled mimo tank, a také díky dění v samotných útrobách tanku. Okolo jen smrt, strach a nejistota. ~ Ač projekt trochu nedotažený i nevyvážený, psychologicky ne úplně věrohodný, bezesporu originální a hodnotný. To oceňuji a přidávám hvězdu navíc. ~ ~ To člověk je vytvořen z oceli, tank je jen kus železa. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Drama války sledováno průzorem tanku. Chaos. Vraždění zajatců. Dobře pochopí jen ten, kdo v tom zkurveným krámu strávil 2 roky. Pro ty co to nezažili dodávám: Je tam strašný smrad z nafty, je tam nedýchatelno, v zimě je tam strašná kosa, v letě děsný horko, houpe se to, je vám blbě, máte žízeň ale žádnou vodu, všichni jsou nasraní, řvou a střílej a od toho je tam víc smradu, všichni se potí a smrdí......a to nebyla válka! Tady ti hoši mají k tomu všemu ještě válku. ()

Reklama

bartias 

všechny recenze uživatele

Ponorka v tanku prakticky neopustí klaustrofobické útroby železného monstra. Všechna akce venku se dokonce odehrává skrze zaměřovač. Psycho výlevy čtvěřice v tanku jsou proto sice snáze pochopitelné, ale ani tak se nejde ubránit dojmu, že dotyční se nechovají jako vojáci ale jako banda blbců, kterým by jeden nejraději nafackoval. 7/10 ()

Johnny Violent 

všechny recenze uživatele

Umírající osel s leskem ve vyhasínajících očích. Vesničan bez nohou, ležící před rozstřeleným autem, z nějž ho střela vymrštila o několik metrů dál, kolem něj poletují slepic pírka. Nervózní prst na spoušti, rozkazy versus strach se zodpovědnosti usmrcení jiné bytosti, nervózní prst pohledného mladíka, potícího se v klaustrofobním bordelu tanku s několika dalšími fešáky, smrdí si pod nos, chčijou do kovových nádob a i když si můžou otevřít pivko od Turka v mercedesu, dost možná jedou vstříc jisté smrti. Válečné hrůzy zaměřené z perspektivy periskopu ostřelovače. Většinou, když spatřím zařazení "válečný film,"  nehrnu se do něj, ale tyhle otřesný výjevy mnou otřásaly a ve světle událostí, jež se v přesýpacích hodinách světa nyní odehrávají, nejsilnější protiválečná propaganda, co znám. Její jméno je válka, a je neskutečně hnusná. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Iluze beroucí pohled do útrob jednoho izraelského tanku, jehož žalostná posádka je na hony vzdálená všeobecným představám o motivované, disciplinované a profesionální izraelské armádě. Hertzel je od první chvíle potížista, který se s velitelem hádá o každý jeho rozkaz, zelenáč Šmulik se nervově hroutí pokaždé, když má vystřelit na nepřítele, Jigal chce hned druhý den volat domů mamce a taťkovi... Ti pitomci mi připomněli švejkujícího Yossariana z Hlavy 22, který se hrozně rozčiloval, proč na něj ti nepřátelští vojáci pořád střílí a hážou ty bomby, když je vůbec nezná a nic jim neudělal. Děj nemá mnoho společného s válečnou realitou a film má jen vyjádřit pocity a názory svých evidentně sentimentálních a pacifistických tvůrců. Nezáživná, užvaněná a exaltovaná protiválečná agitka s příšernou "autentickou" kamerou. Zajímavá je ale forma (celý fim je točený v dusných a nechutně zasviněných tankových vnitřnostech) a pobavila mě scéna s návštěvou psychopatického falangisty. "Co mu říkal?" "Nerozuměl jsem jeho arabštině, ale určitě ho uklidňoval..." ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Tank ve filmu je izraelský Sho´t (hebrejsky "bič"), což je izraelská varianta britského tanku Centurion vybavená 105mm kanonem L7. (KM Phoenix)
  • Zbraň používána izraelskou armádou je útočná puška IMI Galil. (K98)
  • Režisér Samuel Maoz se inspiroval vlastními zkušenostmi, které prožil v době válečného konfliktu počátkem 80. let. (ČSFD)

Reklama

Reklama